Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


26. januar 2009.
  SEDNICA UPRAVNOG ODBORA KOMORE BEOGRADA

Mr Janković izjavio da je 2009. godina – GODINA MLADIH

Tema 21. sednice Upravnog odbora Privredne komore Beograda, održane 26.januara 2009.godine je bila:

''MERE I AKTIVNOSTI VLADE ZA PREVAZILAŽENJE POSLEDICA
GLOBALNE FINANSIJSKE KRIZE

Izvestilac dr Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga , izneo je osnovne prioritete Ministarstva i to: očuvanje MSPP, koji ćine oko 100.000 privrednih subjekata; jačanje konkurencije, odnosno stvaranje atraktivnijeg ambijenta za nova investiranja, podsticaj  razvoju domaće trgovine posebno za širenje u regionu.
Janković je pozvao prisutne da učestvuju u Javnoj raspravi Nacrta zakona, koji Privredna komora Beograda organizuje 6. februara 2009. godine, i time doprinesu pronalaženju najefikasnijih zakonskih rešenja.
U vezi položaja trgovine i usluga u svetlu globalne ekonomske krize, ministar je izneo podatak da je obezbeđeno milijardu evra za pomoć privedi Srbije, koja posluje u uslovima velike nelikvidnosti, kao posledice dugog perioga naplate plasiranih proizvoda trgovcima, često i preko 120 dana. Sredstvima bi se finansirala preduzeća, do momenta naplate, ali za sada nisu definisani kriterijum za dodelu sredstava. Ministar je naglasio da će svakako prioritet imati izvoznici, obzirom na veliki spoljnotrgovinski deficit i neophodnost blagovremenog obezbeđivanja deviznih sredstava izvozom roba i usluga, a radi servisiranja deviznih dugova zemlje.
Mr Milan Janković predložio je da komorski sistem pomogne na definisanju modaliteta za odobravanje sredstava. U vezi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o komorama, Milosavljević je izneo stav da se Ministarstvo trgovine i usluga protivi predloženim rešenjima koja predviđa Nacrt zakona, pre svega na neobaveznost članstva. Predsednik Privredne komore mr Milan Janković predložio je, a Upravni odbor prihvatio, da se 2009. godina proglasi za godinu mladih.