10. novembar 2017.

Treći Beogradski investicioni dani – BID 2017

Treća po redu konferencija Beogradski investicioni dani održana je u petak, 10.novembra 2017. godine u Sava Centru. Više od četiri stotine učensnika - privrednika, domaćih i inostranih poslovnih udruženja, stranih investitora, međunarodnih poslovnih institucija,  predstavnika državnih institucija, privrednih komora, lokalnih samouprava, diplomatskih misija, obrazovnih institucija i banaka prisustvovalo je konferenciji koja je ove godine bila posvećena regionalnoj saradnji.
Forum je otvorila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je naša zemlja postala fantastična investiciona destinacija, pre svega zahvaljujući naporima Vlade da obezbedi stabilno poslovno okruženje kao i makroekonomsku, fiskalnu i političku stabilnost.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali podvukao je lidersku poziciju Beograda i značaj regiona u kontekstu novih investicija. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da Beogradski investicioni dani postaju brend Beograda i ukazao da su tri najvažnija faktora koja čine ključ uspeha donosioci odluka, finansijske institucije i kompanije iz regiona.Tri paralelna panela bila su prilika za predstavljanje investicija u regionu, razmenu mišljenja o poslovnom ambijentu i merama za unapređenje poslovanja u regionu. Usledili su direktni poslovni razgovori na kojima su privrednici imali priliku da ostvare nove poslovne kontakte i predstave svoje projekte predstavnicima investicionih fondova i finansijskih institucija.

12. oktobar 2017.

PREZENTACIJA ASOCIJACIJE KINESKIH PRIVREDNIKA CECZ

U cilju unapređenja saradnje i povezivanja poslovanja beogradskih i kineskih privrednika, Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda i Asocijacija CECZ, koja se bavi povezivanjem i usmeravanjem kineskih privrednika ka centralno-evropskim kompanija, pozivaju vas na prezentaciju aktivnosti i načina na koji se mogu uvezati srpske kompanije kako bi ostvarile kontakt i poslovanje sa kineskim kompanijama koje su u bazi podatak CECZ-a.

Prezentacija će biti održana u četvrtak 12. oktobra 2017. godine, u 15h, u sali na međuspratu PKS-PK Beograda, Kneza Miloša 12. 

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete prezentaciji, popunjen registracioni formular dostavite na elektronsku adresu natasa.krneta@pks.rs; centareoi@pks.rs .       

6. oktobar 2017.

POTPISIVANJE PROTOKOLA I SPORAZUMA O SARADNJI SA SRPSKO-IRANSKOM POSLOVNOM KOMOROM, IRANSKO TRGOVINSKIM CENTROM I POSLOVNIM UDRUŽENJEM ELEKTROMAŠINOGRADNJA

U cilju poboljšanja uslova, unapređenja poslovanja, proširenja obima i stvaranja boljih tržišnih pozicija, kao i uspostavljanja bolje poslovno-tehničke saradnje između privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije i Irana, u prostorijama PKS-PK Beograda danas su potpisani: Protokol o saradnji između Iransko trgovinskog centra Balkan i PKS-PKBeograda, zatim Protokol o saradnji između Srpsko-Iranske poslovne komore i PKS-PK Beograda i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između PKS-PKBeograda, Iransko trgovinskog centra Balkan i Poslovnog udruženja Elektromašinogradnja.


22. avgust 2017.

PRIVREDNICI PROVINCIJE ĐANGSI ZA SARADNJU SA SRPSKIM PARTNERIMA U SEKTORIMA GRAĐEVINE, ENERGETIKE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Privredna delegacija Đangsi provincije, NR Kine, predvođena Li Wendžaom, direktorom Odeljenja za privredu provincije Đangsi, posetila je PKS-Privrednu komoru Beograda. Sastanak je organizovan u saradnji sa Guo Ksiao, predsednikom Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji. 

Goste je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik PKS-Privredne komore Beograda i akcentovao činjenicu da je PKS-Privredna komora Beograda prepoznata, u okviru jedinstvenog komorskog sistema Srbije, kao Komora koja ima izuzetno dobru saradnju sa institucijama i privrednicima iz NR Kine, čemu svedoče i mnogobrojni potpisani sporazumi o saradnji sa kineskim privrednim asocijacijama. 


11. jul 2017.

