Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

EU 25 MILIONA ZA REGIONALNI RAZVOJ SRBIJE

Predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju predstavili su program podrške regionalnom razvoju Srbije od 25 miliona evra.

Sprovođenje programa počeće u drugoj polovini 2008. godine i trajaće tri godine, a finansira se iz sredstava pretpristupnog fonda IPA. Projekat obuhvata podršku regionalnom razvoju na državnom novou, regionalnim akcijama za razvoj i finansijsku podršku lokalnim socijalnim i ekonomskim inicijativama.

Za konkretene projekte izdvojeno je 14 miliona evra. Moći će da ih predlažu opštine, poslovna udruženja, preduzeća, nevladine organizacije, komore i drugi, istakao je zvaničnik projekta Mladen Milanović.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić istakao je da su razlike u nivou razvijenosti opština i regiona u Srbiji veoma velike i da odnos između najrazvijenije i najmanje razvijene opštine iznosi 1:15.

Takođe je naglasio da će Ministarstvo preduzeti niz mera za ravnomerniji razvoj regiona, među kojima je kao veoma važnu izdvojio usvajanje Zakona o regionalnom razvoju u sledećoj godini.

Podsetio je da je u predlogu ovogodišnjeg državnog budžeta predloženo 100 miliona evra za regionalni razvoj, od čega 80 miliona za izgradnju lokalne komunalne infrastrukture, a ostatak za izgradnju industrijskih zona.

Ministar Dinkić je najavio i da će inicirati osnivanje kancelarija u svim opštinama u Srbiji, koje bi trebalo da doprinesu razvoju regiona.