AKTUELNO12-14. oktobar 2016. 

13. MEĐUNARODNI SAJAM ECOFAIR I 12. MEĐUNARODNI SAJAM ENERGETIKA 2016- NOVA ENERGIJA

Pod sloganom „Nova energija“, u periodu od 12-14. oktobra 2016. godine, u Hali 1 Beogradskog sajma, biće održani 12. Međunarodni sajam Energetike, Energetika 2016  i 13. Međunarodni sajam zaštite životne sredine, EcoFaiR 2016.
Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i resornim udruženjima i asocijacijama iz zemlje i regiona.
Centralne teme ovogodišnjeg sajma energetike su: investicioni projekti u energetskom sektoru i sektoru rudarstva, zelene investicije, regionalno povezivanje kroz projekte energetskog sektora, poslovni susreti kompanija čitavog regiona i saradnja po modelu javno-privatno partnerstvo. Poseban akcenat ovogodišnjeg sajma EcoFair stavljen je na reciklažu i komunalnu delatnost. Privredna komora Beograda će i ove godine biti aktivni učesnik i partner oba sajma, kako u izlagačkom, tako i u konferencijskom delu.
Imajući u vidu značaj oba sajma za čitav region, pozivamo vas da uzmete učešće u ovoj manifestaciji.
poziv-Energetika        poziv-EcoFair


6. jul 2016.

OTVORENO PRVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U BEOGRADU

Na Bežanijskoj kosi je otvoreno prvo reciklažno dvorište, koje će građanima dati mogućnost da donesu otpad svake vrste i time doprinesu zaštiti životne sredine. To je dao projekta vezanog za reciklažu koji prema usvojenom planu za upravljanje otpadom sprovodi  Grad Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i JKP „Gradska čistoća”.
Ovo je prvo od 14 reciklažnih dvorišta, koja će biti raspoređena na čitavoj teritoriji Beograda, što građanima daje mogućnost da reciklabilni otpad donesu ovde kod nas i isti će biti zbrinut. Ovde ćemo sortirati i balirati sav otpad i to je prvi korak u širenju reciklaže u gradu. Do kraja godine u gradu Beogradu bi trebalo da bude šest reciklažnih dvorišta, dok je pomenuti broj od 14 u planu za realizaciju do kraja 2018. godine – rekao je Miroslav Bogdanović, direktor JKP „Gradska čistoća”.


10. jul 2016.

PREDSTAVLJENA STUDIJA O MOGUĆNOSTIMA KORIŠĆENJA ŽIVOTINJSKOG OTPADA

Studija o mogućnosti korišćenja životinjskog otpada predstavljena je u Beogradu na sastanku Radnih grupa za meso i mleko, u okviru projekta "Javno-privatni politički dijalog" koji u Srbiji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Studiju je na prostoru zapadnog Balkana finansirao EBRD, a sprovedena je uz podršku konsultantske kompanije "Ernst & Young", navodi se u zajedničkom saopštenju FAO i EBRD, dostavljenom Tanjugu.
Radne grupe, koje je osnovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, okupljaju eminentne predstavnike ova dva sektora stočarstva, sa ciljem unapređenja produktivnosti i konkurentnosti proizvodnje, prerade i prometa mesa i mleka, promocije investiranja u ove sektore i unapređenja bezbednosti hrane za ljude i životinje u Srbiji.

Izvor: E-kapija


23. jun 2016.

100 MILIONA EVRA ZA INVESTICIJE U INFRASTRUKTURU ŽIVOTNE SREDINE

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Stana Božović održala je završnu sednicu upravnog odbora petogodišnjeg razvojnog programa podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine EISP, koji je finansirala Vlada Kraljevine Švedske sa preko 4 miliona evra. Jedan od najbitnijih rezultata saradnje je kreiranje neophodne infrastrukture kako bi se u ovoj godini projekti koji su spremni i zreli za finasiranje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije podržali sa 100 miliona evra bespovratnih sredstava.
“Zahvaljujući našoj saradnji uspeli smo da rešimo 80% svih problematičnih projekata koje smo nasledili, da za preostale problematične projekte pripremimo tendersku dokumentaciju i obezbedimo finansiranje, da pripremimo i usvojimo neke od najzačajnijih strateških dokumenata za oblast zaštite životne sredine, stvorimo pravni okvir za Zeleni fond, pripremimo podzakonske akte i povećamo kapacitete koji će omogućiti prikupljanje i do 12 milijardi dinara ekoloških taksi umesto dosadašnjih šest, da sprovedemo važne infrastrukturne projekte čije iskustvo će nam omogućiti da se budući projekti iz oblasti infrastrukture životne sredine sprovode mnogo efikasnije i uspešnije. Danas Srbija ima jasnu viziju i plan pripreme, finansiranja i sprovođenja infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine, kako bi u planiranom i realnom roku dostigla zadate ciljeve i na taj način obezbedila svojim građanima zdravu životnu sredinu, koja je u skladu sa standardima EU“, istakla je državni sekretar dr Stana Božović.


6. jun 2016.

SRBIJI NEOPHODNA MODERNA POLITIKA U OBLASTI UPRAVLJANJA OTPADOM

Na FEAD forumu pod nazivom "Da li tržištu otpada u Evropi treba više liberalizacije ili više propisa", koji je održan u okviru prestižnog sajma IFAT u Minhenu, zaključeno je da je za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom, kao jednog od najvažnijih i ekonomski najzahtevnijih segmenata u procesu evrointegracija Srbije, neophodna moderna politika upravljanja otpadom koja će omogućiti dalji razvoj ove oblasti.

U ovom momentu tržište otpada u Republici Srbiji je u ranom povoju i daje mogućnost, kako domaćim, tako i stranim investitorima, za njegov dalji razvoj i kreiranje novih radnih mesta - istakla je Sandra Kamberović, generalni sekretar Udruženja "Hrabri čistač", čiji su predstavnici bili među učesnicima foruma.

6. jun 2016.

„FIAT” U SRBIJI UKIDA SUBVENCIJE ZA RECIKLAŽU STARIH AUTOMOBILA

Za manje od mesec dana kupci "Fiat" automobila neće više dobijati subvencije za reciklažu svojih polovnih vozila. Srbija će tada postati jedina zemlja u regionu u kojoj neće biti ekoloških subvencija za reciklažu automobila. Prilikom prodaje automobila u Evropi, ekologija ima sve važniju ulogu. Donacije koje daju države EU za kupovinu električnih ili hibridnih vozila kreću se od četiri do 35.000 EUR. Onaj ko želi da svoje staro vozilo bezbedno uništi i kupi novo, takođe uživa donacije od dve do pet hiljada evra. Kod nas jedina ekološka subvencija biće ukinuta krajem meseca, tako da svi koji žele da recikliraju svoje vozilo i kupe "fiat" mogu to da urade do 1. jula.
18. maj 2016.

