Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

3. jul 2017.

NAJVEĆI TERET EKOLOŠKE TRANZICIJE NOSI PRIVREDA


U zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih 20 godina trebalo bi da bude uloženo između deset i 15 milijardi evra, ukazano je u Privrednoj komori Srbije, na skupu o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27, za čije je otvaranje i uspešne pregovore neophodna sinergija javnog, privatnog i civilnog sektora.

Srbija je u pretpristupnim procesima podigla kapacitet regulative i administracije u oblasti zaštite životne sredine na nivo neophodan za otvaranje poglavlja i postala jedina zemlja kandidat, koja je za ovako kompleksno poglavlje dobila poziv za otvaranje pregovora bez prethodnih uslova, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Prema ocenama Evropske komisije, u domaće zakonodavstvo preneli smo više od 98 odsto EU direktiva, više nego ijedna zemlja Zapadnog Balkana, dodao je on.
Kako je istakao, najveći teret usklađivanja u ovoj oblasti podneće privreda – gotovo 80 odsto ukupnih troškova, a očekivane ukupne investicije u zaštitu životne sredine, prema najnovijim procenama, idu i  do 14 milijardi evra, od čega  9 milijardi samo u sektoru voda. Istovremeno, procenjuje se da će korist takvih ulaganja biti dvostruko veća i premašiti 24 milijarde evra, kroz sve što zelene investicije donose: otvaranje zelenih radnih mesta, uštedu prirodnih resursa i energije, bolji kvalitet života, manje troškove lečenja stanovništva, transporta. Ukoliko žele da opstanu na tržištu, naše kompanije moraće svoju proizvodnju i poslovanje u potpunosti da usklade sa savremenim ekološkim zahtevima.