Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


12. april 2018.

PREDUZETNICI SLOVENIJE I SRBIJE JAČAJU SARADNJU U DRVNOJ INDUSTRIJI

U cilju unapređenja saradnje preduzetnika Srbije i Slovenije u oblasti drvne industrije, Privredna komora Srbije i ROPK Škofja Loka iz Slovenije organizovali su poslovni susret preduzetnika.
Preduzetnici 35 slovenačkih firmi koje se pretežno bave stolarijom, izradom paleta, parketarstvom, ugradnjom nameštaja, pilanom, sastali su se danas u PKS-Privrednoj komori Beograda sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Srbije.  
Oni su istakli da se kontinuirana informisanost o aktuelnim potrebama i pogodnostima pristupa srpskom i slovenačkom tržištu, o prilikama za izvoz, novim tehnologijama, potencijalnim partnerima, pokazala veoma korisnom i da se sa tom praksom mora nastaviti.
Predstavnici srpskih kompanija Dareks hom i I&T Čempres iz Beograda, Meline sofa iz Vranja i drugih koje se bave proizvodnjom i distribucijom nameštaja, elemenata za nameštaj i pločastih materijala, iskazali su potrebu za izvozom u Sloveniju i kroz bilateralne susrete načinili iskorak ka uspešnoj saradnji. 

Šumarstvo i drvna industrija Srbije su u 2017. godini ostvarili izvoz od 1.045.503 eur što je povećanje za 17,6% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je iznosio 947.883 eur i beleži povećanje od 9,1%. Ukupan udeo šumarstva i drvne industrije u izvozu Republike Srbije iznosio je 6,9% u 2017. a ukupan udeo u uvozu iznosio je 4,9%. Suficit je u 2017. iznosio 97.620 eur.