Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESIĆ: KINEZI BROJ JEDAN I U BEOGRADU


Srpska prestonica će od danas do srede biti domaćin Samita gradova Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tim povodom za „Blic” je izjavio da za njegovo održavanje nema prirodnijeg mesta od Beograda.

– Beograd je ovu čast dobio zahvaljujući velikom ugledu koji u Kini uživa naš predsednik Aleksandar Vučić. Beograd je grad koji je 2014. godine premijera Kine Li Kećanga proglasio počasnim građaninom. Naš grad je već 38 godina ponosni pobratim Pekinga – istakao je za „Blic” Goran Vesić.

Ovaj samit je mnogostruko važan za Beograd, naglasio je zamenik gradonačelnika.

– Nema zemlje u ovom delu sveta koja je privukla više kineskih investicija od Srbije. Do skoro se Beograd nije dovoljno trudio da privuče kineske investicije i tako je bilo do dolaska kompanije „Meita”, u kojoj će, kada bude završena druga fabrika u koju ulažu 100 miliona evra, raditi 2.500 ljudi. Danas u Obrenovcu skoro da nema nezaposlenih, a gradski prihod od poreza na zarade samo sa ove opštine veći je od milijardu dinara! Kompanija „Jin Long” preuzima „Ikarbus”, a pre manje od mesec dana, prilikom posete predsednika Vučića Kini, potpisan je ugovor o izgradnji naučno-tehnološkog parka Borča, čija je vrednost 100 miliona evra i u kome će raditi oko 10.000 mladih stručnjaka – kazao je Vesić.

On je podvukao da ni to nije sve, već da kineske kompanije nastavljaju i dalje da ulažu.

– Ako dodamo da je kineska kompanija „Šandong” pobedila na nadmetanju za koncesiju za javne garaže, jasno je da Kina u našem gradu postaje najznačajniji investitor. Upravo zato je važan samit koji se održava u Beogradu jer je on poziv drugim kineskim investitorima da dođu u Beograd – kazao je Goran Vesić i podsetio da ne treba zaboraviti da se za ovogodišnji samit u Beogradu izborio i bivši gradonačelnik Siniša Mali, što predstavlja dokaz kontinuiteta vlasti.