Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI - ARHIVA 
   


3. januar 2019.

GODINA VELIKIH INVESTICIJA U SRBIJIU Srbiji se u 2019. godini očekuju velike investicije koje će našim ljudima doneti mogo novih radnih mesta, a privredi visoke tehnologije u proizvodnji, kazao je u intervjuu za agenciju Beta predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Za srpsku ekonomiju 2018. bila je godina potvrđene stabilnosti i zdravijeg ekonomskog rasta, zasnovanog pre svega na investicijama, stranim i domaćim. To je dobra osnova za snažniji rast izvoza, da u svet u ovoj i narednim godinama plasiramo sve više naših proizvoda", kazao je Čadež.
On je istakao da će napredak Srbije zavisiti i od toga koliko budu ubrzane strukturne reforme, prvenstveno u javnom sektoru - državnim preduzećima, administraciji i javnim službama, uključujući Poresku upravu, kao i reforme obrazovanja i zdravstva.
"Uspeh će zavisiti i od toga koliko rasteretimo privredu, koliko podržimo privatni sektor, posebno male i srednje kompanije da rastu i razvijaju se, a velike da budu još snažnije, koliko stranih investicija privučemo i koliko ojačamo kapacitet domaćih kompanija da više investiraju, koliko nam poslovno okruženje bude podsticajnije i predvidivije, a privreda konkurentnija, koliko više budemo izvozili finalnih i proizvoda više faze prerade, koliko budemo ulagali u infrastrukturu, inovacije i visoke tehologije", ocenio je Čadež.
Održivi razvoj srpske ekonomije, kako je dodao, pre svega zavisi od priliva investicija i rasta izvoza, zbog čega je posebno važno da i u narednom periodu investicije budu usmerene u izvozno orjentisane sektore i visoke tehnologije.


8. januar 2019.

EIT CLIMATE-KIC ACCELERATOR

Pozivamo Vas da učestvujete u EIT Climate-KIC Accelerator programu, najvećem EU akceleratoru namenjenom startapovima i preduzetnicima sa inovativnim i prodornim idejama u vezi sa klimatskim promenama. EIT Climate-KIC je najveće EU javno-privatno partnerstvo, angažovano na ublažavanju klimatskih promena i ubrzanju tranzicije ka ekonomiji nulte emisije ugljenika. Zahvaljujući podršci Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) aktivno deluje u četiri prioritetne teme: urbana područja, korišćenje zemljišta, proizvodni sistemi, klimatska metrika i finansije. Privredna komora Srbije implementira Accelerator i druge Climate-KIC programe u Srbiji od 2016. godine: Pioneers into Practice - progam mobilnosti profesionalaca, Climate Launchpad- takmičenje zelenih poslovnih ideja, Ideathon- radionice za studente i Climathon-24-časa hakaton. Više informacija na https://www.climate-kic.org/.
EIT Climate-KIC Accelerator program namenjen je timovima koji nameravaju da osnuju startap (I faza) kao i startapovima do 5 godina starosti, sa najmanje dva osnivača (II i III faza) sa inovativnim, komercijalno održivim proizvodima ili uslugama u vezi sa klimatskim promenama. Konkurs je otvoren do nedelje, 27.01.2019. god. Program će biti realizovan u periodu između aprila i septembra 2019. godine u 12 zemalja (Bugarska, Grčka, Kipar, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Malta, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Srbija). Obuhvata: edukaciju i intenzivne treninge, lično mentorstvo i bespovratnu finansijsku pomoć. Učešće je besplatno, preduslov dobro znanje engleskog jezika.

Više informacija o programu i prijava učešća https://www.climate-kic.org/ris/accelerator.

Za pomoć u apliciranju možete kontaktirati Nemanju Milović, CleanTech Hub menadžera SEE ICT, M: +381 64 24 02 885, E: nemanja.milovic@startit.rs

10. januar 2019.

SRBIJA SVETSKI LIDER PO RASTU PROIZVODNJE ČELIKASrbija je prošle godine postala svetski lider po povećanju proizvodnje sirovog čelika sa stopom rasta od 38,9 procenata, pokazali su podaci Svetske asocijacije čelika.
Kako se navodi u statističkom izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu Svetske asocijacije čelika, Srbija je tokom 11 meseci 2018. godine proizvela 1,8 miliona tona sirovog čelika u odnosu na 1,3 miliona tona u istom periodu godinu ranije, što je skok od 38,9 odsto.
Vijetnam je na drugom mestu sa rastom proizvodnje u posmatranom periodu od 35,9 odsto, na 12,8 miliona tona, preneo je Tanjug. Statistički pregled je obuhvatio 64 zemlje na koje otpada 99 procenata ukupne svetske proizvodnje čelika.

14. januar 2019.