SRBIJA DO KRAJA 2016. GODINE DOBIJA NACIONALNI PLAN UPRAVLJANJA OTPADNIM VOZILIMA

Do kraja godine Srbija će dobiti Nacionalni plan upravljanja otpadnim vozilima i biće utvrđeni ekonomski instrumenti u toj oblasti, najavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić.
Vesić je, na okruglom stolu "Upravljanje otpadnim vozilima i naknadama za njihovo zbrinjavanje" u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao da je Evropska komisija dobro ocenila prenošenje propisa iz EU zakonodavstva u Srbiju, ali je njihova implementacija na niskom nivou, naročito u odnosu na Direktivu o otpadnim vozilima, odnosno vozilima koje se nalaze na otpadima. Imamo mali broj dozvola za tretman otpadnim vozilima i možda nema dovoljno investicija u tom sektoru. Obavezali smo se da ćemo do kraja godine utvrditi ekonomske instrumente za podsticanje tog dela reciklažne industrije - rekao je Vesić.


12. maj 2016.

DOSTIZANJEM EVROPSKIH STANDARDA DO ZDRAVIJE ŽIVOTNE SREDINE

„Upravljanje otpadom je oblast u kojoj nas u naredne četiri godine očekuju značajne aktivnosti. Usklađivanje i primena pravnog i strateškog okvira, višegodišnje finansijsko planiranje sredstava iz Zelenog fonda i sredstava međunarodnih finansijskih institucija, priprema i sprovođenje velikih infrastrukturnih projekata, dostizanje evropskih standarda u oblasti reciklaže i tretmana otpada, usvajanje tarifne politike i ekonomskih instrumenata, kao i značajni projekti uklanjanja opasnog otpada iz preduzeća u restruktuiranju, samo su neke od najznačajnijih aktivnosti čiju realizaciju smo započeli u prethodne dve godine i planiramo da nastavimo u narednom periodu“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

25. mart 2016.

ODNOŠENJE OPASNOG OTPADA IZ KRUGA FABRIKE „PRVA ISKRA“ U BARIČU KOŠTALO OKO 1 MIL EUR

Nakon izmeštanja više od hiljadu tona opasnog otpada iz kruga fabrike "Prva iskra" u Bariču stvorili su se uslovi za nastavak radova na uređenju tog prostora, rekao je Dragan Blažić, pomoćnik predsednika opštine Obrenovac. U planu je da se svi objekti uklone kako bi se na tom prostoru sagradio još jedan objekat fabrike "MEI TA". Blažić je podsetio je da je odnošenje opasnog otpada koštalo oko 1 mil EUR.31. mart 2016.

ROK ZA PREDAJU IZVEŠTAJA O POSEBNIM TOKOVIMA OTPADA 31. MART

Firme koje su uvezle neki od proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada mogu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine da provere da li se nalaze na spisku preduzeća oja su obavezna da predaju godišnji izveštaj Agenciji, a koja ovu obavezu nisu ispunila, prenosi portal MojaFirma.rs.

Među obveznicima su, između ostalih, svi uvoznici automobila, guma, elektronskih i električnih uređaja, ulja i maziva, baterija, akumulatora i azbesta. Spisak se može pretraživati po nazivu firme, a podaci u njemu prikupljeni su na osnovu statističkih podataka o uvozu.

Na sajtu se nalazi i spisak firmi koje su uredno predale izveštaj. Rok za predaju izveštaja za 2015. godinu je 31. mart 2016.

Izvor: E-kapija


23. mart 2016.

U SRBIJI SE PROIZVEDE 300 KILOGRAMA OTPADA PO STANOVNIKU 

Srbija reciklira samo 1% komunalnog otpada, a članice EU u proseku 28%, kompostiranja u Srbiji uopšte nema, dok se u EU tako tretira 16% otpada. U Srbiji 99%, a u EU samo 28% otpada završi na deponiji, pokazuju podaci Eurostata. Najviše otpada po osobi u EU proizvede se u Danskoj, a najmanje u Rumuniji, dok je šampion Unije po recikliranju i kompostiranju Nemačka koja tako preradi dve trećine otpada.
Prema podacima Evropske statističke službe, u Srbiji je u 2014. godini proizvedeno 302 kilograma otpada po stanovniku od čega je 236 kilograma tretirano (reciklirano, kompostirano, spaljeno ili odloženo na deponije). Međutim, od tretirane količine u Srbiji samo je 1% recikliran, a 99% otpada je završilo na deponijama.


22. mart 2016.

NA DEPONIJAMA ZAVRŠI 50 MIL EUR MATERIJALA 

Kabasti otpad "potopio" je Srbiju. Frižideri, šporeti i veš-mašine, koje su umesto u fabrikama za reciklažu završile u rekama, napravile su "uska grla" na potocima i rečicama i pomogli vodi da uđe u domove mnogih građana. Tome su doprineli i navika bacanja otpada "iza kuće", u kanale i vodotokove, nekontrolisana seča šuma i bespravna gradnja u plavnom području.
Materijalna šteta je, kao i uvek ogromna, ali je ona koju je pretrpela priroda nemerljivo veća. Stručnjaci napominju da nas u budućnosti čeka sve više ovakvih nemilih scena, ako se uskoro ne opametimo.16. mart 2016.

GRAD BEOGRAD POZVAO GRAĐANE DA PRIJAVE DEPONIJE I NAPUŠTENA VOZILA

Gradska uprava Grada Beograda i Služba za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima pozvali su građane da nastave da prijavljuju lokacije na kojima se nalaze neuređene površine i zapuštene zelene površine, površine sa smećem, građevinskim šutom – divlje deponije. Oni mole Beograđane da ne prijavljuju deponije sa privatnih parcela, već samo sa javnih površina.

U saopštenju "Beokom servisa" navodi se da će po prijavi gradska komunalna preduzeća obići divlje deponije, a na osnovu stanja na terenu, u zavisnosti od toga koliko su udaljene od naseljenih objekata, veličine deponije i slično, utvrdiće se prioriteti njihovog čišćenja. U prethodnih nekoliko dana prijavljene su 73 deponije.
14. mart 2016.

REGIONALNI CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU RASPISAO KONKURS ZA GRANTOVE U SRBIJI 

Regionalni centar za životnu sredinu (REC), Kancelarija u Srbiji sa zadovoljstvom objavljuje poziv za dostavljanje prijava za institucionalni grant svim zainteresovanim organizacijama civilnog društva iz Srbije koje se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem.
Institucionalni grantovi dodeljuju se u okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji - CSOnnect, koji realizuje REC kancelarija u Srbiji, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).
Program ima za cilj da osnaži civilno društvo da efikasnije, aktivnije i na rodno senzitivan način participira u procesu donošenja odluka i kreiranja politika u oblasti zaštite životne sredine, uzme aktivno učešće u procesu EU integracija Srbije, i aktivno prati sprovođenje politika na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.


