3. mart 2017.

KAKO NAŠE ORGANIZACIJE OSTVARUJU CILЈEVE ODRŽIVOG RAZVOJA

U Privrednoj komori Srbije je održan drugi sastanak mreže Globalnog dogovora u Srbiji u 2017. godini, pod nazivom „Kako naše organizacije ostvaruju ciljeve održivog razvoja“. Tom prilikom je svoju prezentaciju realizovao Dušan Jakovljević ispred organizacije Zeleni razvojni centar, kao reprezentativni partner organizacije građanskog pokreta Let's do it! On je najavio akciju, koja se odvija pod radnim nazivom "Srbija bez divljih deponija" u nedelju 14. maja 2017. godine, koja predstavlja uvertiru ili generalnu probu za veliki događaj na svetskom nivou, zakazan za septembar 2018. godine, a za koji je planirano učešće čak 150 država sa oko 380 miliona volontera. Mreža pokreta Let's do it! je pokrenuta je 2008. godine u Estoniji i okuplja srodne organizacije u 113 zemalja sveta. Direktorka Rezervata Uvac, Miljka Dučić iz Nove Varoši je predstavila ovo zaštićeno prirodno dobro, skrenuvši pažnju na mogućnosti koje pruža ovo dobro, ali i na smetnje na koje nailaze u svom svakodnevnom radu. Specijalni rezervat prirode Uvac je poznat, pored kanjonske doline reke Uvac i njenih meandara i po prisustvu raznolikih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih se posebno izdvaja prisustvo beloglavog supa.

1. mart 2017.

OSNIVANJE RADNJI I KAKO RAZRADITI POSLOVNI PLAN

U organizaciji Privredne komore Srbije – Privredne komore Beograda, u cilju sticanja znanja iz oblasti pokretanja sopstvenog biznisa, realizovana je jednodnevna, besplatna radionica na temu  „Osnivanje radnji i kako razraditi poslovni plan“. Predavanja su zainteresovanima, u prepunoj sali Gradske uprave grada Beograda, realizovali: Branislava Simanić, na temu „Aktivnosti PKS na unapređenju preduzetništva u Srbiji“, Dejan Zrilić – „Program PKS-PKB za razvoj preduzetništva“, Aleksandar Milošević – „Osnivanje radnji i kako razviti poslovni plan“ i Danijela Sofronijević – „Kreiranje marketing strategije i marketing plana“. Program Radionica „Znanjem do cilja“ sprovodi Savet za zapošljavanje grada Beograda,  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Beograda, Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd i drugim relevantnim institucijama.


27. februar 2017.

RADIONICE „ZNANJEM DO CILJA” POČELE SA RADOM

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević i ministar za rad i zapošljvanje Aleksandar Vulin svečano su danas u Skupštini grada otvorili radionice „Znanjem do cilja”. 
Petronijević je podsetio da se kroz radionice „Znanjem do cilja”, treću godinu zaredom, obučavaju naši sugrađani kako da postanu preduzetnici i na koji način mogu da apliciraju za novac i kod republičkih i kod gradskih institucija. 
On je istakao da je put od ideje do realizacije težak, a da su Grad Beograd i država Srbija tu da se taj put skrati.
– Država sve više sredstava ulaže u preduzetništvo i samozapošljavanje. Prošle godine smo na nivou grada dodelili 33 lokala za mlade preduzetnike, 24 meseca bez plaćanja kirije, a ove godine nastavljamo sa tim projektom. Naučno-tehnološki park na Zvezdari je do skoro imao nula zaposlenih, dok je danas u njemu zaposleno više od 450 mladih inženjera u 441 kompaniji – istakao je Petronijević. 
Izvor: www.beograd.rs


8. decembar 2016.

KONFERENCIJA O DRUŠTVENO ODGOVORNOM POSLOVANJU


U organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, u Kolarčevoj zadužbini, održan je Sedmi međunarodni CSR forum, na kojem je predstavljen prvi on-line CSR indeks za procenu društvene odgovornosti kompanija. CSR indeks Srbija je alat kojim se prepoznaju, nagrađuju i promovišu dobre prakse poslovanja u Srbiji, u skladu sa principima održivosti, a pokrenuli su ga Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv uz podršku USAID-a. Srbija je prva zemlja u regionu zapadnog Balkana koja ima nacionalni indeks korporativne društvene odgovornosti. Zasniva se na metodologiji koja je prilagođena stanju i razvijenosti nacionalne ekonomije. Proces koji je prethodio svrstavanju kompanije na listu CSR indeksa podrazumevao je popunjavanje detaljnog upitnika koji se sastojao od 117 relevantnih indikatora, svrstanih u pet oblasti - radno okruženje, korporativno upravljanje, tržište, lokalna zajednica i životna sredina.

29. novembar 2016.

GODIŠNJA SKUPŠTINA GLOBALNOG DOGOVORA U SRBIJI

U prostorijama UNDP-a održana je deveta po redu Godišnja skupština članova Globalnog dogovora u Srbiji, koja jednom godišnje okuplja sve članice mreže koje su poslovale u skladu sa 10 principa društveno odgovornog poslovanja. Na skupu su,između ostalog, govorili Irena Vojačkova Solorano, stalni kordinator UN u Srbiji, dr Aleksandar Perić, specijalni savetnik generalnog menadžera Privredne komore Srbije i Vesna Savić iz UNICEF-a. Irena Vojačkova Solorano je nakon izlaganja o dosadašnjoj podršci koju pruža inicijativi Globalni dogovor govorila i o Ciljevima održivog razvoja koji su usvojeni na Generalnom zasedanju UN septembra 2015.godine. Vesna Savić iz UNICEF-a je prezentovala Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju sa fokusom na decu, koji je UNICEF u Srbiji izradio januara 2016. godine. Nakon uvodnih izlaganja, izvršen je izbor novog saziva Upravnog odbora mreže Globalnog dogovora u Srbiji, a usvojena su i dokumenta –Iizveštaj o radu 2016 i Plan rada 2017. Marijana Pavlović, predsednica Upravnog odbora Globalnog dogovora iz kompanije KPMG predstavila je Izveštaj o radu Mreže za 2016. godinu, istakavši da je Mreža realizovala 30 događaja u toku 2016. godine. Članice Mreže su se složile da ne treba menjati sastav Upravnog odbora koji je pokazao spremnost i inicijativu da realizuje veliki broj dogadjaja, projekata. Na skupu je predstavljena publikacija „Kako naše organizacije ostvaruju ciljeve održivog razvoja“, u čijoj izradi  je učestvovalo 20 kompanija i organizacija.

28. novembar 2016.

PREDSTAVLJENA BELA KNJIGA 2016

Savet stranih investitora (FIC), koji okuplja više od 130 inostranih kompanija, predstavio je "Belu knjigu 2016", u kojoj se iznose preporuke i konkretni predlozi za poboljšanje uslova poslovanja i iznose postavljeni prioriteti u ekonomskoj politici. U uvodnom obraćanju učesnicima skupa, predsednik Vlade Aleksandar Vučić istakao je da Srbija ima održiv rast, kao i da je ekonomija na stabilnim nogama, uz puno uvažavanje profesionalnih i stručnih stavova poslovne zajednice. Kako je premijer najavio, rast BDP-a će do kraja godine biti između 2,7 i 2,8 odsto, pri čemu najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo. Prema rečima predsednice Saveta stranih investitora, Jane Mihajlove, Vlada Srbije je između dva izdanja Bele knjige, uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parameter koji daju osnov za visoka očekivanja u budućnosti. Kako se navodi u najnovijem izdanju Bele knjige, najveći napredak je ostvaren u oblastima nekretnina i gradnje, i u četiri oblasti opšteg pravnog okvira, kao što su zaštita konkurencije i potrošača, državna pomoć i javno beležništvo, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.


26. oktobar 2016.

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ SVETSKE BANKE DOING BUSSINES 2017

Na konferenciji pod nazivom Jačanje konkurentnosti Srbije, u organizaciji NALED-a, Ambasade Velike Britanije u Srbiji i USAID projekta za bolje uslove poslovanja, u prisustvu predstavnika Vlade, državnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, privrednika, investitora, lokalnih samouprava  i medija, predstavljen je izveštaj Svetske banke o uslovima poslovanja, Doing business 2017. Prema rečima ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, Srbija je na najnovijoj Doing Business listi Svetske banke zauzela 47. mesto, što je najbolji plasman od kada ova lista postoji, a za ovakav uspeh najzaslužnije je uvođenje elektronskih građevinskih dozvola.  Prisutnima se obratio i ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif koji je, između ostalog, rekao da je rangiranje Svetske banke važno jer stranim i domaćim investitorima daje objektivan uvid u stanje nacionalnih ekonomija, olakšava im analizu trendova i planiranje. U okviru konferencije održan je panel ministara na kojem se razgovaralo o ključnim reformama koje Vlada treba da sprovede u narednoj godini kako bi se pozicija Srbije poboljšala i u sledećem izveštaju Svetske banke.

25. oktobar 2016.

KONFERENCIJASIVA EKONOMIJA – IZAZOVI I REŠENJA“

Konferencija o sivoj ekonomiji, u organizaciji magazina Newsweek i kompanije Adria Media Group, okupila je predstavnike Vlade RS, resornih ministarstava, nadležnih institucija, privrednih komora, kao i sektora privrede i finansijskog sektora, u dijalogu u vezi sagledavanja problema sive ekonomije i neophodnosti adekvatnog reagovanja svih zainteresovanih strana u njegovom rešavanju. Na konferenciji su, između ostalih, govorili i ministri Goran Knežević, Ana Brnabić i Aleksandar Vulin, iznoseći zajednički stav da će u naredne dve godine borba protiv sive ekonomije biti jedan od njihovih prioriteta. Tom prilikom, ministar privrede Goran Knežević je izjavio da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava naša privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konkurentnosti. Prema njegovim rečima, Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 300 miliona evra. 


26. septembar 2016.

ISKUSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U PROCESU SMANJENJA NEFORMALNOG ZAPOŠLJAVANJA

U kancelariji Svetske banke u Beogradu, održana je video konferencija na temu predstavljanja iskustva Republike Hrvatske u smanjenju neformalnog zapošljavanja, gde je gospođa Zrinka Špoljarić, šef Službe za nacionalne politike, programe i mere zapošljavanja u Ministarstvu rada i penzionog sistema Hrvatske govorila na temu skorašnjih reformi u ovoj zemlji. Tom prilikom, ona je predstavila sistem vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi, koji za cilj ima legalizaciju crnog tržišta i mogućnost lakšeg zapošljavanja, a koji bi, kao takav, mogao da bude dobar model za rešavanje problema neformalnog zapošljavanja u ovom sektoru. Po ovom zakonu, sezonski radnik može da radi najviše 90 dana u godini, a tačno su definisani i poslovi koje može da obavlja.

23. septembar 2016.

UTICAJ PORESKE POLITIKE NA EKONOMSKI RAST

U organizaciji "Biznis info grupe", održan je okrugli sto na temu UTICAJ PORESKE POLITIKE NA EKONOMSKI RAST, na kome su učestvovali Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Republike Srbije, Milica Bisić, poreski stručnjak KPMG I redovni professor FEFA, Milojko Arsić, glavni urednik Kvartalnog monitora i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i Johannes Koettl, viši ekonomista iz Svetske banke iz sektora za socijalnu zaštitu i rad. Tom prilikom je zaključeno da poreska struktura i poreska opterećenja u Srbiji nisu prepreka za veći privredni rast, već je to sprovođenje postojećih propisa, odnosno nedoslednost, nezakonitost i proizvoljnost. Prema rečima Milice Bisić, neophodno je da se unaprede stručni i materijalni kapaciteti, prvenstveno Poreske uprave i Ministarstva finansija, ali i da se obezbedi otvorena stručna rasprava o poreskim pitanjima. Ona je istakla da od poreskih opterećenja najveći uticaj na privredni rast ima visina poreza na dobit, zatim progresivni, pa proporcijalni porez na dohodak, dok je najmanji uticaj poreza na potrošnju i periodičnog poreza na imovinu.


21. septembar 2016.

REFAKCIJA AKCIZA

Dana 21. septembra 2016. godine u Privrednoj komori Srbije održan je drugi sastanak predstavanika privrede i Poreske uprave, sa temom "Refakcija akciza".  Konkretno, razmatrani su problemi i situacija vezano za postupanje pri refakciji akcize za gorivo za industrijske svrhe. Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, istakao je da će Privredna komora Srbije nastavitii da pospešuje dijalog privrede i držanih organa. Direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, najavila je intenzivniju komunikaciju sa obveznicima od 2017. godine, u okviru transformacije Poreske uprave, kao i osnivawe novih organizacionih jedinica za koordinaciju između filijala i usluge poreskim obveznicima.

20. septembar 2016.  

ZNAČAJ ANTIKORUPCIJSKIH PRAVILA MTK I NJIHOVA PRIMENA U PRAKSI KROZ KORPORATIVNU ODGOVORNOST KOMPANIJA

U cilju razvoja koncepta borbe protiv korupcije, Privredna komora Srbije organizovala je stručni skup na temu „Značaj antikorupcijskih pravila Međunarodne trgovinske komore i njihova primena u praksi kroz korporativnu odgovornost kompanija“. Predavač, Fransoa Vink (Francois Vincke), renomirani međunarodni ekspert i dugogodišnji predsedavajući Komisije za anti-korupciju i korporativnu odgovornost Međunarodne trgovinske komore iz Pariza, je tokom prezentacije prisutnima preneo niz praktičnih saveta kako da prepoznaju korupciju u poslovnim kompanijama, ali i kako da se bore sa njom. Učesnicima stručnog skupa se obratio i potpredsenik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, istakavši da je ova institucija prepoznala značaj borbe protiv korupcije uzevši aktivnu ulogu  kroz ispunjavanje obaveza prama Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije, ali i kroz direktno prenošenje predstavnicima privrede međunarodnih preporuka i standarda.

19. septembar 2016.

KONFERENCIJA O  PARTNERSTVU U PODSTICANJE ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH

U organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Beogradske otvorene škole organizovana je konferencija na temu "Pakt za mlade - Jačanje partnerstava za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih”. Tom prilikom, predstavnici javnog, poslovnog i nevladinog sektora, biznis udruženja, organizacija mladih, kao i gosti iz inostranstva diskutovali su o modelima i primerima dobrih praksi, iz zemlje, ali i regiona, za uključivanje mladih na tržište rada. Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je prilikom otvaranja konferencije, naglasio da je pitanje nezaposlenosti za Vladu jedno od centralnih pitanja, za čije rešavanje se očekuje i saradnja nevladinih organizacija. Na konferenciji je ocenjeno da je podsticanje zapošljavanja mladih razvojna šansa za ekonomiju svake zemlje, kao i da saradnja partnera iz različitih sektora i resora pozitivno utiče na rezultate politika zapošljavanja mladih.

Centar za ekonomsku politiku poreski sistem i poslovno izveštavanje


Info