Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


VIZIJA ZB 2020 - BEZ GRANICA, REŠEN ODNOS BG I PR, JAK PRIVREDNI SEKTOR

Jedinstveno ekonomsko područje u regionu mora biti cilj vlada Zapadnog Balkana, ali i poslovne zajednice, i na tom cilju moramo raditi zajedno, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji "Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost". FOTO TanjugKako je odliv mozgova konstatovan kao jedan od najvećih problema zemalja u regionu, Čadež je istakao, da se sa tim problemom ne suočava samo naš region, već i Mađarska, Turska, pa čak i Nemačka, čiji najobrazovaniji ljudi odlaze u SAD.

"Šta je rešenje, da zatvaramo granice kako mladi ne bi odlazili?", zapitao se Čadež i dodao da je Srbija već tokom ove godine pokrenula niz instrumenata kako bi olakšala poslovanje za početnike u biznisu i izrazio nadu da će se efekti videti već naredne godine.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da bi Zapadni Balkan 2030. voleo da vidi bez granica, sa normalizovanim odnosom Beograda i Prištine i da se zemlje u regionu međusobno pomire.

Takođe, želeo bi da se u regionu govori o prilivu, a ne odlivu mozgova, i da ovaj deo Evrope bude prepoznat kao "čvorište inovacija", puno mladih talenata koji će svoje ideje prodavati velikim svetskim kompanijama.

"Voleo bih da privredni sektor bude moćan, umesto moćnih pojedinaca i interesnih grupa", naglasio je Rukići.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović smatra da bi samo ujedinjena Evropa mogla da odoli svim izazovima sa kojima se suočava i danas i da bi EU morala da postane suveren akter i preuzme ključnu ulogu po pitanju Zapadnog Balkana, kako ne bi druge sile uticale na taj deo Evrope.

Dvodnevnu konferenciju "Zapadni Balkan 2030" organizuju Nemačko-srpska privredna komora i Odbor nemačke privrede za istočnu Evropu - Istočnoevropska asocijacija nemačke privrede na kojoj će se govoriti o političkim, privrednim i društvenim perspektivama u zemljama Zapadnog Balkana, preneo je Tanjug.