Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

20. jul 2009.    PRVI AGRO INFO PUNKT POČEO SA RADOM

Predstavnici Zadružnog saveza Beograda i Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, 20. jula 2009. godine otvorili su agro info punkt u Zemljoradničkoj zadruzi "Terra Viva" u Ovči, čime je i zvanično počeo njegov rad. Ovom prilikom Iljana Ilić, direktorka Zadruge zahvalila je, u ime Zadruge i oko dve stotine poljoprivrednika sa kojima sarađuje, na mogućnosti da participira u projektu koji finansira Skupština grada Beograda, a realizuje Privredna komora Beograda.
Organizovanjem savetodavne i informativne službe u zemljoradničkim zadrugama, koje su poljoprivrednicima najdostupnije za komunikaciju, stvoreni su uslovi da zadruge, pored poslovne obavljaju i funkciju edukacije sa ciljem unapređenja i podsticanja poljoprivredne proizvodnje.
Tokom ove posete bilo je reči i o kupovini, ceni i kvalitetu pšenice. Kao poseban problem istaknuta je nepoznanica oko otkupne cene pšenice roda 2009. godine, koja po izveštaju sa Produktne berze u trećoj nedelji jula beleži pad i to u trenutku kada ista roba poskupljuje na svetskim berzama. Cena ovogodišnje pšenice od 9,45 din/kg, bez PDV-a, beleži cenovni pad od 5,6% u odnosu na prethodnu nedelju. Istovremeno, prošlogodišnja pšenica se prodaje po ceni od 12,00 din/kg, bez PDV-a, što pokazuje značajnu prednost u kvalitetu prošlogodišnjeg roda u odnosu na novu pšenicu.