Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


BESPOVRATNA SREDSTVA ZA INOVATIVNA REŠENJA SRPSKIH PREDUZEĆA

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 3 miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjim preduzeća i, istom prilikom, raspisao dva nova poziva kroz koja će se dodeliti 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama. Sredstva su opredeljena u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja“ (na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom).

Na svečanosti koju je Fond za inovacionu delatnost organizovao u Jugoslovenskoj kinoteci prisutnima su se obratitili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.

Dva preduzeća kojima je odobreno – finansiranja Glass Slipper (nova linija ženskih cipela koje kombinuju ugljenična vlakna sa specifičnim dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica) i Alfa Klima (novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu, potpuno bezbednih za kućnu i industrijsku upotrebu) predstavili su svoje inovativne projekteKao ilustracija dosadašnjeg rada, u vidu izložbe, predstavljeni su proizvodi preduzeća koji su nastali u okviru finansiranih projekata od strane Fonda u ranijim ciklusima: Ekofungi, Solagro, TajfunHil i Otoo Bock.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 13 inovativnih projekata u ukupnom iznosu 1 miliona evra. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 80.000 evra bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 143 prijave. U okviru Programa sufinansiranja inovacija, koji je je namenjen preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja, sredstva u iznosu od 2 milion evra odobrena su za 9 projekata. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 300.000 evra bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 75 prijave. Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, zatim iz oblasti medicinskih i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu.

Fond za inovacionu delatnost ima za cilj da jača veze između istraživačke zajednice i inovativnih preduzeća i u tom smislu pokrenuo je Program saradnje nauke i privrede i Inovacione vaučere kako bi ih podstakli da kroz zajedničke razvojne projekte stvore inovativne proizvode sa tržišnom primenom.

Program saradnje nauke i privrede ima za cilj da podstakne preduzeća iz privatnog sektora i javne naučno-istraživačke organizacije da realizuju zajedničke naučno-istraživačke i razvojne projekte kako bi stvorili novu intelektualnu svojinu sa tržišnom vrednošću i primenom. Korisnici sredstava su konzorcijumi sačinjeni od privatnih preduzeća i naučnoistraživačke institucije. Kroz ovaj program, Fond dodeljuje sufinansiranje u maksimalnom iznosu do 300.000 evra po projektu i može obezbediti maksimalno do 70% ukupnog budžeta projekta, uz obavezno sufinansiranje od strane konzorcijuma u iznosu od minimum 30% ukupnog budžeta projekta. Sredstva u visini od 2,5 miliona evraobezbeđena su u budžetu Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (na osnovu sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).  Javni poziv je otvoren do 28. decembra 2018. godine.

Inovacioni vaučeri predstavljaju jednostavan finansijski podsticaj namenjen malim i srednjim preduzećima da, koristeći usluge naučnoistraživačkog sektora, podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i postanu konkurentniji na tržištu. Maksimalni iznos koji se odobrava po inovacionom vaučeru je do 800.000 dinara,  čime se pokriva do 80% ukupnih troškova usluge (ne uključujući porez na dodatu vrednost). Za ovaj javni poziv opredeljena su sredstva u iznosu od 48 miliona dinara. Javni poziv je otvoren do utroška opredeljenih sredstava.