Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

28. septembar 2010. 

ALPSKE KOZE NA SEVERU BAČKE

U selu Male Pijace ili Kišpijac, na severu Bačke, gazdinstvo "Kenjereši" uzgaja alpske koze - 50 muznih koza, 3 priplodna jarca i 30 jaradi. Alpska sorta koza u svojoj ishrani koristi 100 vrsta biljaka, desetostruko više nego krava ili obična, bela koza. Zahvaljujući raznovrsnoj ishrani, mleko i sir alpske koze nemaju onaj intenzivni miris zbog kojeg mnogi ne jedu kozje proizvode, uprkos njihovim lekovitim svojstvima. Muzni vek koze traje 7 do 10 godina, a za to vreme ona okozi 15-20 jaradi. Mleko, sir i meso alpske koze na ceni su jer se ne nalaze često na tržištu. Kilogram sira košta 700 dinara, litar mleka 100, kilogram očišćenog mesa 400, a komad kozjeg krzna staje 2.500 dinara.
Gazdinstvo planira i organsku proizvodnju. Da bi kozje mleko, sir i meso nosili žig "zdrave hrane", neophodno je obezbediti ispašu provereno zdravih biljaka, a obori u kojima koze borave moraju biti zaštićeni od jakog vetra i sunca. Propisi za proizvodnju organske hrane nalažu i veću površinu pod pašnjakom. Za 3 godine trebalo bi da odavde krenu u gradove prvi proizvodi sa znakom "organik".