Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


17. januar 2019. PRVI DIGITALNI DIJALOG SRPSKIH I RUSKIH VISOKOTEHNOLOŠKIH KOMPANIJA

Marko Čadež, predsednik PKS, poručio je na skupu „Digitalni dijalog Srbija-Rusija”, organizovanom u okviru posete predsednika Vladimira Putina Srbiji, da su se u Beogradu okupili privrednici dve zemlje koji ne govore jezikom trgovinskih barijera i sankcija, već jezikom nove ekonomije – „digitalnim dijalogom“. Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije, istakla je premijerka Ana Brnabić. Foto Vlada Srbije


Inovativne kompanije deo su svetske globalne ekonomije, koja ne poznaje barijere, rekao je Čadež, obraćajući se učesnicima skupa. Predsednik Komore je istakao da nikada do sada u Srbiji nije bilo bolje poslovno okruženje i da država razvija ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što se, kako kaže, vidi kroz brojne zakone i olakšice koje su uvedene za inovativne kompanije.
„Ovo su privrednici i kompanije koje govore ne starim jezikom ekonomije, carinskih i necarinskih barijera, sankcija, ovo su kompanije koje govore jezikom nove ekonomije“, rekao je Čadež. Srbija je u 2018. godini izvezla IT usluge u vrednosti koja je premašila milijardu dolara, rekao je Čadež. Ruske IT kompanije koje posluju u Srbiji i bave se proizvodnjom softvera zapošljavaju oko 1.500 ljudi.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije. „Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije“, poručila je Brnabićeva.
Saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija je, napominje, od izuzetne važnosti za Srbiju, a posebno je značajno, kako kaže, što su neke od najinovativnijih ruskih kompanija, kao što su na primer „Rosatom“ ili „Kaspersky“ još ranije pokazale interesovanje za poslovanje u Srbiji. Premijerka je pozvala predstavnike najboljih visoko-tehnoloških kompanija Rusije da razmisle o tome da svoje kancelarije i pre svega razvojne centre otvore upravo u Srbiji, dajući garanciju da će im Vlada Srbije uvek biti pouzdan i iskren partner i uvek tu da ih podrži u svim njihovim inicijativama.
Premijerka je izrazila zadovoljstvo što će tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji biti potpisano čak šest sporazuma u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Istakla je da Srbija ulaže u tri velike oblasti kako bi kao društvo, privreda i država bila uspešna u digitalnoj eri.
Na prvom mestu je, prema njenim rečima, obrazovanje, kao ključ za održivi razvoj i osnova da domaći stručnjaci imaju iste uslove i šanse za razvoj kao i bilo gde u svetu. Na drugom mestu je podsticajno poslovno okruženje, a na trećem digitalne javne usluge, pošto je "elektronska uprava ključ za transparentnu i efikasnu Vladu, i najbolji mehanizam u borbi protiv korupcije". Podsetila je da su od 1. januara ove godine uvedeni veoma značajni poreski podsticaji za podršku svim kompanijama koje doprinose razvoju ekonomije znanja.
Savetnik predsednika Ruske Federacije za digitalizaciju Dmitrij Peskov poručio je da svet ulazi u novu tehnološku eru i da je zato važno da se sa Srbijom kao tradicionalnim partnerom uspostavi novo „digitalno partnerstvo“. Peskov je rekao da je u ovom trenutku za zajednički uspeh ključno poverenje te da je za Rusiju važno da se sa našom zemljom potvrdi i "obnovi" istorijsko partnerstvo ali zasnovano na savremenim digitalnim trendovima. „Nalazimo se u jedinstvenom trenutku kad osnivamo nove digitalne tradicije“, kaže Peskov podsećajući na dugu istoriju dobrih odnosa dve zemlje.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da je i digitalna ekonomija budućnost odnosa dve zemlje. Istakao je da prvi digitalni dijalog predstavlja i početak nečeg novog u privrednim odnosima Rusije i Srbije. On je ocenio da su kompanije iz Srbije i Rusije "veličanstvene u svom znanju" što se tiče IT, inovacija te da je važno da se u budućnosti ostvare što bolji kontakti između inovacionih, startap kompanija i naučno- istraživačkih organizacija.
"Ovo je nešto novo i budućnost i želimo da sarađujemo baš u ovim oblastima gde su Srbija i Rusija ravnopravne sa celim svetom i imaju dobre ideje što se tiče inovacija i digitalizacije", rekao je Popović. Popović je izrazio zahvalnost predsednicima Srbije i Rusije Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu što su inicirali digitalni dijalog.
"Pozivam kompanije iz Rusije da dođu jer imamo mnogo šta da ponudimo jedni drugima i zajedno možemo da učestvujemo na trećim tržištima", rekao je Popović.  

Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije okupio je preko 60 vodećih srpskih i ruskih tehnoloških kompanija. Na centralnom panelu i više tematskih okruglih stolova diskutovalo se o temama kao što su finansiranje inovacija, razvoj inovacione infrastrukture, inovaciona rešenja i nove tehnologije u oblasti veštačke inteligencije, poljoprivrede, kritične infrastrukture i energetike, finansija, obrazovanja, kreativne industrije i „pametnih gradova“.

Pored vodećih privatnih ruskih kompanija iz oblasti inovacija i digitalizacije, u Digitalnom dijalogu su učestvovali i predstavnici ključnih ruskih državnih institucija za razvoj inovacija i inovacione infrastrukture, Agencija za strateške investicije Ruske Federacije (ASI) i Ruska venčurna kompanija (RVK).