28. februar 2018.

JAVNI POZIV ZA INOVATIVNA REŠENJA U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), sprovode projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. Poziv je namenjen lokalnim samoupravama, privrednim subjektima iz javnog i privatnog sektora, organizacijama civilnog društva, naučno-istraživačkim i akademskim ustanovama koja se bave klimatskim promenama i smanjenjem efekata staklene bašte (GHG).
U okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ objavljena su dva poziva: Izazov otvorenih podataka i Izazov za inovativna rešenja.
Cilj Izazova otvorenih podataka je da se utvrde nedostaci u praćenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u lokalnim zajednicama širom Srbije i dobiju predlozi rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene kako bi uspostavile kvalitetne i lako dostupne (otvorene) baze podataka o GHG.
Izazov za inovativna rešenja poziva na predlaganje rešenja za smanjenje emisija GHG koje se emituju u procesu pružanja i korišćenja različitih javnih komunalnih usluga, uz istovremeni doprinos društvenom, ekonomskom i ekološkom održivom razvoju.Više o projektu pročitajte na: http://inovacije.klimatskepromene.rs/   


8. decembar 2017.

STRATEGIJA KOMUNIKACIJE ZA OBLAST KLIMATSKIH PROMENA

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a za potrebe Ministarstva zaštite životne sredine, izradila je STRATEGIJU KOMUNIKACIJE ZA OBLAST KLIMATSKIH PROMENA. Ovaj dokument sačinjen je radi podizanja znanja i nivoa informisanosti relevantnih ciljnih javnosti, ali i opšte javnosti o problemu klimatskih promena, kao i mogućim koristima od mera ublažavanja i prilagođavanja. Ovaj dokument je značajan i sa aspekta obaveza Republike Srbije u procesu pristupanja EU, ali i u kontekstu ispunjavanja obaveza koje proističu iz Sporazuma iz Pariza.

Više informacija na stranici http://www.klimatskepromene.rs/vesti/strategija-komunikacije-za-oblast-klimatskih-promena/

9. oktobar 2017.

JAVNI POZIV MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je Javni poziv za prijavu i učešće u realizaciji Inovacionih projekata (za pravna lica) po programima inovacione delatnosti utvrđenim za 2017. godinu. 

Na poziv se mogu prijaviti inovacioni/ infrastrukturni projekti koji traju od 6-12 meseci, a realizuju se do kraja 2018. godine. 

Rok za podnošenje prijava je 9. oktobar 2017. godine.     Više informacija na sajtu Ministarstva.    


28. septembar 2017.

DONETA ODLUKA O IZBORU PROJEKATA ZA DODELU SREDSTAVA ZA PODRŠKU PROJEKTIMA CIVILNOG DRUŠTVA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE ZA 2017. GODINU 

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je rezultate Javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2017. godini. Na osnovu osluke konkursne komisije, sufinansiraće se 65 projekata. 
Na konkurs je stiglo 238 prijava.
Više informacija o rezultatima i konkursu možete pronaći na sajtu Ministarstva. 


26. septembar 2017.

OTVOREN POZIV MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konkurs za prijavu recenzenata za evaluaciju inovacionih projekata i infrastruktrurnih projekata pravnih lica prijavljenih po Javnom pozivu učešća u realizaciji Programa inovacione delatnosti utvrđenim za 2017. godinu. 

Više informacija o konkursu na sajtu Ministarstva.  


6. septembar 2017.

TAKMIČENJE SLASH 2017

     
Fond za inovacionu delatnost u saradnji sa Ambasadom Finske u Republici Srbiji treću godinu za redom organizuje lokalno Slash takmičenje. Takmičenje je namenjeno svima koji razvijaju originalna i održiva rešenja za goruća pitanja, imaju iskustvo i potencijal za rast, veštine i želju da postignu uspeh, poslovnu ideju koja je privukla interesovanje, ali je i dalje u ranoj fazi razvoja ili je prototip u radnoj fazi.
Ovogodišnja tema takmičenja su održive inovacije, u smislu inovativnog rešenja u oblasti održivog razvoja.
Rok za prijavu je 01. septembar 2017. godine.
Više informacija o takmičenju možete pronaći na stranici Fonda za inovacinu delatnost.

