Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA15. septembar 2017.

MEHANIZAM PRIVREDNIH KOMORA GLAVNIH GRADOVA 16+1 VAŽAN ZA UNAPREĐENJE SARADNJE


Na drugom Forumu gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine u Podgorici potvrđeno je da će Grad Beograd biti domaćin tog skupa naredne godine. 
U okviru Foruma je održan Okrugli sto lidera privrednih komora Pekinga i glavnih gradova CIEZ 16+1, na kome je usvojen Mehanizam privrednih komora glavnih gradova.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali je na Forumu rekao da se raduje što će Beograd imati priliku da predstavi investicione potencijale, s obzirom  na to da je investicioni portfolio srpske prestonice jedan od najvećih u Evropi,  da projekti ukupno vrede oko 10 milijardi evra.
U okviru Foruma je održan Okrugli sto lidera privrednih komora Pekinga i glavnih gradova CIEZ 16+1, na kome je učestvovao i vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić.
Na Okruglom stolu je usvojen Mehanizam privrednih komora glavnih gradova, čije će aktivnosti biti usmerene ka međukomorskoj saradnji u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put".
Mehanizam se zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmene. Učesnici predlažu teme, dogovaraju buduću saradnju i razmenjuju mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju u oblasti investicija i trgovine i predlažu odgovarajuća rešenja.