Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

UČESNICI FORUMA „16+1” VIDE DA SE BEOGRAD MENJA POZITIVNOPredstavnici Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1), veoma pozitivno su reagovali na prezentaciju Beograda. Oni su imali prilike da vide kako se glavni grad Srbije razvijao prethodnih pet godina, a predstavljeni su i planovi za narednu deceniju. 
– Veoma mi je drago da od drugih gradonačelnika čujem da se Beograd menja pozitivno. Ovakvi forumi su odlični da razmenimo iskustva iz razvoja infrastrukture, ali i oblasti kulture, obrazovanja, turizma i privrede – rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posle prezentacije Beograda.

Gosti iz Evrope i Kine sutra će organizovano obići veća gradilišta u Beogradu. Na konferenciji za medije, o srpskoj prestonici pričali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i zamenik gradonačelnika Budimpešte Gabor Bagdi.

– U Beogradu se osećam sjajno. Sa svojim saradnicima sam, van protokola, obišao važnija gradilišta i moram da primetim da se glavni grad Srbije munjevito razvija i to nije onaj isti grad od pre deset godina kada sam bio u njemu. Razvoj ide u pravom smeru i moram da vam iskažem poštovanje – rekao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Prema rečima Gabora Bagdija, Beograd je grad slične veličine kao Budimpešta. I jedan i drugi maju oko 1,7 miliona stanovnika. Obe metropole imaju i slične probleme, a najveći je javni prevoz.  

– Svaki veći grad ima problema sa javnim prevozom. Budimpeštu čeka veliki posao,  moramo da zamenimo stara vozila za metro. Plan je da deo javnog prevoza ustupimo privatnicima. Konkretno, mi bismo između 30 i 50 odsto autobuskog prevoza ustupili privatnicima – rekao je Bagdi, naglašavajući da se raduje što je došao u Beograd. 

Iz stručnog ugla, o Beogradu je pričao i profesor Han Sjen Džou, sekretar partijskog komiteta pekinškog Union univerziteta. 

– Prezentacija Beograda je fantastična. Grad ima perspektivu. Drago mi je da smo uspostavili saradnju. Nije samo u pitanju izgradnja infrastrukture već i saradnja u drugim segmentima kao što je kultura, obrazovanje i razvoj turizma. Drago mi je da svi imamo isto mišljenje – rekao je Han Sjen Džou.