25. februar 2016.

IZVEŠTAVANJE O OTPADU REDOVNA OBAVEZA

Proizvođač i vlasnik otpada, dužan je da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji za zaštitu životne sredine. Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, organizovalo je jednodnevni seminar - obuku "Izveštavanje o otpadu". Zakonom o upravljanju otpadom regulisana je obaveza vođenja dnevne evidencije o otpadu i godišnje izveštavanje. Proizvođač i vlasnik otpada, dužan je da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji u skladu sa Pravilnikom o obrascu dnevne evidencije i godišnjim izveštajem o otpadu. Obuku je održao ekspertski tim Agencije za zaštitu životne sredine predvođen mr Ljiljanom Đorđević. Seminaru je prisustvovao veliki broj pojedinaca i privrednih društava čija je neposredna delatnost vezana za upravljanje otpadom i načinom izveštavanja o otpadu. Skupu se obratio i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, koji je istakao značaj izveštavanja o otpadu.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine


29. februar 2016.

VESIĆ: U OPŠTINAMA VRAČAR, STARI GRAD I SAVSKI VENAC POSTAVLJAMO 30 RECIKLAŽNIH OSTRVA

Grad Beograd od 10. marta postavlja 30 reciklažnih ostrva na teritorijama opština Vračar, Stari grad i Savski venac, i to na na svakoj od ovih opština po deset, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. Reciklažna ostrva čine po tri nadzemna kontejnera koji su posebno dizajnirani. U tim kontejnerima građani će moći posebno da odlažu staklo, papir, metal i plastiku.  Na taj način počinjemo sa reciklažom u samom gradu, što je inače naš cilj, s obzirom na to da će posle završetka procesa javno-privatnog partnerstva za deponiju „Vinča” naše javno preduzeće „Gradska čistoća” morati više da se fokusira na separaciju otpada kako bi tako separatisan otpad mogao da bude transportovan na deponiju u Vinči – rekao je Vesić.29. februar 2016.

POTPISANI UGOVORI ZA ISPLATU 1,9 MILIJARDI DINARA RECIKLAŽNOJ INDUSTRIJI

„Država će reciklažnoj industriji isplatiti 1,9 milijardi dinara za prerađeni otpad u 2015. godini. Potpisani su ugovori sa 14 reciklera koji će dobiti novac  za tretirani otpad, na osnovu obrađene dokumentacije“ izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković  nakon sastanka sa predstavnicima reciklažne industrije. Bogosavljević Bošković je podsetila da je usvojen set Zakona iz oblasti zaštite životne sredine, čime je omogućeno osnivanje budžetskog Zelenog fonda u koji će se slivati novac primenom principa “zagađivač plaća” i dodala da se na taj način načinio važan korak ka uspostavljanju predvidivog sistema poslovanja u oblasti reciklaže, ali i mogućnosti kofinansiranja velikih infrastukturnih projekata iz oblasti životne sredine. Trenutno reciklažna industrija zapošljava oko 22.000 ljudi u ukupno 2.000 preduzeća.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


23. februar 2016.

NOVI PROGRAM DEMO ENVIRONMENT

Program daje šansu zainteresovanim organizacijama da predstave inovativna rešenja i tehnologije. Finansiraju se projekti koji nude rešenja za konkretne lokalne probleme u oblasti zaštite životne sredine. U toku je prvi, a u avgustu se očekuje i drugi poziv za apliciranje.

Predstavnici Privredne komore Srbije razgovarali su sa predstavnicima Ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu o realizaciji novog programa u oblasti zaštite životne sredine - Demo Environment Program 2015-2018. Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), a koordinira Švedska agencija za ekonomski i regionalni rast (Tillväxtverket). Program podržava projektne aplikacije koje dolaze iz 11 zemalja, među kojima je i Srbija. Cilj ovog programa je povezivanje kompanija, organizacija, akademskih ustanova i državnih institucija, razmena znanja i tehnologija i borba protiv klimatskih promena. Prevashodno je usmeren na borbu protiv siromaštva, zaštitu životne sredine i stvaranje boljih uslova života.


17. februar 2016.

U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI SET ZAKONA IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

„Predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine imaju za cilj da doprinesu uspostavljanju predvidivosti i kontinuiteta u sistemu finansiranja zaštite životne sredine, većem stepenu usklađenosti propisa Republike Srbije sa propisima EU, kao i većoj međusobnoj usaglašenosti domaćih propisa, a samim tim i efikasnijoj primeni propisa u ovoj oblasti. Jedna od ključnih izmena i dopuna ovog zakona jeste uspostavljanje kontinuiteta i predvidivosti u sistemu finansiranja zaštite životne sredine, osnivanjem Zelenog fonda Republike Srbije kao budžetskog fonda, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u svom uvodnom obraćanju u Narodnoj skupštini.14. decembar 2015.

KONTROLNE LISTE SEKTORA INSPEKCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

U skladu sa članom 14. Zakona o inspekcijskom nadzoru (’’Sl. Glasnik RS’’ br. 36/15) sačinjene su kontrolne liste Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine.

Obrasci kontrolnih lista Inspekcije za zaštitu životne sredine, Inspekcije za zastitu od jonizujućeg zračenja i Inspekcije za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda, dostavljene su na stručno mišljenje Odboru za koordinaciju inspekcijskog nadzora koji je odobrio njihov sadržaj.

Koordinaciju poslova inspekcijskog nadzora iz delokruga republičke inspekcije poverenih autonomnoj pokrajini i jedinici lokalne samouprave, primenom ovlašćenja u vršenju nadzora nad radom propisanih zakonom kojim se uređuje državna uprava, vrši republička inspekcija.

IZVOR: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


6. decembar 2015.

"GRADSKA ČISTOĆA" DELI LETKE NA STAROM GRADU I VRAČARU 

Direktor JKP „Gradska čistoća” Miroslav Bogdanović izjavio je da to preduzeće, u sklopu akcije pojačane kontrole odnošenja ambalažnog otpada, deli letke maloprodajnim objektima na teritoriji Starog grada i Vračara. Radnici ovog preduzeća su tokom jučerašnjeg dana posetili 563 maloprodajna objekta na teritoriji gradske opštine Stari grad i vlasnicima i direktorima uručili letak u kome ih upoznajemo sa pravima i obavezama u vezi sa odnošenjem ambalažnog otpada. Tokom današnjeg dana radnici će podeliti letke u maloprodajnim objektima na teritoriji Vračara – rekao je Bogdanović.

