Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

2. jun 2009.    SEDNICA ODBORA UDRUŽENJA POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

U cilju pojednostavljenja regulatornog okruženja, Vlada Srbije je krajem 2008. godine usvojila Strategiju regulatorne reforme za period 2008 – 2011. godine, u okviru koje je predviđeno sprovođenje Sveobuhvatne reforme propisa – SRP.

Kako je za uspeh reforme od suštinskog značaja učešće privrede, s Jedinicom za sprovođenje SRP dogovoreno da privredne komore, preko svojih odbora i udruženja, kao i organizovanjem razgovora i skupova s privrednicima, pruže pomoć, naročito u fazama preispitivanja i analize propisa koji se odnose na privredu. Iz tih razloga na sednici Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, Zorana Gajić, zamenik rukovodioca Jedinice za sprovođenje SRP detaljnije je pojasnila procedure i rokove za davanje predloga u cilju stavljanja van snage ili izmene neefikasnih propisa.

Na sednici je razgovarano i o poljoprivrednim radovima na području Beograda. Prolećna setva u 2009. godini obavljena je na ukupno 112.220 ha. Posejano je 4% više površina u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku, žetvu pšenice na području Beograda u ovoj godini treba obaviti na ukupno 28.879 ha, od toga kod privrednih subjekata 7.036 h, a na gazdinstvima zemljoradnika 21.843 ha. Iz ovogodišnjeg roda pšenice na oba sektora proizvodnje od oko 124.200 tona može se očekivati kupovina merkantilne pšenice od oko 54.000 tona. Ove količine u najvećoj meri će dalje zavisiti od vremenskih uslova. Suša je značajno ugrozila sve kulture, pa i prinos pšenice.