Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

BEOGRAD DOMAĆIN FORUMA GRADONAČELNIKA „16+1”

Forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope sledeće sedmice se održava u Beogradu, a glavne teme će, između ostalog, biti turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda našeg regiona, „smart siti”, poručio je član Gradskog veća Dragomir Petronijević gostujući na Televiziji „Pink”.

– Učešće su potvrdili Peking, Sarajevo, Skoplje, Podgorica, Tirana, Sofija, Budimpešta, Zagreb, Bukurešt, Riga, a danas će ovaj spisak biti upotpunjen. Glavne teme Foruma „16+1” su turizam, regionalna saradnja, zajednička turistička ponuda Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. Udružujemo se sa regionom jer regionalnu saradnju treba da unapređujemo. Mi govorimo isti jezik, imamo slučnu kulturu i zašto ne bismo sarađivali. Kineskih turista je sve više u Beogradu i oni su trenutno na trećem mestu, dok su na prvom mestu turisti iz Turske a drugi iz Izraela – istakao je Petronijević i dodao da u svemu tome zanačajno pomaže to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping imaju veoma dobre odnose, što lokalnom nivou daje dodatnu snagu.

Prema njegovim rečima, druga važna tema je „smart siti”, jer je želja da mladi i pametni ljudi, inovatori implementiraju svoje znanje kako bi život građana bio lakši.

– Želimo i pamenta parkirališta, pametno odnošenje smeća, želimo i lakšu kupovinu, „smart sijalice”, uštedu električne energije. Ovaj forum će biti prilika za povezivanje naših privrednika, jer želimo da im pomognemo da izađu na treće tržište – ukazao je Petronijević.

On je podsetio da je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nedavno potpisao Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i tim povodom je najavljeno da će u narednih 15 meseci biti urađen akioni plan za „Zeleni grad”.

– Mi smo tim povodom već dosta uradili i 15 meseci nam je sasvim dovoljno, a implementacija nikada neće stati jer uvek ima inovacija. Moramo da uradimo i pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Blizu smo raspisivanja tendera i prva fabrika će biti u Velikom Selu. Želimo da iskoristimo sve resurse i da što manje zagađujemo grad, ali i da proizvodimo više električne energije – naglasio je Petronijević.