 

 

 
5. decembar 2015.

GRAD BEOGRAD POJAČAVA KONTROLU ODNOŠENJA AMBALAŽNOG OTPADA

Gradski menadžer Goran Vesić najavio da će gradske inspekcije i Komunalna policija od ponedeljka pojačano kontrolisati odnošenje ambalažnog otpada u vreme u kome se vrši dostava robe u maloprodajne objekte u užem centru grada.

Građani se žale da maloprodajni objekti (prodavnice, restorani, kafići, radnje...) vrše odlaganje ambalažnog otpada u podzemne kontejnere koji su namenjeni samo stanovnicima. Zbog toga se često dešava da se podzemni kontejneri napune ambalažnim otpadom, a nisu retki slučajevi da se zbog gabarita ovog otpada kontejneri zapuše. To je razlog zbog koga građani ne mogu da odlažu svoj otpad u kontejnere koji su namenjeni stanovnicima i zbog čega se stvara komunalni nered – rekao je Vesić.

 

 5. decembar 2015.

SRBIJA MORA VIŠE DA SE POSVETI RECIKLAŽI

Srbija treba više da se posveti cirkularnoj ekonomiji, odnosno reciklaži, za koje ima najviše industrijskih potencijala i potrebe, kaže Tanja Miščević. Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom kaže da je sa početkom procesa skrininga u septembru 2013. počela mnogo više da ulazi u materiju zaštite životne sredine koja čini između 40 i 50% svih pravnih pravila koja u EU postoje. Navodeći da to zahteva potpuno drugačiju organizaciju unutar države i puno ulaganja u uslovima kada ni Evropa, ali ni Srbija ta sredstva nemaju, ona je podsetila da je 2011. godine iznos planirana za postizanje svih standarda u životnoj sredini iznosila 7 mlrd EUR, a da su ta sredstva već premašena.


2. decembar 2015.

PREDSTAVLJEN TREĆI IZVEŠTAJ O STANJU ŽIVOTNE SREDINE

Treći EPR sadrži osam poglavlja i obuhvata ocenu: pravnog i političkog okvira i njihove praktične implementacije, mehanizama usklađivanja i sprovođenja, ekonomskih instrumenata, troškova zaštite životne sredine i ulaganja u ozelenjavanje ekonomije, montoringa životne sredine, informisanja i obrazovanja i primene međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine. Posebna pažnja posvećena je klimatskim promenama, upravljanju vodnim resursima i upravljanju otpadom. Ovaj dokument odražava napore različitih strana od interesa da obezbede bolji kvalitet životne sredine u Srbiji i usklade ga sa zahtevima EU u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji“, rekla je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović na prezentaciji Trećeg stanja životne sredine.


1. decembar 2015.

OTPAD IZ BEOGRADA PRIVLAČAN ZA 60 SVETSKIH KOMPANIJA

Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema s kojima se suočava Srbija, a posebno u Beogradu koji ima najveću i najneuređeniju deponiju u Evropi. Da se tu nešto menja pokazuje i činjenica da je sve više gradova u Srbiji koji imaju projekte održivog razvoja. Ovi projekti podrazumevaju razvoj privrede bez štetnog uticaja na životnu sredinu i korišćenje obnovljivih izvora energije. Samo Beograd će za sanaciju deponije u Vinči i izgradnju pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda uložiti skoro milijardu evra.
25. novembar 2015.

CEDEF KONVENCIJA: "LIDERI ODRŽIVOG RAZVOJA 2015" 

Upravljanje otpadom je jedna od najvažnijih tema sa kojima će se Beograd suočiti u narednim godinama, o čemu svedoče planirani projekti u ovoj oblasti – sanacija deponije u Vinči, kao i izgradnja pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda - za koje će biti izdvojeno skoro milijardu evra.

Lokalni plan upravljanja otpadom u Beogradu predviđa da se do 2021. godine uspostavi održivi sistem upravljanja otpadom u Beogradu na principu "sakupljanje – reciklaža – odlaganje". Ovo su bile centralne teme pete CEDEF konvencije koja je danas održana u Beogradu u sklopu godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije - Lideri održivog razvoja.


24. novembar 2015.

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ O RADU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Danas su u Narodnoj Skupštini Srbije članovima Odbora za zaštitu životne sredine predstavljeni Izveštaji o radu Ministarstva za prethodni period, kao i Izveštaj Evropske komisije u delu koji se odnosi na Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

„Oblast životne sredine u Srbiji u poslednje dve godine zabeležila je značajne pomake i iz “crvene” oblasti prešla i “zelenu”. To potvrđuje i činjenica da je EK spremna da predloži Savetu zemalja EU da se Poglavlje 27 otvori bez početnih merila“, izjavila je danas državni sekretar Ministastva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.


19. novembar 2015.

ODRŽANA JAVNA SLUŠANJA NA ODBORU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

U Narodnoj skupštini 17. i 19. novembra su na Odboru za zaštitu životne sredine održana Javna slušanja na kojima su predstavljeni zakoni iz oblasti zaštite životne sredine Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine, Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom i Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović predstavila je osnovne ciljeve ovih izmena i dopuna zakona i naglasila da su pripremljene su izmene i dopune ovih zakona za oblast zaštite životne sredine u cilju daljeg efikasnog sprovođenja procesa EU integracija Republike Srbije.


19. novembar 2015.

VESIĆ: BEOGRAD PRVI U REGIONU DONEO AKCIONI PLAN ADAPTACIJE NA KLIMATSKE PROMENE

Gradski menadžer Goran Vesić obratio se danas učesnicima na prezentaciji Akcionog plana adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti u Domu omladine. On je tom prilikom podsetio da je ovaj akcioni plan usvojila Skupština Grada Beograda, na sednici održanoj 23. oktobra ove godine.

Gradski menadžer je podsetio da je jedan od najvažnijih projekata na kojem se trenutno radi sanacija deponije u Vinči. To je trenutno najveće javno-privatno partnerstvo na teritoriji Srbije, a vrednost projekta je oko 250 miliona evra. Goran Vesić je precizirao da je trenutno aktuelna jedna od poslednjih faza pre raspisivanja tendera za izbor partnera, a u najuži krug već je ušlo nekoliko kompanija. Taj projekat je važan ne samo sa aspekta zelene ekonomije već i zbog toga što rešava veliki ekološki problem, budući da Beograd trenutno ima najveću i neuređenu deponiju komunalnog otpada u Evropi.
17. novembar 2015.

