Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

INICIJATIVE PRIVREDE ZA IZMENE PORESKIH I PROPISA O RADUPrivredna komora Srbije samo u toku jučerašnjeg dana nadležnim ministrima za finansije i rad, uputila je tri važne inicijative privrede za izmene poreskih propisa, radi rasterećenja privrede I izmene propisa o radu, kojima bi se sprečile zloupotrebe bolovanja, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS na sednici Skupštine PKS.

Privrednici sve više koriste mogućnost da inicijativama i predlozima utiču na kreiranje regulatornog okvira i ukupnog ambijenta za poslovanje, a od 93 inicijative koje smo prošle godine pokrenuli, 34 su realizovane,  kroz izmene postojećih propisa i unapređenje prakse

Od početka ove godine, pokrenuli smo još 39 inicijativa, od kojih je 16 prihvaćeno, ukazao je predsednik PKS obraćajući se članovima Skupštine PKS. Važno je i što je u Zakonu o privrednim društvima, prihvaćeo više od 60 odsto predloga privrede.

Dve trećine anketiranih privrednika, krajem prošle godine, zadovoljno je radom PKS u potpunosti ili delimično. Komoru prepoznaju kao mesto pouzdanih informacija i novih znanja, dobrih kontakata, korisnih usluga i sigurne podrške – efikasnu plaformu za zaštitu interesa. Mesto uspešne realizacije vaših dobrih inicijativa i snažnog uticaja na donosioce odluka, bitnih za uslove privređivanja.

Uveli smo „Dane otvorenih vrata sa Poreskom upravom“, kako bismo unapredili komunikaciju sa Poreskom upravom. Tokom 2017. godine, zahvaljujući zalaganju PKS, za 57 članica PKS izvršen je povraćaj PDV-a u ukupnom iznosu, naveo je Čadež, pozivajući privrednike da se obrate za podršku ukoliko imaju problem sa povraćajem PDV-a. On je informisao članove SKujpštine i da je PKS nedavno postala član Saveta za BDP, kojim predsedava premijerka Srbije Ana Brnabić, a koji je još jedan mehanizam da se čuje glas privrede I zastupa interes članica.

Na planu edukacije napravljen je veliki iskorak - više od 10.690 menadžera i predstavnika kompanija iz svih sektora privređivanja pohađalo je prošle godine edukativne programe, a samo na licenciranim obukama imali smo više od 1900 polaznika. Od jeseni će početi da radi Poslovna akademija, koja će obezbediti kvalifikacije i stručnost. Zakon o dualnom obrazovanju, primenjivaće se od septembra 2019. godine, a od jeseni, uvažavajući potrebe i predloge privrede, u školski sistem se uvodi još deset dualnih obrazovnih profila.

Čadež  je pozvao privrednike da koriste mehanizme uticaja koji su im na raspolaganju, kao i da daju predloge za unapređenje postojećih servisa i usluga. Privrednicima su sve usluge PKS na raspolaganju i o njima se mogu informisati posredstvom Biznis info servisa, portala E-usluge, sajta i opšte informativne brošure.

Kada je u pitanju internacionalizacija poslovanja, u prvih pet meseci ove godine organizovano je 34 događaja u zemlji i inostranstvu,  na kojima je učestvovalo 1.177 domaćih i 2.810 inostranih kompanija, a do kraja godine planirani su poslovni forum u MEDEF-u, Tunisu, u tri italijanske pokrajine, Alžiru, Kataru, Turskoj, Temišvaru, Moskvi, Londonu i Beogradu, kao I regionalni sajmovi u Sloveniji, Albaniji i drugim zemljama.

Uštedu i novca i vremena privrednicima je donela i digitalizacija komorskih usluga, a do sada je digitalizovano 27 servisa. Odgovor na potrebe privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, jeste Centar za digitalnu transformaciju. U toku je stvaranje mreže konsultanata za digitalnu transformaciju privrede.

Uoči sednice Skupštine, koja je protekla u tonu izveštaja o aktivnostima i najave za naredni period, po oblastima rada, zasedao je i Upravni odbor PKS. Članovi Skupštine na sednici usvojili su i izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu.