Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

8. jul 2009. G8 O EKONOMSKOJ SITUACIJI

Ulaganje u poljoprivredu, borba protiv svetske gladi, utvrđivanje ciljeva u zaustavljanju klimatskih promena, kao i pokušaj da se pregovorima sa Iranom reši situacija oko nuklearnog programa te zemlje, teme su koje su obeležile prvi dan trodnevnog samita G8.
Lideri najrazvijenijih zemalja, koji su se juče okupili u italijanskom gradu Lakvili, složili su se da globalna ekonomska situacija pokazuje određene znake stabilizacije, ali da je još prerano za gašenje državnih mera za stimulaciju privrede.
Ekonomska situacija ostaje neizvesna i ostaju značajni rizici po ekonomsku i finansijsku stabilnost navodi se u završnoj izjavi lidera G8, posle prvog dana samita.
Lideri Grupe 8 postigli su dogovor i na planu klimatskih promena, prema kojem neće dozvoliti da prosečni porast globalne temperature premaši dva stepena celzijusa.
Najavljeno je da će lideri G8 na samitu u Lakvili razmotriti i načine proširenja te grupe (najverovatnije na G14) usled sve češćih optužbi da vodeće industrijske zemlje više ne mogu da pretenduju na isključivu ulogu predvodnika na globalnom političkom i ekonomskom planu.