OTVORENA PRAVNA KLINIKA ZA EKOLOŠKO PRAVO

„Napredak Republike Srbije za poglavlje 27, Životna sredina i klimatske promene, je za protekli period ocenjen pozitivno. Evropska Komisija konstatuje da su za poglavlje 27 u toku pripreme za otvaranje poglavlja, da je Vlada Republike Srbije napravila značajan napredak u delu klimatskih promena usvajanjem Nacionalnog plana za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, primećuje da u toku izveštajnog perioda nije bilo značajnijih izmena i dopuna zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, pohvaljuje napredak u rešavanju problema infrastrukturnih projekata, ali i skreće pažnju da očekuje nastavak napora u budućnosti“, rekla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović prilikom otvaranja Pravne klinike za ekološko pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu


16. novembar 2015.

SRBIJI ZA EKOLOGIJU DO 2030. GODINE NEOPHODNO 11 MLRD EUR

Da bi dostigla ekološke standarde Evropske unije i tako zatvorila pregovaračko poglavlje 27, Srbija će do 2030. godine morati da uloži 10,6 mlrd EUR, od čega će najveći deo sredstava biti usmeren ka lokalnim samoupravama. Najveći kamen spoticanja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji biće zaštita životne sredine. Poslednji Izveštaj o napretku beleži da je Srbija i dalje u ranoj fazi pripreme za taj posao. Poglavlje 27 biće vrlo skupo i dugotrajno, a jedna od oblasti koja iziskuje najviše ulaganja, jeste prečišćavanje otpadnih voda.
Samo ova direktiva, koja je za nas u Srbiji "a priori", zahteva ogromna finansijska ulaganja - kaže državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Stana Božović. Ona košta oko 5 mlrd EUR za sve lokalne samouprave, kako bismo dostigli standarde i rokovi su u narednih 25 godina - navela je ona.


12. novembar 2015. 

BRISEL: SRBIJI TROJKA ZA NAPOR U EKOLOGIJI 

Evropska komisija je po napretku u oblasti životne sredine i klimatskih promena Srbiji, izraženo školskim ocenama, dala trojku. U većini gradova zagađenost vazduha je iznad dozvoljene, planova za kvalitet vazduha još nema, potrebno je brže zatvaranje deponija koje nisu u skladu sa evropskim standardima, a napretka u kvalitetu vode nije bilo, neke su od ocena koje su iznete u ovogodišnjem izveštaju o napretku, i koje su većinom iste kao i prethodne godine. Srbija je, kako se navodi, u ranoj fazi priprema u ovim oblastima, što je ocena kojom se u rečniku Brisela izražava najniži nivo usaglašenosti sa standardima EU.
10. novembar 2015.

OBJAVLJEN GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE

Evropska komisija objavila je danas Izveštaj o napretku Srbije za 2015. godinu.

Dokument Izveštaj o napretku Srbije za 2015. godinu možete da preuzmete OVDE.

Dokument Strategija proširenja i ključni izazovi možete da preuzmete OVDE.

IZVOR: Kancelarija za evropske integracije

7. novembar 2015.

DEPONIJU U VINČI HOĆE 11 KOMPANIJA

Gradska uprava grada Beograda sprovodi u delo veoma važan razvojni projekat vredan 250 miliona evra - uređenje deponije u Vinči. Za učešće u javno–privatnom partnerstvu zainteresovano je čak 11 stranih i domaćih kompanija. Ideja je da se otpad selektuje i reciklira, a potom koristi za naknadnu proizvodnju toplotne i električne energije.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Borka Milosavljevića, deponija u Vinči predstavlja jedan decenijski ekološki problem u kome je grad Beograd prepoznao mogući razvojni projekat da se od deponije napravi izvor energije. Ova deponija je jedna od najneruređenijih u ovom delu Evrope. Plan je da se deponija koristi kao izvor sirovine za proizvodnju električne energije, koja bi se dobijala selekcijom i reciklažom otpada. Obišli smo više sličnih objekata širom Evrope, ali smo poslednje iskustvo doneli iz Pekinga, koji takođe ima ovakvu akciju - objašnjava Milosavljević.

3. novembar 2015.

OTVOREN SRPSKO NEMAČKI FORUM O RAZVOJU RECIKLAŽNE INDUSTRIJE I UPRAVLJANJA OTPADOM

„Do 2028. godine svi naši gradovi i opštine će morati da završe pripremu projektne dokumentacije, finansiranje, izgradnju i počekat odlaganja komunalnog otpada na sanitarne deponije. Do tada će građani uveliko razdvajati otpad u domaćinstvima na otpad za reciklažu, otpad za kompostiranje i otpad za deponovanje, a u skladu sa okvirnom direktivom o otpadu“, rekla je državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović na prvom forumu na temu razvoja reciklažne industrije i transfera tehnologija i znanja u oblasti upravljanja otpadom između predstavnika nemačke i srpske industrije.


2. novembar 2015.

NOVI PRAVILNIK O IZVEŠTAVANJU O UPRAVLJANJU OTPADOM

Agencija za zaštitu životne sredine je, u cilju poboljšanja kvaliteta izveštavanja o upravljanju otpadom u Republici Srbiji, u skladu sa novim Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o obrascu dnevne evidencije i godišnjeg izveštaja o otpadu sa uputstvom za njegovo popunjavanje (“Službeni glasnik RS”, broj 88/2015), proširila obaveze dostavljanja podataka i na sakupljače i druge vlasnike otpada koji do sada ovu obavezu nisu imali.

Izveštavanjem su, pre svega, obuhvaćena pravna lica i preduzetnici koji se bave sakupljanjem opasnog i neopasnog otpada, trgovinom na veliko otpacima i ostacima, ali i svim srodnim delatnostima koje uključuju promet bilo kojim vrstama otpada. Ova preduzeća treba da izveštavaju o vrstama i količinama preuzetog i predatog otpada.
Novi Pravilnik možete naći OVDE.

IZVOR: Agencija za zaštitu životne sredine

19. oktobar 2015.

IZVEŠTAJ O STANJU ŽIVOTNE SREDINE U REPUBLICI SRBIJI ZA 2014. GODINU

Vlada Republike Srbije je 14. oktobra 2015. godine donela Zaključak (05 broj: 353-10983/2015) kojim se prihvata Izveštaj o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2014. godinu koji je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine. Izveštaj daje prikaz stanja životne sredine u Republici Srbiji u 2014. godini na bazi dostupnih podataka, što predstavlja indirektno uvid u ostvarenje ciljeva i mera politike zaštite životne sredine koji su definisani strateškim i planskim dokumentima, kao što su: Nacionalni program zaštite životne sredine i Nacionalna strategija održivog razvoja. Zbog toga je Izveštaj istovremeno i osnov za procenu stanja u ovoj oblasti u narednom periodu. Ocena stanja životne sredine za 2014. godinu bazirana je, kao i prethodnih godina, na indikatorskom prikazu, a prema tematskim celinama iz Nacionalne liste indikatora zaštite životne sredine. Izveštaj možete preuzeti OVDE.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine16. oktobar 2015.

ODRŽAN OKRUGLI STO "CIRKULARNA EKONOMIJA U REGIONU" U OKVIRU ECOFAIR-A

Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom jedan je od najvažnijih i ekonomski najzahtevnijih segmenata u procesu usaglašavanja naših propisa sa propisima EU.  Stručnjaci koji su učestvovali na okruglom stolu pod nazivom "Cirkularna ekonomija u regionu", koji se u petak, 16. oktobra 2015, održao u sklopu ECOFAIR 2015, u organizaciji Udruženja industrije otpada Srbije "Hrabri čistač", Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privredne komore Beograda, predstavili su cirkularnu ekonomiju (circular economy) kao novi koncept upravljanja otpadom koji je nastao posle ekonomske krize 2008. godine, a odnosi se na maksimalnu iskorišćenost upotrebljenih resursa. Treba istaći i da je koncept cirkularne ekonomije neminovan, jer je ugrađen u evropske propise koje sve države kandidati za članstvo u EU moraju da usaglase i implementiraju, saopšteno je na konferenciji.

 

16. oktobar 2015.

OTVORENE PONUDE ZA DEPONIJU U VINČI

Ponude za javno – privatno partnerstvo za deponiju u Vinči otvorene su u četvrtak, 15. oktobra 2015, u Starom dvoru, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je prijavljeno ukupno 11 ponuđača.

- Veoma sam zadovoljan odzivom investitora, koji potvrđuje da se radi o trenutno najvećem projektu ove vrste u Evropi. Grad Beograd je izuzetno posvećen rešavanju višedecenijskog problema deponije u Vinči, kao i privlačenju investicija u infrastrukturu kroz javno-privatno partnerstvo. U saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, koja je naš savetnik na ovom projektu, pripremili smo jako temeljan i transparentan tender u skladu sa najvišim međunarodnim standardima – rekao je Mali.


6. oktobar 2015. 

ELEKTROTEHNIČKI INSTITUT „NIKOLA TESLA“ DOBIO OVLAŠĆENJE ZA ISPITIVANJE OTPADA

Na osnovu rešenja koje je donela ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla" a.d. Beograd ovlašćen je za ispitivanje otpada, objavljeno je u "Službenom glasniku".

Institut je rešenjem ovlašćen za uzorkovanje otpada po metodama utvrđenim srpskim standardima, međunarodno priznatim standardima ili drugim dokumentovanim važećim metodama, kao i za karakterizaciju otpada (fizička, fizičko-hemijska i hemijska ispitivanja otpada) radi klasifikacije otpada za prekogranično kretanje, tretman i odlaganje.

5. oktobar 2015.

NOVO RECIKLAŽNO ZVONO KOD KALENIĆ PIJACE

Beograđani su odlično reagovali na postavljanje reciklažnog zvona za staklo na kružnom toku preko puta kafane „Kalenić” i za kratko vreme zvono je bilo puno staklarije, saopšteno je iz „Beokom servisa”.

Zbog toga je JKP „Gradska čistoća” postavilo na istom mestu još jedno reciklažno zvono za staklo. Kako se navodi u saopštenju „Beokom servisa”, do sada su na teritoriji grada Beograda ukupno postavljena 52 reciklažna zvona na 37 lokacija.

Izvor: Beoinfo

23. septembar 2015.

DEPONIJU VINČA HOĆE 52 KOMPANIJE

Čak 52 kompanije bile su zainteresovane za ulaganje u deponiju Vinča, izjavio je Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika na "Beogradskim investicionim danima". Tender za podnošenje prijava za priznavanje kvalifikacija u projektu javno-privatnog partnerstva Grada Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada raspisan je 21. avgusta 2015. godine.

Goran Vesić, gradski menadžer rekao je tada da ovaj projekat može biti vredan i do 300 mil EUR, a podrazumevaće ne samo uređenje deponije Vinča u ekološkom smislu, već i preradu otpada, kao i proizvodnju struje iz njega. Time će se dobiti nekoliko stotina novih radnih mesta.

Izvor: e-Kapija, Novosti


22. septembar 2015.

ZELENO ZAPOŠLJAVANJE RAZVIJA EKONOMIJU

Zapošljavanje sakupljača otpada pre svega u privatnim kompanijama i definisanje modela angažovanja radnika, unapredilo bi njihov materijalni i socijalni položaj i doprinelo razvoju zelene ekonomije, istaknuto je u PKS na radionici o upravljanju otpadom.

Procenjuje se da bi do 2019. godine u oblasti sakupljanja otpada posao moglo da nađe oko 8.000 radnika, istaknuto je na radionici u okviru projekta "EU podrška zapošljavanju Roma", koji finansira EU, a sprovodi Projektno operativni centar UN u Srbiji sa partnerskim organizacijama, objavila je PKS na svom sajtu. Projekat podrške zapošljavanju Roma i pronalaženja modela angažovanja radnika u oblasti sakupljanja otpada, makar i kroz ugovore o privremenim i povremenim poslovima, ima za cilj i unapređenje reciklaže sekundarnih sirovina.


16. septembar 2015.

PRIMENA KONCEPTA ZELENE EKONOMIJE KROZ USVAJANJE SETA ZELENIH ZAKONA

„Politika „zelenog rasta“ i „zelene ekonomije“ kreirana je kao odgovor na globalne krize u strukturi održivog razvoja sa ciljem da se doprinese ostvarivanju koncepta održivog razvoja, odnosno optimalnom upravljanju životnom sredinom i socijalnoj jednakosti. Zelena ekonomija  se odnosi na široko korišćenje obnovljivih resursa kao izvora energije, povećanje energetske efikasnosti, ali jednako tako i na razvoj i primenu održive organske poljoprivrede. Sve ovo rezultira kreiranjem novih „zelenih“ radnih mesta koja su u direktnoj vezi sa životnom sredinom i okretanje tzv. opštem, „zelenom“ privrednom rastu“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u svom uvodnom obraćanju na drugoj međunarodnoj konferenciji „Zelena ekonomija“.


16. septembar 2015.

DRUGI MEĐUNARODNI SAJAM "ZELENA EKONOMIJA"

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković učestvovaće, u sredu 16. septembra 2015. godine, na drugom međunarodnom sajmu „Zelena ekonomija“, koji počinje u 10 časova u Hotelu Radisson Blu Old Mill, (Bulevar Vojvode Mišića 15).