21. jun 2017.

REPUBLIKA SRBIJA JE POSTALA PARTNER U FONDU ZA INOVATIVNA PREDUZEĆA (ENIF)

Potpisivanjem ugovora o pristupanju, Republika Srbija je postala partner u Fondu za inovativna preduzeća (ENIF) i na taj način omogućila tehnološkim kompanijama u ranoj fazi razvoja da koriste sredstva u visini od 41 milion evra.

ENIF je fond rizičnog kapitala u čijem su fokusu inovativna mala i srednja preduzeća u ranoj fazi razvoja na Zapadnom Balkanu. Strategija ENIF je da investira u lokalne timove izvanrednih veština sa ambicijom i potencijalom da se razvijaju regionalno ili globalno. Aktivan je od septembra 2015. godine i njime upravlja South Central Ventures, koji je izabran od strane Evropskog investicionog fonda. Investitori u ENIF su Evropska komisija, Evropski investicioni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka, kao i ekonomije Zapadnog Balkana, a i nekoliko individualnih investitora. Do sada je kroz ENIF podržano osam tehnoloških kompanija u ranom razvoju, od kojih četiri iz Srbije.

ENIF je jedan od stubova u okviru Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana, koji nudi set komplementarnih finansijskih mera podrške MSP sektoru na Zapadnom Balkanu. 

Više informacija možete pronaći na stranici Fonda za inovacionu delatnost.


21. april 2017.

AKCIJA: "PIONIRI-U-PRAKSI"

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) kroz program Climate-KIC, a preko Privredne komore Srbije organizuje akciju “Pioniri-u-praksi”.

Ukoliko ste profesionalac  koji radi u oblasti životne sredine, klimatskih promena, održivosti i želite da naučite nove veštine i provedete 4-6 nedelja na radnoj praksi u inostranstvu. Ukoliko ste kompanija koja bi želela da bude domaćin međunarodnom pioniru tokom 4-6 nedelja i da radite sa njim na konkretnom projektu, prijavite se putem online prijave .
Više informacija možete pronaći na flajeruwebsite-u ili Facebook-u.

Rok za apliciranje je 21.04. 2017.       


31. mart 2017.

TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU U SRBIJI

Trinaesto po redu, Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2017. (NTI 17) je otpočelo!
Svi zainteresovani  potrebne informacije mogu dobiti putem sajta  www.inovacija.org ili pronađite OVDE. Rok za prijavu je 31.mart 2017. godine. Početni nagradni fond je 4.000.000 dinara.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja


25. mart 2017.

“SAT ZA NAŠU PLANETU” 2017


Svetski fond za prirodu (WWF) 25. marta 2017. godine organizuje akciju „Sat za našu planetu“. U okviru akcije širom sveta sva svetla će se isključiti na jedan sat počev od 20:30 časova.

Cilj akcije je motivisanje građana, organizacija, institucija, kompanija da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i smanjenju potrošnje prirodnih resursa.

Ideja „Sat za našu planetu“ potekla je još 2004. godine, a prva ujedinjena svetska akcija pod ovim nazivom održana je 29. marta 2008. godine u trajanju od 20h do 21h i tada je učestvovalo 35 zemalja i preko 400 gradova sveta. U Republici Srbiji akcija se održava osmi put.

Izvor: earthhour.org


1-2. mart 2017.

RADIONICA O POKRETAČIMA INVESTICIJA I FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA ZA PODRŽAVANJE TRANSFERA TEHNOLOGIJA I INOVACIJA

Ciljevi radionice su identifikacija postojećih finansijskih alata koji podržavaju inovaciju i aktivnosti transfera tehnologije u regionu, zatim istraživanje očiglednih grešaka i načina da se one prevaziđu, kao i pomoć da se ojača nova, dobra praksa koja povećava uticaj koje inovacije imaju na regionalni razvoj. Radionicu, koja će se baviti finansijskim instrumentima kao podršci inovacijama i projektima transfera tehnologija u zemljama zapadnog Balkana i dunavskog regiona, organizuju Joint Research Centre (JRC), Centar za transfer tehnologije, Univerziteta u Beogradu, NTP Beograd i Privredna komora Srbije. Ovo je jedna od prvih pratećih aktivnosti “Nedelje makro-regionalnih inovacija” održane u Trstu u septembru prošle godine.
Radionica će se održati 1. i 2. marta 2017. u Beogradu.

