Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA16. septembar 2017.

EKONOMSKA SARADNJA SA KINOM SADRŽAJNIJA I SNAŽNIJA

U Sava Centru danas je održan poslovni forum i susreti kineskih i srpskih privrednika, koje su, kao centralni deo privredno-kulturne manifestacije "Dani Pekinga u Beogradu",  organizovali Grad Beograd i Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda, u saradnji sa Gradom Pekingom, Biroom za promociju investicija Pekinga i Privrednom komorom Pekinga.

Na forumu i poslovnim susretima učestvovalo je oko 300 privrednika, predstavnika 80 kompanija iz Pekinga i Kine i preko 100 iz Beograda i Srbije, iz raznovrsnih oblasti i struktura, od malog biznisa do velikih sistema, što je još jedan doprinos razvoju bilateralne privredne saradnje prijateljskih zemalja, Narodne Republike Kine i Republike Srbije. 

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali je u obraćanju na forumu izrazio zadovoljstvo tako velikim interesovanjem za poslovnom saradnjom privrednika Kine i Srbije, ali i čast da je gost Beograda gradonačelnik Pekinga, Čen Jining. "Velika je čast što danas, prvi put posle 37 godina, imamo priliku da u našem gradu ugostimo gradonačelnika Pekinga. Dobri odnosi Srbije i Kine su tradicionalni i datiraju nekoliko decenija unazad. Beograd i Peking su potpisali Sporazum o saradnji 1980. godine, čime je Beograd postao prvi evropski grad sa kojim je Peking uspostavio takve odnose. Ti dobri istorijski odnosi su osnova da se danas povežemo i privrednim vezama, tako da je naša zemlja, na našu veliku radost, postala veoma atraktivna za kineska ulaganja", zaključio je Siniša Mali i privrednicima poželeo uspešan rad na poslovnom forumu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga, Čen Đining je zahvalio Upravi Grada Beograda, Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda i privrednicima i preduzetnicima koji, kako je naveo, doprinose saradnji dve strane. "Peking i Beograd su gradovi prijatelji još od 1980. godine i neprekidno održavaju dobre odnose i saradnju. U poslednjih nekoliko godina ekonomski i trgovinski odnosi dva grada se zahuktavaju i okviri saradnje su sve širi. U prvoj polovini ove godine ukupan uvoz i izvoz Pekinga i Srbije iznosio je 27 miliona dolara, što je povećanje od 28,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu", naglasio je Đining.

Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, koji je ranije danas potpisao Sporazum o saradnji  Pekinške komore za Međunarodnu trgovinu i PKS - Privredne komore Beograda, istakao je da višedecenijska saradnja sa Narodnom Republikom Kinom ima bogate sadržaje i trendove koji su izuzetno povoljni, i kada je reč o obimu sredstava, i modelima koji se danas primenjuju, a da podizanju nivoa poslovne saradnje značajno doprinose i privredne komore.  On je ocenio da ekonomska saradnja Srbije i Kine "zaostaje za dobrim političkim odnosima", ali da se radi na njenom pospešivanju. "Ukupna vrednost najvećih zajedničkih projekata iznosi šest milijardi dolara, od čega se na projekte koji se trenutno realizuju, odnosi 2,5 milijardi dolara", rekao je Miletić.