Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NOVA STRANICA U PRIVREDNOJ SARADNJI SRBIJE I UKRAJINE

Srpske kompanije pokazuju veliki interes za saradnju sa ukrajinskim preduzećima, rekao je Marko Čadež na Poslovnom forumu organizovanom u okviru posete predsednika Petra Porošenka Srbiji. Na skupu su prisutne najbolje srpske kompanije, koje ne posluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu, istakao je predsednik Aleksandar Vučić i zahvalio komorama na organizaciji foruma. 
  

                                            
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) rekao je, obraćajući se učesnicima foruma koji je okupio oko 150 privrednika, da je ohrabrujuće što su dva predsednika, srpski i ukrajinski, stavili privrednu saradnju na visoko mesto u svojim agendama.
Čadež je istakao da se forumom otvara "nova stranica u saradnji" Srbije i Ukrajine kao i da održavanje skupa predstavlja poruku privrednicima da više sarađuju i komuniciraju.
Predsednik PKS ukazao je da je trenutna ekonomska saradnja između dve zemlje ispod realnih mogućnosti, ali da se postepeno povećava razmena dve zemlje. Navodi da su Srbija i Ukrajina potpisale Protokol o saradnji u oblasti razmene statističkih podataka, ističući da bi potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, najviše uticalo na bolju trgovinsku razmenu.
"Srbija je danas sigurno dobro mesto za poslovanje i investitanje", istakao je Čadež podsećajući učesnike foruma da je čuvena revizorska kuća "EY" nedavno svrstala Srbiju u top 15 destinacija za investiranje u Evropi.
Poručio je privrednicima iz Ukrajine da je "Srbija 24 sata na raspolaganju za pregovore i dogovore o investicijama".
„Na ovom skupu su prisutne najbolje srpske kompanije koje ne posluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu“, rekao je  predsednik Aleksandar Vučić.  Pozvao je privrednike iz Srbije da otvaraju proizvodne pogone u Ukrajini i ukrajinske da ulažu u Srbiji, jer će, kako je istakao, obostrana ulaganja doprineti sve boljim odnosima.
„Treba da budete ponosni za interes koji je srpska privreda pokazala“, poručio je predsednik Vučić ukrajinskom kolegi i privrednicima. 
Vučić je zahvalio Porošenku što je u razgovorima uklonjena najveća prepreka za slobodnu trgovinu uz očekivanje da će komisije dve zemlje doneti sporazum u narednom periodu. 
„Naša saradnja ne može da naiđe na bilo kakve prepreke. Nemamo nikakvih otvorenih bilateralnih pitanja. Dogovoreno je da privrednici dobiju podršku najvećeg nivoa države “, kazao je Vučić. 
Na pitanje koje je pravo mesto za investiranje, odgovaram - pod jedan Ukrajina, pod dva Srbija, poručio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.  "Možda se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom oko toga ko je na prvom, a ko na drugom mestu, ali to su najbolje zemlje za ulaganje", rekao je ukrajinski predsednik.
Podsetivši da i sam dolazi iz poslovnog okruženja, Porošneko je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja preduzetnika, uključujući i one iz trećih zemalja, kao što je Turska. "To je upravo ono što želim da vidim", rekao je on.
Porošenko veruje da dve zemlje mogu mnogo toga da postignu kada je reč o infrastrukturnim projektima, posebno u Ukrajini. Dodao je da Ukrajinu u budućnosti čeka rad na privatizacijama i podvukao da će u tom procesu interesi investitora biti potpuno zaštićeni. 
"Bio bih srećan da i srpski investitori učestvuju u našim aukcijskim privatizacijama. Sutra ću potpisati Zakon o deviznoj trgovini, koji će biti najveća liberalizacija koja se desila u Ukrajini od 1993. godine, neće biti nikakvih ograničenja i to će uslove za investitore poboljšati preko noći", zaključio je Porošenko.
Prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran, rekao je da je kao predstavnik svoje zemlje zainteresovan za napredak ukrajinskog poslovanja i izvoza, a da je forum u Beogradu prilika da se nađu kompromisi i ostvare interesi obe strane.
On je izrazio želju da srpski privrednici budu aktivniji u Ukrajini i da se, kako je rekao, ne plaše da ulažu u tu zemlju jer će, ističe, imati svaku vrstu pomoći ukoliko se odluče na ulaganja u Ukrajini. 
Nepran je zaključio da Srbija i Ukrajina treba da rade na razvijanju zajedničkih projekata u trećim zemljama.
Poslovni forum i bilateralne susrete srpskih i ukrajinskih privrednika iz različitih sektora privrede od građevine, energetike, infrastrukture do prehrambene industrije organizovali su Privredna komora Srbije i Privredna komora Ukrajine, u saradnji sa Ambasadom Ukrajine i Predstavništvom Privredne komore Ukrajine u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.