Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom
KINESKO-SRPSKI INDUSTRIJSKI PARK U SMEDEREVU

Ministar privrede Goran Knežević i predsednik HBIS grupe Ju Jong potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju i razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka u Smederevu. Svečanosti je prisustvovao Marko Čadež, predsednik PKS, koji je učestvovao i u razgovorima premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđiangom. FOTO TanjugKinesko-srpski industrijski park gradiće se u Smederevu na oko 500 hektara, biće formirano zajedničko preduzeće koje će se brinuti o projektu, a očekuje se da će u 2018. početi da radi jedan deo parka, rekao je ministar privrede Goran Knežević. 
Kontakti između najviših predstavnika Srbije i Kine vode ka najboljim ekonomskim odnosima u korist obe zemlje.
Imamo odlična iskustva sa kineskim investitorima i želimo da to produbimo na mnogo višem nivou, poput Železare i ove industrijske zone koja će pomoći da kineski investitori sa kvalitetnijim projektima dođu u Srbiju, istakao je Knežević.
„Postigli smo veliki uspeh sa Železarom i mislim da ćemo ako nastavimo ovu vrstu saradnje tako raditi i u budućnosti. Kompanije koje budu deo parka moraće da imaju potencijale u Kini, da imaju želju da investiraju i izvoze i da budu odgovorne u realizovanju investicija“, naveo je predsednik HBIS grupe Ju Jong.
Kako je saopšteno nakon sastanka predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđianga, prijateljstvo Srbije i Kine je osnova za uspešnu saradnju na sadašnjim i budućim projektima dve države. Ocenjeno je da su Srbija i Kina u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa, ali da postoji prostor za dalje unapređenje, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture.
Brnabić je istakla da su Srbiji od velike važnosti zajednički projekti energetske infrastrukture kao što je izgradnja TE Kostolac, kao i saobraćajni projekti od neprocenjivog značaja ne samo za Srbiju, već i za čitav region Jugoistočne Evrope. Premijerka je istakla važnost uvođenja direktne avio linije Beograd – Peking i obećala podršku Vlade Srbije u izgradnji kineskog Kulturnog centra u Beogradu.
Predsednik Džang je uverio da će Kina nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim odnosima i da će ohrabriti svoje kompanije da i dalje ulažu u našoj zemlji.