POSETA POSLOVNE DELEGACIJE PROVINCIJE HUNAN, NR KINA

Poslovna delegacija kineske provincije Hunan posetila je PKS-Privrednu komoru Beograda i sastala se sa domaćim kompanijama iz oblasti industrije, prerade otpadnih voda, rudarstva i građevine.
Članove delegacije je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda, koji je istakao da 18 potpisanih sporazuma o saradnji sa kineskim privrednim komorama i institucijama dovoljno svedoče o intenzivnoj i dobroj poslovnoj komunikaciji dve zemlje. On je goste iz Kine upoznao sa organizacijom novog, unapređenog komorskog sistema Srbije i naglasio da su povezivanje i poslovni susreti ključni za postizanje i realizaciju poslovnih aranžmana.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije i zastupa interese beogradske privrede, koju čini 115000 privrednih društava i preduzetnika. U komunikaciji sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, pružamo informacije o privrednom ambijentu glavnog grada i Srbije, povezujemo ih sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je Krstić.
Gospodin Li Sinki, zamenik generalnog direktora Odeljenja za privredu predstavio je provinciju Hunan, njene privredne potencijale i prirodne resurse, a predstavnici kineskih kompanija prezentovali su svoje poslovanje i mogućnosti saradnje sa srpskim kompanijama.  


30. jun 2017.

ODRŽAN 21. FORUM PREDSEDNIKA PROJEKTA “EKONOMSKA REGIJA U   SLIVU REKE SAVE”

Predstavnici 12 privrednih komora (iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije), sastali su se danas na 21. Forumu Predsednika "Ekonomske regije u slivu reke Save" (ERUSRS) u PKS-Privrednoj komori Beograda, koja je u maju prošle godine preuzela dvogodišnje predsedavanje nad ovim projektom. Forumu su pored direktora PKS-PK Beograda Milivoja Miletića, prisustvovali i predsednici privrednih komora iz Bijeljine, Siska, Zagreba, Ljubljane, Valjeva, Banjaluke, Slavonskog Broda, Sremske Mitrovice, Vukovara, Posavje Krško i Doboja. Forumu je prisustvovao i Goran Šukalo iz Savske komisije.


26.jun 2017.

POSETA PREDSTAVNIKA SAVEZA CENTRALNO-SIBIRSKIH PRIVREDNIH KOMORA 

Tokom trodnevne posete Srbiji, Privredna delegacija oblasti Krasnojarsk, na čelu sa predsednikom Saveza centralno-sibirskih privrednih komora, gospodinom Rafael Marsovic Šageevim, posetila je danas PKS-Privrednu komoru Beograda. Sastanku su prisustvovali Nadezda Serbanjeva Nikolajevna, predstavnik Privredne komore Sibira za Srbiju i Crnu Goru, Svetozar Krstić, savetnik u PKS-PK Beograda, i Sveta Vasiljević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Goste je pozdravio Svetozar Krstić, koji je istakao zainteresovanost PKS-PK Beograda za uspostavljanjem privredne saradnje poslovnih zajednica Srbije i Krasnojarsk oblasti. Gospodin Šageev je predstavio privredu Krasnojarsk oblasti, kao i organizaciju i način funkcionisanja komorskog sistema centralno-sibirske oblasti.


23. jun 2017.

ODRŽAN SASTANAK SA PRIVREDNOM DELEGACIJOM NARODNE REPUBLIKE KINE

Danas je u PKS-Privrednoj komori Beograda održan susret između privredne delegacije Narodne Republike Kine i prestavnika srpskih kompanija iz sektora građevinarstva. Devetočlana delegacija sastojala se od predstavnika privrednih institucija i asocijacija NR Kine-Udruženje preduzeća Privrednih komora Kine za investicije, koji su istovremeno i predstavnici kineskih kompanija iz sektora građevinarstva sa poslovanjem na tržištu Pekinga i Šangaja. Goste je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda koji je istakao tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose dveju zemalja, koji se potvrđuju čestim zvaničnim i privrednim posetama na najvišem, nacionalnom nivou. Istakao je izuzetnu saradnju PKS-Privredne komore Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama Narodne Republike Kine, koja se može sagledati i kroz nedavno otvorena predstavništva Privredne komore Srbije u Šangaju i Pekingu i do sada, 18 potpisanih Sporazuma o saradnji PKS-PK Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama NR Kine.

14. jun 2017.

POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE- PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Njegova ekselencija Marthinus van Schalkwyk i njegova saradnica Liana Hattingh posetili su danas PKS-Privrednu Komoru Beograda.

Svetozar Krstić, savetnik direktora, predstavio je njegovoj ekselenciji način funkcionisanja jednistvenog komorskog sistema Srbije. U razgovoru sa predstavnicima Komore, njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim investicijama Južnoafričke Republike u Republiku Srbiju i ukazala na veliki potencijal za privrednu saradnju dve zemlje, zainteresovanost Južnoafričke Republike za investiranje u ovaj region kao i na mogućnosti buduće saradnje komora dve države. Njegovoj ekselenciji je upućen poziv na predstojeći forum “Beogradski investicioni dani”-  jedinstvenu poslovnu platformu za privrednu saradnju, a bilo je reči i o zajedničkom organizovanju konferencije o mogućnostima saradnje Južnoaričke Republike i Srbije, u septembru ili oktobru.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU