23. jun 2017.

ODRŽAN SASTANAK SA PRIVREDNOM DELEGACIJOM NARODNE REPUBLIKE KINE

Danas je u PKS-Privrednoj komori Beograda održan susret između privredne delegacije Narodne Republike Kine i prestavnika srpskih kompanija iz sektora građevinarstva. Devetočlana delegacija sastojala se od predstavnika privrednih institucija i asocijacija NR Kine-Udruženje preduzeća Privrednih komora Kine za investicije, koji su istovremeno i predstavnici kineskih kompanija iz sektora građevinarstva sa poslovanjem na tržištu Pekinga i Šangaja. Goste je pozdravio Svetozar Krstić, savetnik u PKS-Privrednoj komori Beograda koji je istakao tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose dveju zemalja, koji se potvrđuju čestim zvaničnim i privrednim posetama na najvišem, nacionalnom nivou. Istakao je izuzetnu saradnju PKS-Privredne komore Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama Narodne Republike Kine, koja se može sagledati i kroz nedavno otvorena predstavništva Privredne komore Srbije u Šangaju i Pekingu i do sada, 18 potpisanih Sporazuma o saradnji PKS-PK Beograda sa komorama i privrednim asocijacijama NR Kine.


31. mart 2017.

SEDNICA UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE KINESKIH PRIVREDNIKA U REPUBLICI SRBIJI

U PKS-PK Beograda održana je sednica UO Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji. Sednici je prisustvovao v.d. direktor Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Asocijacije kineskih privrednika, Guo Xiao.
Gospodin Miletić je pozdravio prisutne i istakao značaj potpisanog sporazuma o saradnji Asocijacije kineskih privrednika i PK Beograda i doprinos povećanju saradnje koja je time pokrenuta. Cilj potpisanog sporazuma je unapređenje saradnje NR Kine i Srbije. Dosadašnji rezultati su vidljivi i ispoljavaju se kroz mnogobrojne sklopljene poslove.
Kineske firme su prisutne u Srbiji, naročito u oblasti izgradnje važnih infrastrukturnih projekata i objekata.


2. mart 2017.

KINESKA INVESTICIONA GRUPA, JSGX, ZAINTERESOVANA DA INVESTIRA U PROJEKTE IZ ENERGETIKE I TURIZMA

Projekti iz sektora energetike i turizma najprivlačniji za investiranje Jiangsu Guoxin Investment Group iz kineske provincije Jiangsu. Predstavnici kineske investicione grupe JSGX, koja je 100% u vlasništvu države, razgovarali su danas sa v.d. direktorom Privredne komore Beograda, Milivojem Miletićem, u cilju upoznavanja sa potencijalima srpske i beogradske privrede i mogućnostima za investiranje u Srbiji.
"Privredna komora Beograda posluje u okviru sistema Privredne komore Srbije, a glavni zadatak je da zastupamo interese beogradske privrede, koju čini 115 000 privrednih društava i preduzetnika. Mi imamo komunikaciju sa brojnim privrednicima, asocijacijama i institucijama iz Narodne Republike Kine, informišemo ih o našem privrednom ambijentu, povezujemo sa potencijalnim poslovnim partnerima i činimo sve da pomognemo u procesu poslovanja naših kompanija", rekao je v.d. direktor Privredne komore Beograda.


12. decembar 2016.

POSETA PREDSTAVNIKA KINESKE KOMPANIJE VOLINCO

Kineske kompanije su veoma zainteresovane za poslovanje na srpskom tržištu, a Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda pružaju podršku i pomoć pri izvozu srpskih proizvoda na tržište Narodne Republike Kine. Privredna komora Beograda bila je domaćin predstavnicima kineske kompanije VOLINCO.  
Cilj posete je uspostavljanje saradnje sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Beograda i predstavljanje holding kompanije Volinko i ćerke firme Aerospejs Lodžistiks radi definisanja načina realizacije buduće saradnje. Kompanija Volinko je državna kompanija, koja zapošljava oko 100 hiljada ljudi, s ostvarenim prihodom u 2015. godini u iznosu od 140 milijardi juana, što je svrstava među 500 najuspešnijih svetskih kompanija. Osnovna delatnost kompanije je u sektoru namenske industrije, a u okviru holdinga se nalaze kompanije koje su pre svega poslovno orijentisane na proizvodnju roba i usluga za potrebe civilnog sektora i trgovine.

