Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


7. oktobar 2009.
  RAZMENA POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE ZA POLJOPRIVREDNE  PROIZVODE

Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, potpisao je u Čeneju Protokol o saradnji  sa 10 članica Poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije – Agropanonkom, Agroceslom, Agromehanikom, Agrovojvodina Mehanizacijom, Almeksom, Delta Agrarom, ITN-om, Masferg agroom, Milurović komercom i Res trejdom.

 

Protokol predviđa nabavku nove poljoprivredne mehanizacije na osnovu naturalne razmene pšenice, kukuruza, soje i suncokreta ovogodišnjeg roda, u procentu do 50% cene nove poljoprivredne mehanizacije, dok će se ostatak plaćati gotovinski ili iz sredstava Programa mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje. Prema Protokolu o saradnji, poljoprivrednici će za svoj rod dobiti do 30% višu cenu od tržišne.

 

Ova akcija trajaće do 31. decembra 2009. godine, a u okviru nje će poljoprivredni proizvođači – fizička lica i zemljoradničke zadruge i prodavci mehanizacije međusobno regulisati načine skladištenja, odnosno preuzimanje pšenice, kukuruza, soje i suncokreta.