Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


10. decembar 2009.
  FORMIRANA GLOBALGAP RADNA GRUPA

 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, održan je prvi sastanak GLOBALGAP radne grupe, koja je definisana Memorandumom o razumevanju između Vlada Srbije i Švajcarske Konfederacije. Radnu grupu, kojom predsedava Ministarstvo, čine predstavnici Akreditacionog tela Srbije, proizvođača, prodajnih lanaca, istraživači, savetodavci u poljoprivredi, kao i predstavnici organizacija koje sprovode projekat- švajcarske AGRIDEA-e i njenog lokalnog partnera SEEDEV-a.

 

Radna grupa pratiće proces uvođenja i realizacije GLOBALGAP-a i drugih standarda za poljoprivredne proizvode, kao i mera čijim se uvođenjem očekuje povećanje konkuretnosti poljoprivrednih proizvoda na tržištima Zapadne Evrope. Radna grupa je formirana kako bi glavni akteri tržišnog lanca u proizvodnji voća i povrća ukazali na svoje potrebe i oblasti u kojima je potrebno poboljšanje. Novoformirano telo je, takođe, zamišljeno kao vrsta “foruma”

koji će omogućiti razmenu informacija među učesnicima, kao i postizanje dogovora o strateškim pravcima za sprovođenje sertifikacije kvaliteta poljoprivrednih proizvoda u Srbiji.