12. oktobar 2017.

PREZENTACIJA ASOCIJACIJE KINESKIH PRIVREDNIKA CECZ

U cilju unapređenja saradnje i povezivanja poslovanja beogradskih i kineskih privrednika, Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda i Asocijacija CECZ, koja se bavi povezivanjem i usmeravanjem kineskih privrednika ka centralno-evropskim kompanija, pozivaju vas na prezentaciju aktivnosti i načina na koji se mogu uvezati srpske kompanije kako bi ostvarile kontakt i poslovanje sa kineskim kompanijama koje su u bazi podatak CECZ-a.

Prezentacija će biti održana u četvrtak 12. oktobra 2017. godine, u 15h, u sali na međuspratu PKS-PK Beograda, Kneza Miloša 12. 

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete prezentaciji, popunjen registracioni formular dostavite na elektronsku adresu natasa.krneta@pks.rs; centareoi@pks.rs .       

6. oktobar 2017.

POTPISIVANJE PROTOKOLA I SPORAZUMA O SARADNJI SA SRPSKO-IRANSKOM POSLOVNOM KOMOROM, IRANSKO TRGOVINSKIM CENTROM I POSLOVNIM UDRUŽENJEM ELEKTROMAŠINOGRADNJA

U cilju poboljšanja uslova, unapređenja poslovanja, proširenja obima i stvaranja boljih tržišnih pozicija, kao i uspostavljanja bolje poslovno-tehničke saradnje između privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije i Irana, u prostorijama PKS-PK Beograda danas su potpisani: Protokol o saradnji između Iransko trgovinskog centra Balkan i PKS-PKBeograda, zatim Protokol o saradnji između Srpsko-Iranske poslovne komore i PKS-PK Beograda i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između PKS-PKBeograda, Iransko trgovinskog centra Balkan i Poslovnog udruženja Elektromašinogradnja.


22. avgust 2017.

PRIVREDNICI PROVINCIJE ĐANGSI ZA SARADNJU SA SRPSKIM PARTNERIMA U SEKTORIMA GRAĐEVINE, ENERGETIKE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Privredna delegacija Đangsi provincije, NR Kine, predvođena Li Wendžaom, direktorom Odeljenja za privredu provincije Đangsi, posetila je PKS-Privrednu komoru Beograda. Sastanak je organizovan u saradnji sa Guo Ksiao, predsednikom Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji. 

Goste je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik PKS-Privredne komore Beograda i akcentovao činjenicu da je PKS-Privredna komora Beograda prepoznata, u okviru jedinstvenog komorskog sistema Srbije, kao Komora koja ima izuzetno dobru saradnju sa institucijama i privrednicima iz NR Kine, čemu svedoče i mnogobrojni potpisani sporazumi o saradnji sa kineskim privrednim asocijacijama. 


11. jul 2017.

POSETA POSLOVNE DELEGACIJE PROVINCIJE HUNAN, NR KINA

Poslovna delegacija kineske provincije Hunan posetila je PKS-Privrednu komoru Beograda i sastala se sa domaćim kompanijama iz oblasti industrije, prerade otpadnih voda, rudarstva i građevine.
Članove delegacije je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda, koji je istakao da 18 potpisanih sporazuma o saradnji sa kineskim privrednim komorama i institucijama dovoljno svedoče o intenzivnoj i dobroj poslovnoj komunikaciji dve zemlje. On je goste iz Kine upoznao sa organizacijom novog, unapređenog komorskog sistema Srbije i naglasio da su povezivanje i poslovni susreti ključni za postizanje i realizaciju poslovnih aranžmana.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije i zastupa interese beogradske privrede, koju čini 115000 privrednih društava i preduzetnika. U komunikaciji sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, pružamo informacije o privrednom ambijentu glavnog grada i Srbije, povezujemo ih sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je Krstić.
Gospodin Li Sinki, zamenik generalnog direktora Odeljenja za privredu predstavio je provinciju Hunan, njene privredne potencijale i prirodne resurse, a predstavnici kineskih kompanija prezentovali su svoje poslovanje i mogućnosti saradnje sa srpskim kompanijama.  