24. novembar 2016.

RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA PRIVREDNIH KOMORA ČLANICA PROJEKTA „EKONOMSKA REGIJA U SLIVU REKE SAVE (ERUSRS)“

Dana 24. novembra 2016. godine, tokom održavanja 11. sajma ETNO HRANE I PIĆA, u pres centru Upravne zgrade „Beogradski sajam“, održan je radni sastanak predstavnika privrednih komora članica projekta „Ekonomska regija u slivu reke Save (ERUSRS)“.

Sastanak je inicirala Privredna komora Beograda, u cilju razmatranja predloga, aktivnosti i načina rada Radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima.

Privredna komora Beograda, kao koordinator radnog tela za organizovanje poseta i učešća na sajmovima, B2B i seminarima, bila je domaćin događaja. Privredna komora Beograda je predložila da radno telo inicira i koordinira realizaciju liste aktivnosti za naredni period.


19. oktobar 2016.

KINA (GUANGDONG) - SRBIJA, EKONOMSKA, TRGOVINSKA I TURISTIČKA KONFERENCIJA

Forum Kina (guangdong) - Srbija, ekonomska, trgovinska i turistička konferencija, koji je održan 19. oktobra u hotelu Hajat, imao je za cilj jačanje partnerstva i promovisanje ekonomske saradnje u skladu sa kineskom državnom strategijom ''Jedan pojas, jedan put''. Domaćin manifestacije bila je Vlada provincije Guangdong uz podršku Ambasade NR Kine u Republici Srbiji.
Kineski projekat „Jedan pojas, jedan put“ i geostrateški položaj Srbije u Evropi kao i sporazumi o slobodnoj trgovini, koje Republika Srbija ima potpisane sa zemljama bivšeg SSSR-a, Ruskom Federacijom, Turskom, EU i zemljama CEFTA, samo su dodatni podsticaj za razvoj privredne saradnje Kine i Srbije.
Privredna komora Beograda je potpisala Sporazum o saradnji sa EC SHANGHAI - EU DIRECT - SALES PLATFORM, predstavništvo u Mađarskoj, čime će biti podstaknuta saradnja u cilju unapređenja učešća u zajedničkim programima i nastojanju da ugovorne strane međusobno obezbeđuju partnere, koji će učestvovati u poslovima od zajedničkog interesa.


14. oktobar 2016.

GENERALNA SKUPŠTINA ASOCIJACIJE KOMORA DUNAVSKOG REGIONA, VARAŽDIN, REPUBLIKA HRVATSKA

Uperiodu od 13 – 14. oktobra 2016, u Varaždinu je održana Generalna skupština Asocijacije komora dunavskog regiona. Domaćini dvodnevnog skupa bile su Asocijacija komora dunavskog regiona i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin.
Prisutni su upoznati sa istorijatom Asocijacije, njenim dosadašnjim aktivnostima i budućim koracima koji će biti preduzeti radi poboljšanja ekonomske saradnje i podrške strategiji EU u dunavskom regionu.


8. jul 2016.

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA PRIVREDNOM KOMOROM KINESKE PROVINCIJE SINĐANG

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik Privredne komore kineske provincije Sinđang, Vang Keling,  potpisali su danas u Privrednoj komori Beograda Sporazum o saradnji dve komore.
Sporazum predviđa razmenu informacija  između Privredne komore Beograda i Privredne komore Sinđanga u cilju jačanja veza srpske i kineske privrede organizovanjem susreta privrednika i nastupa na sajmovima i privrednim izložbama u obe zemlje. Predviđeno je takođe da u Privrednoj komori Sinđanga kineskim privrednicima budu  predstavljeni potencijali srpske i beogradske privrede i pogodnosti za investiranje u Srbiji, a slične promocije kompanija ove provincije organizovaće Privredna komora  Beograda.
Delegacija Privredne komore Sinđanga danas se upoznala sa privrednim ambijentom u Srbiji i Beogradu, kao i poreskim i drugim olakšicama za investitore, a priliku da saznaju kakve su mogućnosti poslovanja u Sinđangu  imaće početkom jeseni i srpski  privrednici.
Predsednik Privredne komore ove provincije  uputio je poziv predsedniku Privredne komore Beograda da predvodi privrednu delegaciju  na sajmu Kina-Evroazija, od 20. do 25. septembra, u glavnom gradu ove provincije Urumči.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU