Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


ČADEŽ: DOBRE VESTI ZA PRIVREDU

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.„Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti  na teret poslodavca  i pojedini  parafiskalni nameti, kao i  promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu  reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa“, izjavio je Čadež.
Ujedno to je, po predsedniku PKS,  dokaz da su se, zahvaljujući reformama sprovedenim u proteklim godinama, stekli uslovi da se privredna aktivnost podstakne i smanjenjem opterećenja na zarade.
„Dostigli smo tačku od koje privredni razvoj možemo podržati i stimulativnijom poreskom politikom i većim podsticajima, na način koji neće ugroziti izvršenje obaveza države, a Srbiju će učiniti atraktivnijom  poslovnom i investicionom destinacijom“, smatra Čadež.
Čadež je  uveren i da će nastavak započete transformacije i modernizacije Poreske uprave doneti bolji servis, jednostavnije i transparentnije procedure,  bolju  komunikaciju  privrede sa poreskom administracijom i brže sistemsko  rešavanje nekih problema sa kojima su se privrednici suočavali u proteklom periodu. Privredna  komora Srbije je, napominje, uključena i aktivno učestvuje  u radnoj grupi za modernizaciju  Poreske uprave.
„Za privredu su posebno značajne mere  koje će direktno uticati na unapređenje konkurentnosti – paket podsticaja za razvoj i bolje korišćenje inovativnog potencijala i povezivanje kapitala velikih kompanija sa malim inovativnim, što je inicirala PKS, kao i povećanje javnih investicija u infrastrukturu“, naglašava predsednik Privredne komore Srbije.
To, po rečima Čadeža, potvrđuje da je država konsolidacijom javnih finansija i rešavanjem statusa  nekih velikih sistema, stvorila prostor za veća budžetska ulaganja u razvojne projekte, snažniju podršku  zdravom delu privrede i ubrzanje strukturnih reformi.
„Mada naizgled nema direktne veze sa privatnim sektorom, ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija i fazno napuštanje zakona o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, imaće, uz rastuće investicije i izvoz, kao ključne stubove održivog rasta, pozitivne efekte na jačanje privredne aktivnosti. Doprineće povećanju lične potrošnje, što će direktno uticati na veću tražnju za proizvodima i uslugama naših kompanija i dodatno podržati jačanje BDP-a u sledećoj godini i narednom srednjoročnom periodu”, smatra Čadež.