30. jun 2017.

ODRŽAN 21. FORUM PREDSEDNIKA PROJEKTA “EKONOMSKA REGIJA U   SLIVU REKE SAVE”

Predstavnici 12 privrednih komora (iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije), sastali su se danas na 21. Forumu Predsednika "Ekonomske regije u slivu reke Save" (ERUSRS) u PKS-Privrednoj komori Beograda, koja je u maju prošle godine preuzela dvogodišnje predsedavanje nad ovim projektom. Forumu su pored direktora PKS-PK Beograda Milivoja Miletića, prisustvovali i predsednici privrednih komora iz Bijeljine, Siska, Zagreba, Ljubljane, Valjeva, Banjaluke, Slavonskog Broda, Sremske Mitrovice, Vukovara, Posavje Krško i Doboja. Forumu je prisustvovao i Goran Šukalo iz Savske komisije.


26.jun 2017.

POSETA PREDSTAVNIKA SAVEZA CENTRALNO-SIBIRSKIH PRIVREDNIH KOMORA 

Tokom trodnevne posete Srbiji, Privredna delegacija oblasti Krasnojarsk, na čelu sa predsednikom Saveza centralno-sibirskih privrednih komora, gospodinom Rafael Marsovic Šageevim, posetila je danas PKS-Privrednu komoru Beograda. Sastanku su prisustvovali Nadezda Serbanjeva Nikolajevna, predstavnik Privredne komore Sibira za Srbiju i Crnu Goru, Svetozar Krstić, savetnik u PKS-PK Beograda, i Sveta Vasiljević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Goste je pozdravio Svetozar Krstić, koji je istakao zainteresovanost PKS-PK Beograda za uspostavljanjem privredne saradnje poslovnih zajednica Srbije i Krasnojarsk oblasti. Gospodin Šageev je predstavio privredu Krasnojarsk oblasti, kao i organizaciju i način funkcionisanja komorskog sistema centralno-sibirske oblasti.


23. jun 2017.

ODRŽAN SASTANAK SA PRIVREDNOM DELEGACIJOM NARODNE REPUBLIKE KINE

Danas je u PKS-Privrednoj komori Beograda održan susret između privredne delegacije Narodne Republike Kine i prestavnika srpskih kompanija iz sektora građevinarstva. Devetočlana delegacija sastojala se od predstavnika privrednih institucija i asocijacija NR Kine-Udruženje preduzeća Privrednih komora Kine za investicije, koji su istovremeno i predstavnici kineskih kompanija iz sektora građevinarstva sa poslovanjem na tržištu Pekinga i Šangaja. Goste je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda koji je istakao tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose dveju zemalja, koji se potvrđuju čestim zvaničnim i privrednim posetama na najvišem, nacionalnom nivou. Istakao je izuzetnu saradnju PKS-Privredne komore Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama Narodne Republike Kine, koja se može sagledati i kroz nedavno otvorena predstavništva Privredne komore Srbije u Šangaju i Pekingu i do sada, 18 potpisanih Sporazuma o saradnji PKS-PK Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama NR Kine.

14. jun 2017.

POSETA PREDSTAVNIKA AMBASADE JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE- PRIVREDNOJ KOMORI BEOGRADA

Njegova ekselencija Marthinus van Schalkwyk i njegova saradnica Liana Hattingh posetili su danas PKS-Privrednu Komoru Beograda.

Svetozar Krstić, savetnik direktora, predstavio je njegovoj ekselenciji način funkcionisanja jednistvenog komorskog sistema Srbije. U razgovoru sa predstavnicima Komore, njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim investicijama Južnoafričke Republike u Republiku Srbiju i ukazala na veliki potencijal za privrednu saradnju dve zemlje, zainteresovanost Južnoafričke Republike za investiranje u ovaj region kao i na mogućnosti buduće saradnje komora dve države. Njegovoj ekselenciji je upućen poziv na predstojeći forum “Beogradski investicioni dani”-  jedinstvenu poslovnu platformu za privrednu saradnju, a bilo je reči i o zajedničkom organizovanju konferencije o mogućnostima saradnje Južnoaričke Republike i Srbije, u septembru ili oktobru.