Prijava za učešće je otvorena do 24. februara 2017. U prilogu se nalazi nacrt agende.

Izvor: https://ec.europa.eu/jrc


25. februar 2017.

ISKORISTI ŠANSU I STUDIRAJ U KINI

Jedinstvena prilika za nastavak školovanja na master akademskim i doktorskim studijama u Kini pruža se studentima iz Srbije. Država fascinantne istorije, kulture, tradicije, sa ogromnim ekonomskim i tehnološkim napretkom nudi stipendije svim vrednim, mladim ljudima željim znanja i uspeha.
Prijavite se ukoliko želite da se usavršite u nekoj od sledećih oblasti: biologija, ekologija, hemijsko inženjerstvo i tehnologija, zaštita voda, agrikultura, zaštita šivotne sredine, prehrambene tehnologije, kompjuterske nauke i tehnologija, nauka o usevima, zaštita biljaka, hortikultura, stočarstvo, veterina, šumarstvo, enologija, ekonomija i menadžment u oblasti agrikulture i šumarstva, sociologija.
Stipendije obezbeđuje Vlada Kine u saradnji sa Univerzitetom Northwest A&F, Xi’an city i Shaanxi Province iz Kine. Detaljne informacije o konkursu, uslovima i načinu prijavljivanja možete pronaći u prilogu.

Izvor: Centar za transfer tehnologije


21. februar 2017.

BEČ DOBIJA JEDAN OD NAJVEĆIH STARTAP CENTARA JUGOISTOČNE EVROPE

Jedan od najvećih startap centara u jugoistočnoj Evropi biće smešten u srcu Beča, u poslovno-hotelskom kompleksu Design Tower. Kompanija weXelerate okupiće na jednom mestu velika preduzeća, investitore, zajedničke poduhvate, startap preduzeća, poslovne inkubatore i partnere u oblasti prodaje i usluga, kako bi sarađivali na razvoju novih digitalnih poslovnih modela. Preduzetnici i njihovi partneri fokusiraće se na tri inovativne oblasti, internet stvari, tehnologije u oblasti finansijskih sistema i medije.
Centar će raditi neprekidno 365 dana u godini, a celokupno prizemlje biće javno dostupan zajednički prostor za rad. Na prvom spratu će biti smešten besplatan 100-dnevni Akcelerator program za mlade preduzetnike od koga će profitirati uspešni kandidati.  Naš svet se menja sve brže. Zajedno možemo da ubrzamo tempo inovativnog razvoja i dostignemo vrhunac produktivne aktivnosti u Austriji. Sada imamo šansu da stvorimo novi zaštitni znak na polju inovacija za celu jugoistočnu Evropu. Računamo da ćemo godišnje dobijati 10.000 prijava od startap preduzeća iz čitavog sveta koji žele da sarađuju sa našim partnerima - izjavio je Hasen Kirmači, generalni direktor weXelerate.

Prva zvanična prezentacija weXelerate najavljena je za 9. mart 2017. godine u zgradi DesignTower u Beču.

Izvor: E-kapija


3. februar 2017.

JAVNI POZIV ZA SPROVOĐENJE I ORGANIZACIJU TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU U 2017. GODINI

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisuje Javni poziv za sprovođenje i organizaciju Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u 2017. godini.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljuje Javni poziv zainteresovanim institucijama da se prijave samostalno ili kao konzorcijum od dve ili više institucija za sprovođenje i organizaciju Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u 2017. godini.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučenom poštom na adresu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd sa naznakom „ZA JAVNI POZIV ZA SPROVOĐENjE I ORGANIZACIJU TAKMIČENjA ZA NAJBOLjU TEHNOLOŠKU INOVACIJU U 2017. GODINI” (ne otvarati), kao i u elektronskoj verziji koju je potrebno dostaviti putem mejla na adresu: marina.vukobratovic@mpn.gov.rs  

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od datuma objavljivanja Javnog poziva na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zaključno sa 10.02.2017. godine. 


