Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


4. jun 2010.  DRUGA REGIONALNA KONFERENCIJA "REGIONALNA SARADNJA U RAZVOJU TURIZMA-ODRŽIVI RAZVOJ KAO USLOV KONKURENTNOSTI U TURIZMU"

"Integrisani turistički proizvod" i "Održivi razvoj turizma" bile su glavne teme panela na drugoj dvodnevnoj regionalnoj turističkoj konferenciji, koju je u periodu od 2. do 3. juna 2010. godine organizovale Privredna komora Beograda u saradnji sa GTZ-om, a uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije, uz doprinos učešća zemalja iz regiona, kao i Velike Britanije, Holandije, Austrije.

Skupu su se obratili g-din William Infante, šef misije UN i predstavnik UNDPza Srbiju,g-din Predrag Gluhaković- ministar trgovine, turizma i usluga Vlade Republike Srpske i prof dr Goran Petković-državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

 

Ciljevi Konferencije su bili intenziviranje saradnje između turističkih privreda zemalja regiona, povećanje broja turista, privlačenje turista iz trećih zemalja u region, promocija i utvrđivanje gotovih regionalnih turističkih proizvoda, kao i podizanje nivoa konkurentnosti turističkih proizvoda, sprovođenjem mera održivog razvoja. Posebno je bilo reči o eko-turizmu i iskustvima i primerima dobre prakse zemalja iz okruženja.

 

Prošle godine u maju, u Beogradu je održana Prva regionalna turistička konferencija, na kojoj su učestvovali predstavnici 13 zemalja regiona, koja je za rezultat imala intenziviranje saradnje između turističkih organizacija, agencija, hotelskih preduzeća i ostalih poslenika turizma u regionu.