Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


17. decembar 2009.
    SRPSKI PREHRAMBENI PROIZVODI NA TRŽIŠTU ZEMALJA U OKRUŽENJU

Prehrambeni proizvodi iz Srbije u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije mogu da se kupe po gotovo istim cenama kao i u našim prodavnicama. U marketima u BiH i Crnoj Gori neki artikli, kao što je ulje „Vital“, jeftiniji su nego u Srbiji, za nijansu su niže i cene slatkiša. Skuplja su jedino naša piva. Međutim, i kod te robe razlike u cenama nisu veće od desetak dinara. U Sloveniji i HrvatskoJ brendovi iz Srbije „drže“ dobru cenu, pa su keksovi, kao najzastupljeniji proizvod s ovih prostora, skuplji i do tridesetak dinara.
Brendovi iz Srbije koji su još uvek visoko kotirani na listi najpopularnijih su „jafa“ keks, „plazma“ i „smoki“. U hipermarketima u Sloveniji i Hrvatskoj „jafa biskvit“ je najprodavaniji proizvod među slatkišima i ne može da mu konkuriše nijedan drugi keks. Slična situacija je i sa „smokijem“ u kategoriji „slanih zanimacija“.
U hrvatskim marketima, osim pomenutih konditorskih artikala, ima i više vrsta piva, vode iz Srbije, a i vina kao što je „ždrepčeva krv“. U bosanko-hercegovačkim  marketima, na rafovima se može naći vrlo raznolika ponuda robe naših proizvođača. Među sokovima dominiraju „la vita“ i „nekst“, čokolada „najlepše želje“, „c kafa“, mleko „kravica“, polimarkov kečap, i to po približno istim cenama kao u Srbiji. U crnogorskim marketima većinu asortimana čini roba iz Srbije.