21. novembar 2009. godine
         ODRŽAN IX MEĐUNARODNI KONGRES MSP

Ostvarujući ciljeve razvoja i unapređenja stanja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Privredna komora Beograda je u saradnji sa Srpskom asocijacijom MSP (SA SME) organizovala IX Međunarodni kongres malih, srednjih preduzeća i preduzetništva. Na Kongresu, koji je održan 21.11.2009. u Sava centru, gosti beogradskih i srpskih privrednika su bili predstavnici vodećih međunarodnih institucija u oblasti podrške sektoru MSP.

Sa prezentacijama nojboljih evropskih praksi podrške sektoru MSP, nastupili su Peter Jungen, predsednik SME Union Evropske narodne partije (većinske partije u Evropskom parlamentu); Serđo Arzeni, direktor OECD Centra za razvoj preduzetništva i lokalni razvoj; Andresa Benasi, generalni sekretar UEAPME (najveće evropske asocijacije MSP, preduzetnika i zanatlija); Kristijan Vajnberger iz Generalnog direktorata za preduzeća u Evropskoj komisiji; kao i parlamentarci Evropskog parlamenta, Parlamenta Francuke, Bugarske, Austrije, Italije; predstavnici ministarstava Republike Srbije, Grada Beograda, republičkih agencija, diplomatskog kora i drugih partnera uključenih u programe i aktovnosti podrške sektoru MSPiP Srbije. Kongresu je prisustvovalo i preko 200 predstavnika malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Glavne teme skupa bili su izazovi sa kojima se suočavaju MSP, kao i dobre prakse koje se primenjuju u EU, putem kojih su pojedine države uspešno rešavaju probleme u sektoru. Osvrćući se na prirodu globalne ekonomske krize, govornici su izneli stavove o višeslojnosti krize i činjenici da ona nije samo finansijska, već da duboko pogađa preduzetnike širom sveta, koji nisu imali uticaj na njen nastanak, ali su postali žrtve pogrešnih modela poslovanja u oblasti globalnog finansijskog sektora. Prema rečima, g. Franka Engela, člana Evropskog Parlamenta iz Luksemburga, sektor MSP nije taj koji je pretežno bio zainteresovan za trgovanje egzotičnim finansijkim instrumentima i poslovanje na berzi, MSP uglavnom ne mogu da utiču na tokove globalne trgovine, jer posluju uglavnom unutar nacionalnih granica; te se prosto može zaključiti da je sektor MSP postao velika žrtva krize koju nije izazvao.

Mehanizmi za podršku moraju biti prilagođeni specifičnostima samog sektora i potrebama preduzetnika. Takvi mehanizmi postoje i primenjuju se u zemljama EU, jer je prepoznata ključna važnost malog biznisa u obezbeđivanju novih radnih mesta i ponovnom započinjanju rasta privrede, posle kolapsa finansijskog tržišta i mnogih giganata industrije.

Kao neke od predstavljenih pozitivnih praksi javljaju se: preporuka britanske vlade da javni sektor namiruje svoja dugovanja privatnom u roku od 10 dana od realizacije posla, što utiče na likvidnost sektora MSP; razvoj modela one-stop tačaka kontakta između administracije i biznisa; uspešni modeli i programi razvoja profesionalnih veština i preduzetničkog obrazovanja; podsticanje start-up preduzeća i preduzetništva kod mladih; inovativni modeli finansiranja malog biznisa - kooperative, biznis anđeli i nove forme investicionih fondova (uključujući zelene, visoko-tehnološke i MSP fondove, biznis anđele i sl.).

Privredna komora Beograda se snažno zalaže za dalji razvoj sektora MSP i zaštitu interesa malog biznisa i zato će biti formulisani zaključci i preporuke sa Kongresa, koji će biti distribuirani relevantnim državnim institucijama, učesnicima i drugim zainteresovanim privrednicima i pojedincima.

 

Christian Weinberger
Entrepreneurship and SME Policy Adviser
Directorate-General Enterprise and Industry

Siniša Mitrović
savetnik
Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje

Snežana Lakićević Stojačić
Ministarstvo rada i socijalne politike
državna sekretarka

Angel Prieto Sotos
General Manager of GOBAN – Mreža biznis anđela Castilla La Mancha, Spain

James Stein
zamenik šefa misije USAid SrbijaIX MEĐUNARODNI KONGRES SA SMP I PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA

“Izazovi s kojima se mala i srednja preduzeća

susreću na putu ka EU u vreme globalne ekonomske krize“

subota, 21. novembar 2009. godine

9.30 – 15.00

Sava Centar, sala 3


Mala i srednja preduzeća čine ubedljivo najveću grupu privrednih subjekata u Srbiji. Njihova ukupna ekonomska snaga, broj zaposlenih, kao i njihova sposobnost da se prilagođavaju poslovnom okruženju i na inovativan način odgovaraju na izazove su samo neke od njihovih pozitivnih karakteristika. Međutim, veliki broj malih i srednjih preduzeća je osetljiv na eksterne šokove,  nepovoljne uslove poslovanja i negativne trendove koje je donela ekonomska kriza.