DUALNO OBRAZOVANJE I DIGITALIZACIJA JAČAJU PRIVREDE REGIONAPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), potpisao je danas u Beču, sa austrijskom šeficom diplomatije Karin Knajsel i predsednikom PK Austrije Haraldom Marerom, Memorandum o razumevanju posvećen projektu uvođenja dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona.
Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i kako je planirano trajaće do 2024.
 „Ovaj memorandum razlikuje se od drugih jer detaljno precizira  višegodišnju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana. Želimo da model dualnog obrazovanja koji zajedno sprovode Srbija i Austrija, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete, proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu“, istakao je Čadež nakon potpisivanja Memoranduma u Privrednoj komori Austrije.

17. januar 2019.

PRVI DIGITALNI DIJALOG SRPSKIH I RUSKIH VISOKOTEHNOLOŠKIH KOMPANIJAMarko Čadež, predsednik PKS, poručio je na skupu „Digitalni dijalog Srbija-Rusija”, organizovanom u okviru posete predsednika Vladimira Putina Srbiji, da su se u Beogradu okupili privrednici dve zemlje koji ne govore jezikom trgovinskih barijera i sankcija, već jezikom nove ekonomije – „digitalnim dijalogom“. Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije, istakla je premijerka Ana Brnabić. Foto Vlada Srbije
Inovativne kompanije deo su svetske globalne ekonomije, koja ne poznaje barijere, rekao je Čadež, obraćajući se učesnicima skupa. Predsednik Komore je istakao da nikada do sada u Srbiji nije bilo bolje poslovno okruženje i da država razvija ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što se, kako kaže, vidi kroz brojne zakone i olakšice koje su uvedene za inovativne kompanije.
„Ovo su privrednici i kompanije koje govore ne starim jezikom ekonomije, carinskih i necarinskih barijera, sankcija, ovo su kompanije koje govore jezikom nove ekonomije“, rekao je Čadež. Srbija je u 2018. godini izvezla IT usluge u vrednosti koja je premašila milijardu dolara, rekao je Čadež. Ruske IT kompanije koje posluju u Srbiji i bave se proizvodnjom softvera zapošljavaju oko 1.500 ljudi.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije. „Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije“, poručila je Brnabićeva.


24. januar 2019.

OBAVEŠTENJE O USLOVIMA ZA DODELJIVANJE NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA 2018. GODINU

  

Nagrada grada Beograda dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine.

Nagrada grada Beograda dodeljuje se i za herojsko delo, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd.

Nagrada se dodeljuje pojedincu ili grupi za zajedničko delo.
Nagrada se može dodeliti istom licu više puta.
Nagradu može dobiti autor koji ima prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana.

Nagrada se dodeljuje za delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji grada Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine (ne odnosi se na Nagradu grada Beograda za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda).

Rok za podnošenje predloga za dodelu Nagrade grada Beograda je 20. februar 2019. godine.      

25. januar 2019.

OTVOREN KONKURS PKS ZA NACIONALNU NAGRADU ZA DOP


Privredna komora Srbije pozvala je kompanije i organizacije da se do 19. februara prijave na konkurs za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje – Đorđe Vajfert za 2018. godinu. Priznanje Komora dodeljuje bijenalno sa ciljem promovisanja i unapređenja principa i prakse Društveno odgovornog poslovanja (DOP).
Prijavljivanje na konkurs otvoreno je do 19. februara, aplicira se popunjavanjem Upitnika, kojim je  obuhvaćeno pet osnovnih stubova društveno odgovornog poslovanja: zaposleni, životna sredina,  tržište, imovina i kapital, i društvena zajednica.
Potrebno je da privredna društva pruže informacije o jednom konkretnom projektu društveno odgovornog poslovanja - primeru dobre prakse, koji najbolje oslikava njihov doprinos sveobuhvatnim ciljevima društveno odgovornog poslovanja. Popunjeni upitnik i opis projekta treba dostaviti elektronskim putem na adresu csr@pks.rs, najkasnije do 19. februara 2019.
 
Ostale važne informacije i dokumenta u vezi konkursa i nagrade (pravilnik, metodologija, važni datumi i dr.), nalaze se na sajtu Privredne komore Srbije, na linku: http://www.pks.rs/PrivredaSrbije.aspx?id=525&p=0&

Upitnik      Smernice

28. januar 2019.

ZA SEKTOR MSPP OBEZBEĐENO  1,7 MILIJARDI DINARA BESPOVRATNOG NOVCA

Ministarstvo privrede raspisalo je danas tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Ministarstvo privrede je za razvojne projekte ove godine obezbedilo 500 miliona dinara bespovratno, a za nezaposlene, početnike u poslovanju i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja, 200 miliona – bespovratno. Za nabavku nove opreme je obezbeđena 1 milijarda dinara bespovratnih sredstava.