31. mart 2017.

SEDNICA UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE KINESKIH PRIVREDNIKA U REPUBLICI SRBIJI

U PKS-PK Beograda održana je sednica UO Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji. Sednici je prisustvovao v.d. direktor Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Asocijacije kineskih privrednika, Guo Xiao.
Gospodin Miletić je pozdravio prisutne i istakao značaj potpisanog sporazuma o saradnji Asocijacije kineskih privrednika i PK Beograda i doprinos povećanju saradnje koja je time pokrenuta. Cilj potpisanog sporazuma je unapređenje saradnje NR Kine i Srbije. Dosadašnji rezultati su vidljivi i ispoljavaju se kroz mnogobrojne sklopljene poslove.
Kineske firme su prisutne u Srbiji, naročito u oblasti izgradnje važnih infrastrukturnih projekata i objekata.


2. mart 2017.

KINESKA INVESTICIONA GRUPA, JSGX, ZAINTERESOVANA DA INVESTIRA U PROJEKTE IZ ENERGETIKE I TURIZMA

Projekti iz sektora energetike i turizma najprivlačniji za investiranje Jiangsu Guoxin Investment Group iz kineske provincije Jiangsu. Predstavnici kineske investicione grupe JSGX, koja je 100% u vlasništvu države, razgovarali su danas sa v.d. direktorom Privredne komore Beograda, Milivojem Miletićem, u cilju upoznavanja sa potencijalima srpske i beogradske privrede i mogućnostima za investiranje u Srbiji.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije, a glavni zadatak je da zastupamo interese beogradske privrede, koju čini 115 000 privrednih društava i preduzetnika. Mi imamo komunikaciju sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, informišemo ih o našem privrednom ambijentu, povezujemo sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je v.d. direktor Privredne komore Beograda.


12. decembar 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA KINESKE KOMPANIJE VOLINCO

Kineske kompanije su veoma zainteresovane za poslovanje na srpskom tržištu, a Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda pružaju podršku i pomoć pri izvozu srpskih proizvoda na tržište Narodne Republike Kine. Privredna komora Beograda bila je domaćin predstavnicima kineske kompanije VOLINCO.  
Cilj posete je uspostavljanje saradnje sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Beograda i predstavljanje holding kompanije Volinko i ćerke firme Aerospejs Lodžistiks radi definisanja načina realizacije buduće saradnje. Kompanija Volinko je državna kompanija, koja zapošljava oko 100 hiljada ljudi, s ostvarenim prihodom u 2015. godini u iznosu od 140 milijardi juana, što je svrstava među 500 najuspešnijih svetskih kompanija. Osnovna delatnost kompanije je u sektoru namenske industrije, a u okviru holdinga se nalaze kompanije koje su pre svega poslovno orijentisane na proizvodnju roba i usluga za potrebe civilnog sektora i trgovine.

24. novembar 2016.

RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA PRIVREDNIH KOMORA ČLANICA PROJEKTA „EKONOMSKA REGIJA U SLIVU REKE SAVE (ERUSRS)“

Dana 24. novembra 2016. godine, tokom održavanja 11. sajma ETNO HRANE I PIĆA, u pres centru Upravne zgrade „Beogradski sajam“, održan je radni sastanak predstavnika privrednih komora članica projekta „Ekonomska regija u slivu reke Save (ERUSRS)“.

Sastanak je inicirala Privredna komora Beograda, u cilju razmatranja predloga, aktivnosti i načina rada Radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima.

Privredna komora Beograda, kao koordinator radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima, bila je domaćin događaja. Privredna komora Beograda je predložila da radno telo inicira i koordinira realizaciju liste aktivnosti za naredni period.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU