Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

17. mart 2010.   SRBIJA SVE BLIŽE ČLANSTVU U STO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i otpravnik poslova ambasade Japana u Beogradu Teruhiku Šinade potpisli su danas bilateralni protokol o završetku pregovora sa Japanom, u procesu pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO ).
Japan je prva članica STO sa kojom je Srbija potpisala bilateralni protokol o završetku pregovora od kako je, 2005. godine, otpočela proces pristupanja toj organizaciji, koja ima 153 članice.
Pregovori se još vode sa SAD, Norveškom, Kanadom, Korejom i Ekvadorom, a završetak se očekuje uskoro, napomenuo je ministar. On je podsetio da je Hrvatskoj, Ukrajini i Kini trebalo oko sedam godina pregovora da bi uspele da uđu u STO, procenivši da će prilibližno toliko trebati i Srbiji, jer svaka članica sa kojom se pregovara nastoji da što više pomogne svojoj privredi i omogući što veći izvoz svojim preduzećima.
Dinkić je posle potisivanja izjavio da "postoje realne šanse da ćemo iduće godine postati punopravni član STO, jer ćemo do sredine godine potpuno uskladiti svoje zakonodavstvo sa propisima te organizacije, a do kraja godine završiti i ostale bilateralne pregovore.