Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


6. septembar 2018.

ANALITIČARI UKAZUJU NA DOBRE REZULTATE MERA VLADE SRBIJE


Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom polugodištu ove godine iznosi 4,8 odsto, istaknuto je na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi - MAT" koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.
"Na rast BDP veći od očekivanog uticali su dobri rezultati u poljoprivredi, građevini i nekim uslugama, dok je skromniji rast bio industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije, koje dugoročno mogu da ubrzaju ekonomski rast", kazao je analitičar Stojan Stamenković iz Ekonomskog Instituta. On je ukazao da bi industrijski rast mogao biti ubrzan jačanjem potrošnje, što bi moglo da usledi posle najavljenog povećanja penzija i plata u javnom sektoru.
Po oceni Stamenkovića dobro je što Vlada Srbije planira da ukine zakon kojim su od novembra 2014. umanjene penzije i da suficit u budžetu jednim delom iskoristi za povišicu penzija.
"Suficit u budžetu nije dobar za privredu veličine i snage kakvu ima Srbija jer eliminiše tražnju koja podstiče proizvodnju. Stoga je bolje da zemlja ima uravnotežen budžet", kazao je Stamenković.