Institucije koje se bave podrškom sektoru MSP i Država imaju odgovornost da utiču na: formulisanje modela koji mogu da doprinesu uvećanju poslovne snage i otpornosti sektora,  umrežavanje malih i srednjih preduzeća sa potencijalnim partnerima, kreiranje podsticajnih regulatornih okvira za preduzetničku inicijativu, prepoznavanju i prenošenju najboljih poslovnih praksi.

Kao jedan od lidera među institucijama za podršku MSP sektoru, Privredna komora Beograda svojim aktivnostima u kontinuitetu doprinosi unapređenju poslovanja svojih članica, među kojima je najveći broj malih i srednjih preduzeća.

Ove godine se Privredna komora Beograda u partnerstvu sa Srpskom asocijacijom MSP (SA MSP), uključila u organizaciju IX Međunarodnog kongresa malih i srednjih preduzeća sa temom  ’’Izazovi sa kojima se MSP susreću na putu ka Evropskoj uniji u vreme globalne ekonomske krize’’. Naši partneri u organizaciji kongresa su i Konrad Adenauer Stiftung i Unija MSP Evropske narodne partije (SME Union).

Imamo zajednički cilj da uz podršku velikog broja eminentnih govornika i gostiju iz inostranstva i Srbije, uz aktivno učešće privrednika, dođemo do konkretnih predloga i ideja za prevazilaženje brojnih problema sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća.    


Govornici na Kongresu


Peter Jungen je predsednik Unije malih i srednjih preduzeca SME UNION EPP, ujedno je i predsednik European Entrepise Institute kao i predsednik kompanije Peter Jungen Gmbh iz Kelna.  Izmedju ostalog, Peter Jungen je preduzetnik, investitor i biznis andjeo, koji investira u razlicite privredne grane. Gospodin Jungen je clan izvrsnog borda direktora nekoliko kompanija New York Philharmonic New York City, International Angelinvestors.org, Palo Alto, Idealo Internet GmbH, Berlin (Chairman), Flossbach & von Storch, Vermögensmanagement.

On je takodje predsednik, osnivac mreze biznis andjela Nemacke- BAND i u period od 2001-2004. Godine bio je predsednik Evropske mreze biznis andjela (EBAN). U septembru 2000. Godine vodeci nemacki magazin Wirtschaftswoche ga je proglasio jednim od sto najznavajnijih licnosti koji oblikuju buducnost nove nemacke ekonomije. U avgustu 1999. godine primio je orden casti Republike Nemacke.


Serdjo Arzeni je od  od 1. Januara 2004. godine  direkor OECD Centra za preduzetnistvo i lokalni ekonomski razvoj kao i direktor OECD programa za lokalni ekonomski razvoj i zaposljavanje (LEED). Njegov rad se principijalno zasniva na unapređenju preduzetništva i inovacija, otvaranju novih radnih mesta, politici zapošljavanja i izgradnji lokalnih klastera koji pospesuju ekonomski razvoj.

Gospodin Arzeni je zaposlen u OECD-u preko dvadeset godina. Prethodno je radio kao ekonomista za Italijanski parlament, Uniju poslodavaca Italije i Evropsku komisiju.


Andrea Benassi izabran za generalnog sekretara Evropske asocijacije zanatlija, malih i srednjih preduzeća - UEAPME, u novembru 2007 godine. Od 2005, gospodin Benassi je bio direktor za evropske integracije i strana tržišta u Italijanskoj organzaciji za podršku sektoru preduzetništva i MSP - Confartigianato. Od 1999 do 2005 je radio kao direktor Confartigianato kancelarije u Briselu.

Član je Saveta za internacionalizaciju u Ministarstvu međunarodne trgovine Republike Italije. Takođe, g. Benassi je član brojnih Komiteta i radnih tela u UN i EK.


Patrick Voller je generalni sekretar Unije malih i srednjih preduzeća Evropske partije naroda (SME Union). Ima bogato iskustvo akademskoj sferi, diplomatiji, evropskim politikama i radu sa privredom. Radio je u Privrednoj komori Austrije, nakon čega je imenovan za generalnog sekretara SME Union.  Studirao je prava i specijalizovao se za oblast prava Evropske unije.


Centar za razvoj preduzetništva

Zajednica opštih udruženja preduzetnika

Info