Cilj sajma Zelena ekonomija je da na jednom mestu predstavi sve institucije, kompanije i međunarodne organizacije, koji su uključeni u razvoj ekonomski održivog sistema zaštite životne sredine. Glave teme sajma biće modeli javnog privatnog partnetrstva koji mogu da se primene za finansiranje projekata zelene ekonomije u Srbiji i njihova ostvarivost i isplativost, iskustva iz evropskih zemalja po ovom pitanju, proces primarne selekcije u domaćinstvima, kao i mogućnosti daljeg rasta reciklažne industrije u Srbiji kroz učešće lokalnih samouprava.

IZVOR: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

27. avgust 2015.

POZIV JAPANSKIM INVESTITORIMA DA UČESTVUJU NA TENDERIMA ZA PROJEKTE JAVNO-PRIVATNIH PARTNERSTAVA

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas u Starom dvoru novopostavljenog ambasadora Japana u Srbiji Đuićija Takaharu sa kojim je razgovarao o saradnji Japana i Srbije, kao i investicionim projektima Grada Beograda u kojima bi mogle da učestvuju japanske kompanije.

Ambasador Takahara je ovom prilikom posebno iskazao zainteresovanost za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP) u komunalnim delatnostima, sa naglaskom na deponiju Vinča i projekat prerade otpada i otpadnih voda. Takahara je obećao da će pozvati japanske investitore da učestvuju na tenderima za projekte JPP u ovim delatnostima, a gradonačelnik Mali je istakao da će on lično primiti svakog zainteresovanog investitora iz ove zemlje i pružiti mu svu neophodnu pomoć.


26. avgust 2015.

DONACIJA VLADE SLOVENIJE OBRENOVCU OD 140.000 EUR ZA REŠAVANJE PROBLEMA KOMUNALNOG OTPADA

Opština Obrenovac dobila je danas donaciju od slovenačke vlade vrednu 140.000 EUR za rešavanje problema komunalnog otpada, koju je uručila otpravnik poslova Ambasade Slovenije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Prilikom uručivanja ključeva kamiona za odnošenje smeća i komunalnog otpada u Opštini Obrenovac, Štamcar je rekla da je to prvi ugovor koji slovenačka vlada realizuje u okviru najavljene pomoći od milion evra na Donatorskoj konferenciji u junu prošle godine, za područja Srbije i BiH pogođena katastrofalnim poplavama. Slovenački diplomata je napomenula da njena zemlja nije zaboravila pomoć Srbije kada je njenu zemlju u februaru 2014. zahvatilo veliko nevreme i da je uzvratila tog proleća kada su Srbiju zadesile katastrofalne poplave i među prvima priskočila u pomoć.

25. avgust 2015.

JOŠ BEZ ODLUKE O LOKACIJI FABRIKE ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U BEOGRADU

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da još uvek nije doneta odluka na kojoj će se lokaciji nalaziti buduća fabrika za upravljanje otpadom i da je Cerak jedna od potencijalnih lokacija.
On je rekao novinarima da se radi o projektu koji će u potpunosti regulisati upravljanje otpadom na teritoriji Beograda i da je ta investicija vredna 250 mil EUR. Mali je rekao da je raspisan tender za idejno rešenje fabrike i napomenuo da će, kakvo god ono bude bilo, biti ekološki prihvatljivo. Prema njegovim rečima Beograd kasni decenijama u rešavanju tog velikog ekološkog problema, budući da je reč o 650.000 tona smeća na godišnjem nivou.
Pojedini mediji preneli su da se građani beogradskog naselja Cerak protive mogućnosti da Fabrika za upravljanje otpadom bude izgrađena u njihovom susedstvu.

Izvor: Tanjug

22. avgust 2015.

SINIŠA MALI: OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRIVATNE PARTNERE ZA DEPONIJU U VINČI

Javni poziv za potencijalne privatne partnere za projekat javno – privatnog partnerstva za deponiju u Vinči je objavljen i trajaće do oktobra, do kada mogu da se jave zainteresovani privatni partneri, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ovo je prva faza, nakon koje sledi faza konkurentnog dijaloga gde će se naći najpovoljnija ponuda i najpovoljnije tehničko rešenje. U pitanju je trenutno najveći projekat javno – privatnog partnerstva u zemlji i najveći projekat ovog tipa u Evropi, kaže gradonačelnik.

21. avgust 2015.

POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA PRIZNAVANJE KVALIFIKACIJA U PROJEKTU JPP GRADA BEOGRADA ZA PRUŽANJE USLUGA TRETMANA I ODLAGANJA KOMUNALNOG OTPADA

Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za zaštitu životne sredine („Naručilac”), jedinica lokalne samouprave, sa registrovanom adresom 27. marta 43-45, 11000 Beograd, Republika Srbija, veb-sajt Grada poziva sva zainteresovana lica da podnesu prijave za priznavanje kvalifikacije u postupku konkurentnog dijaloga koji se sprovodi u cilju dodele ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada („JPP”).

Projekat JPP-a obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje postrojenja za tretman i odlaganje na godišnjem nivou približno 480.000 tona komunalnog i oko 100.000 tona građevinskog i otpada od rušenja, uz proizvodnju električne, i/ili toplotne energije, kao i zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije („Projekat“). Naziv i oznaka iz ORN je 90510000-5 – usluge tretmana i odlaganja otpada.

20. avgust 2015.

BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: ZAVRŠETAK RADOVA NA UKLANJANJU 818 TONA OPASNOG ISTORIJSKOG OTPADA IZ PRVE ISKRE, BARIČ

„U toku je završetak radova na uklanjanju 818 tona opasnog istorijskog otpada iz preduzeća Prva iskra, Barič, koji će biti završeni do početka septembra, 3 nedelje pre ugovorenog roka. Ovo je samo jedan od projekata koji se sprovode po prvi put u istoriji i Ministarstvo će u nerednom periodu trajno i bezbedno zbrinuti otpad sa ukupno 12 lokacija“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom obilaska Prve iskre.

Ministar Bogosavljević Bošković je istakla da su Prvoj iskri, Barič i EKO – gas MGS Šabac, u toku završni radovi, i najavila da je Ministarstvo potpisalo Ugovor za izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada iz 10 preduzeća u restruktuiranju i stečaju i to: Viskoza – Loznica, Koncern Petar Drapšin Mladenovac, HI Župa – Kruševac, IMT – Beograd, Zorka obojeni metali – Šabac,  Zorka centar za istraživanja – Šabac, Utva aviokompanija – Pančevo, Minel transformatori – Ripanj, PD Livnica Topola- Topola, IMT fabrika motokultivatora i motora – Knjaževac.

13. avgust 2015.

