Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


7. april 2009.    SUDSKI SPOROVI OKOVALI OBNOVU SKADARLIJE

Izgradnja novog komercijalno-poslovnog centra na mestu nekadašnje pivare „Bajloni”, prvobitno najavljena za septembar prošle godine, kako sada stvari stoje najverovatnije neće početi ni ove godine. Kočnica su sudski sporovi koje vode zakupci lokala u tržnom centru „Skadarlija pod krovom” i Beogradska industrija piva, odnosno firma „Star imobilijare” koja je pre tri godine kupila BIP-ov kompleks između Skadarske i Cetinjske ulice.

Prema rečima direktora firme „Star imobilijare”, koja inače posluje u okviru „Ekvest Balkan Propertis PLC”, njegova kompanija spremna je da uprkos ekonomskoj krizi uloži oko 160 miliona evra, ali je neažurnost suda zakočila investiciju. Kako BIP nikada nije završio ugovorene radove, što je utvrđeno građevinskim veštačenjem, advokat zakupaca, kaže da dugogodišnja parnica upravo ukazuje na osnovanost potraživanja korisnika poslovnog prostora u tržnom centru. Za tri godine od kada su kupili BIP-ov kompleks “Star imobilijare” dosad je uspeo da se sporazumno dogovori sa oko 60% korisnika koje su zatekli u tržnom centru.

Bez obzira na to da li će se ove dve strane uskoro dogovoriti, arhitekte profesor Branislav Stojanović i Branka Tmušić-Stojanović uradili su idejno arhitektonsko rešenje za ovu parcelu od 1,5 hektara i bruto građevinske površine 50.000 kvadratnih metara. Od postojećih objekata na atraktivnoj lokaciji biće sačuvani kafana „Stara Skadarlija”, sporni tržni centar, kula, dva autentična zida pivare, kotlarnica i lagumi jer su zaštićeni kao spomenici kulture. Fasada „Skadarlije pod krovom” biće osvežena, a u prizemlju i na prvom spratu biće smešteni restorani. Više etaže rezervisane su za rezidens hotel. Kula bi trebalo da bude osvetljena i vidljiva iz Dušanove ulice, i da dobije restoran. Kafana „Stara Skadarlija” biće „obučena” u staklenu opnu i svetleće noću. Projektantski tim predvideo je da celina sa novim sadržajima bude novo „pešačko carstvo” koje će povezati Skadarsku i Cetinjsku ulicu i, tvrde, neće da naruši ambijentalnu celinu.