Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


31. decembar 2009.
  PRIJAVLJIVANJE ZA REGRESIRANO MINERALNO ĐUBRIVO DO 13. JANUARA

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je javni poziv za prikupljanje prijava za 300.000 tona azotnog mineralnog đubriva, za zimsko prihranjivanje i pripremu proletnje setve, koje će ovo Ministarstvo regresirati sa 5.000 dinara po toni.

Pravo kupovine regresiranog đubriva imaće fizička lica, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, u količini koja ne može biti manja od 20 i ne veća od 150 tona. Zadruge će moći da kupe do 1.000 tona, kao i pravna lica čija je delatnost gajenje žitarica i drugih useva. Naučne ustanove, čiji je jedini osnivač Republika Srbija, imaće pravo da kupe do 20.000 tona.

Prijavljivanje se vrši  do 13. januara 2010. godine, a potom će, po ubrzanom postupku, biti izvršen izbor, kako bi se ceo posao završio do kraja aprila. Već sada se procenjuje da će malim gazdinstvima ostati samo stotinak hiljada tona đubriva, jer će zadruge, preduzeća i instituti, preuzeti najmanje 200.000 tona, da bi  ovim đubrivom ostvarili robnu razmenu pri zaključivanju prolećnih ugovora sa ratarima.