TEMPO“ I „ SEKOPAK“ NAGRAĐUJU TOKOM AVGUSTA SUGRAĐANE KOJI RECIKLIRAJU

Tokom poslednja tri vikenda u avgustu "Tempo" u hipermarketu na Adi zajedno sa "Sekopakom" organizuje promociju recikliranja u kojoj će nagraditi građane koji se odazovu akciji "Vašu ambalažu u reciklažu" i donesu ambalažni otpad sortiran na adekvatan način. 

Prvog vikenda akcije (15 - 16.avgust) u terminima od 10 do 18 časova, građani koji žele da učestvuju u akciji moći će da preuzmu od promoterki tri kese za recikliranje ambalažnog otpada na dve lokacije u gradu: u "Tempu" na Adi, kao i na šetalištu Ada ciganlija. Svaka kesa je prilagođena različitom tipu ambalaže (žuta kesa za plastiku, aluminijum i upotrebljenu "Tetra Pak" ambalažu, plava za papir i crvena za staklo). Naredna dva vikenda (22-23.avgust i 29-30.avgust) u terminima od 10 do 18 časova promoterke će građane koji dođu u "Tempo" na Adi sa kesama u kojima su adekvatno sortirali ambalažni otpad, nagraditi ekološkim poklon notesima.

11. avgust 2015.

U BEOGRADU POSTAVLJENA ZVONA ZA ODVAJANJE STAKLENE AMBALAŽE

"Sekopak" je u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" 10. jula 2015, postavio dva reciklažna zvona namenjena odlaganju staklene ambalaže. Zvona su postavljena u centru Beograda na Obilićevom vencu u blizini ulaska u javnu garažu. 

Postavljanje reciklažnih zvona značajno je i za nas i za "Gradsku čistoću" ali i za glavni grad Srbije, budući da je ovo jedan u nizu projekata, koje sprovodimo u uspostavljanju primarne selekcije ambalažnog otpada u Beogradu zajedno sa JKP "Gradska čistoća". Ovo je jedan deo slagalice koja će na kraju dovesti do toga da naša prestonica bude rame uz rame sa ostalim metropolama- rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka kompanije "Sekopak".

30. jul 2015.

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: STVORENI I TRETIRANI OTPAD U REPUBLICI SRBIJI,  2014.

Republički zavod za statistiku Republike Srbije izdao je saopštenje o stvorenom i tretiranom otpadu u Republici Srbiji, 2014.

Saopštenje možete preuzeti ovde.

30. jul 2015.

 

U GROCKOJ POTPISAN PRVI PROJEKAT JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je u Opštini Grocka sklapanju prvog ugovora javno-privatnog partnerstva koji su potpisali Stefan Dilberović, predsednik opštine, i Đamarino Luiđi, direktor firme „Magip”. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Miloš Petrović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. Goran Vesić je istakao da je ovo prvi sporazum o javno-privatnom partnerstvu na teritoriji Beograda i izrazio uverenje da će ih u budućnosti biti sve više.

 

28. jul 2015.

IZVEŠTAJ O JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom vođena je u skladu sa Zaključkom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom 05 Broj: 011-6717/2015 od 17. juna 2015. godine.

Prema Programu javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom učesnici u javnoj raspravi su predstavnici državnih organa i organizacija, javnih službi, civilnog društva i druga zainteresovana lica u oblasti upravljanja otpadom (Klinički centar Srbije, stručne organizacije za ispitivanje otpada, zavodi za zaštitu zdravlja, Privredna komora Srbije, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vojvodine. Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, javna komunalna preduzeća, Stalna konferencija gradova i opština i drugi).

24. jun 2015.

IZVEŠTAJ O PLASTIČNIM KESAMA U REPUBLICI SRBIJI U 2014. GODINI

Agencija za zaštitu životne sredine je, na osnovu dostavljenih izveštaja o kesama plasiranim na tržište Republike Srbije, pripremila godišnji izveštaj za 2014. godinu.

Izveštaj možete preuzeti ovde.

25. jun 2015.

IZVEŠTAJ O PROIZVODIMA KOJI POSLE UPOTREBE POSTAJU POSEBNI TOKOVI OTPADA U REPUBLICI SRBIJI U 2014. GODINI

Agencija za zaštitu životne sredine je, na osnovu dostavljenih izveštaja o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, stavljenim na tržište Republike Srbije, kao i podataka o upravljanju otpadom koji nastaje nakon njihove upotrebe, pripremila godišnji izveštaj za 2014. godinu.
Izveštaj možete preuzeti ovde.

31. januar 2016.

JAVNI KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, na osnovu Zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine („Službeni glasnik RS”, broj 93/12), člana 4. Uredbe o visini i uslovima za dodelu podsticajnih sredstava („Službeni glasnik RS”, br. 88/09, 67/10, 101/10, 16/11, 86/11, 35/12, 48/12, 41/13 i 81/14) i Pravilnika o usklađenim iznosima podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu, reciklažu i korišćenje određenih vrsta otpada („Službeni glasnik RS”, broj 30/15), objavio je Javni konkurs za dodelu podsticajnih sredstava. Prijave na konkurs primaju se do 31.01.2016. godine.

20. maj 2015.

ČEPOM DO OSMEHA - HUMANITARNA AKCIJA

Centar za ekologiju Privredne komore Beograda podržao je akciju „Čepom do osmeha“ koja je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje Vanje Petković iz Novog Sada. Naročito je važno što ovakva akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi. Smatramo da je prednost ove akcije što je mehanizam vrlo jednostavan. Od onih koji želi da učestvuju jednostavno treba da odvajaju svoje čepove u kutije na kojim stoji natpis Čepom do osmeha (jedini uslovi je da su čepovi plastični, nije važno da li su oni od napitaka, sokova, vode, mleka, kućne hemije, šampona, pasta za zube, jogurta). Naime, jednostavnost ovog mehanizma ne umanjuje njegovu efikasnost. Vrednost akcije jeste što je ona trajnog karaktera. Sredstva koja se dobiju kada se čepovi predaju na reciklažu su namenjena u humanitarne svrhe sa ciljem da pomognu deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše učestvovanje u obrazovanju.
Preuzeto sa sajta cepomdoosmeha.org.rs

24. april 2015.

OBAVEŠTENJE O OTVARANJU SOBE SA PODACIMA ZA PROJEKAT TRETMANA I ODLAGANJA OTPADA GRADA BEOGRADA

Grad Beograd je 24. aprila 2015. godine otvorio virtuelnu sobu sa podacima kako bi zainteresovane kompanije imale u vidu podatke koji se tiču projekta za tretman i odlaganje otpada Grada Beograda.

Zainteresovane kompanije su pozvane da elektronskom poštom na filip.abramovic@beograd.gov.rs i BelgradeSWMPPP@ifc.org prijave svoje učešće u razmeni podataka putem virtuelne sobe.Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat