Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

9. decembar 2009.   5. SEDNICA ODBORA UDRUŽENJA GRAĐEVINARSTVA I KOMUNALNE DELATNOSTI

U skladu sa dogovorom i zaključcima sa prethodne sednice, u cilju operacionalizacije aktivnosti u narednom periodu, 9. decembra 2010. godine, održana je 5. sednica Odbora Udruženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda.
Na sednici je istaknuto da je koncept prema kome se naknada za uređenje građevinskog zemljišta u Srbiji plaća po metru kvadratnom izgrađenog prostora, daleko veća od nekih zemalja u regionu. Smanjivanje i postepeno ukidanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta, trebalo bi da bude naš glavni cilj u stvaranju povoljnog ambijenta za investiranje u građevinarstvu. Opremanje zemljišta je jedna od većih stavki u početnoj fazi realizacije projektne izgradnje, a da bi stanovi u izgradnji bili jeftiniji, ta naknada bi trebala da bude znatno niža.
Neophodno je insistrirati na merama, koje bi trebalo da dovedu do poboljšanja investicione klime. Trenutno su, kada je u pitanju građevinarstvo u Srbiji, najveći problemi vezani za visok rizik investiranja, funkcionisanje procedura, visoki troškovi (naknada za uređenje građevinskog zemljišta, naknada za konverziju, naknada za preimenovanje poljoprivrednog u građevinsko zemljište) i sporo dobijanje građevinskih dozvola.