31. januar 2017.  

RASPISAN KONKURS ZA PODSTICAJNA SREDSTVA ZA RECIKLERE ZA 2016. GODINU

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo konkurs za dodelu podsticajnih sredstava reciklerima i proizvođačima kesa, koja će biti isplaćena iz budžeta za narednu godinu. Planiran je iznos veći od 2 milijarde dinara, dok je u protekle dve godine resorno ministarstvo reciklerima isplatilo sredstva u iznosu od 1,9 milijardi dinara. Na konkurs se mogu prijaviti oni koji otpad koriste kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije, kao i proizvođači kesa za višestruku upotrebu debljine veće od 20 mikrona.
Konkurs je otvoren do 31. januara 2017. godine.
Sve detaljne informacije u vezi konkursa možete naći na sajtu Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine.

27. januar 2017.

NACRT TREĆEG NACIONALNOG IZVEŠTAJA O SPROVOĐENJU ARHUSKE KONVENCIJE

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je postupak izrade trećeg nacionalnog Izveštaja o sprovođenju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija), u skladu sa obavezama koje Republika Srbija ima kao članica Konvencije („Službeni glasnik RS”, br.38/09).

Tekst Nacrta trećeg nacionalnog izveštaja o sprovođenju Arhuske konvencije možete videti OVDE.

Mole se svi zainteresovani subjekti (organi javne vlasti, udruženja građana, javnost,  preduzeća, druga domaća i strana pravna lica i preduzetnici, naučne i stručne organizacije i druge javne službe) da primedbe, predloge i komentare na tekst Nacrta trećeg izveštaja, pošalju do 27. januara 2017. godine na e-mail adresu: tina.janjatovic@eko.minpolj.gov.rs i gordana.petkovic@eko.minpolj.gov.rs

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine


26. januar 2017.

STRUČNI SKUP ” ZELENA ZANIMANJA”

Povodom obeležavanja Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine,   u organizaciji Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Centra za ekologiju i Fakulteta za primenjenu ekologiju “Futura”, biće organizovan dogadjaj  pod nazivom  “Zelena zanimanja”.

Skup će biti održan u četvrtak 26.januara 2017. godine , u zgradi Privredne komore Beograda, Kneza Miloša 12, sala 401, sa početkom u 10:30 časova.
Glavna tema ovog skupa biće novi obrazovni profili u domenu zaštite životne sredine, nastali kao odgovor na potrebe prakse. O trenutnom stanju i potrebi za multidisciplinarnim i integralnim pristupima u rešavanju trenutnih izazova govoriće predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Privredne komore Srbije. Takođe, prisutnima će biti predstavljen najnoviji katalog zelenih zanimanja o kojima će nešto više pričati univerzitetski profesori.


24. januar 2017.

  IZVEŠTAJ O RADU SEKTORA INSPEKCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2016. GODINU

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u skladu sa nadležnostima u vršenju inspekcijskog nadzora u sprovođenju propisa iz oblasti zaštite životne sredine, održivom korišćenju ribljeg fonda i zaštiti od jonizujućih zračenja sačinio je Izveštaj o radu za 2016. godinu.

Ostvareni rezulatati prikazani u Izveštaju o radu Sektora inspekcije za zaštitu životne sredine za 2016. godinu nedvosmisleno ukazuju da je osvojena još jedna stepenica na putu izgradnje efikasnog sistema sprovođenja mera zaštite životne sredine, jačanju svesti za očuvanje životne sredine, kao i implemetaciji pravnih tekovina EU.
Sve detaljne informacije možete naći na sajtu Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine.

23. januar 2017.

OTVOREN KONKURS ZA ISTRAŽIVAČKE RADOVE NA TEMU PREKOGRANIČNE SARADNJE

U okviru druge faze projekta za jačanje kapaciteta institucija za prekograničnu saradnju (CBIB+) koji finansira EU, 22.07.2016. godine je otvoren nagradni konkurs za istraživačke radove na temu prekogranične saradnje između zemalja korisnica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Kosovo*, Crna Gora i Srbija) za koju su sredstva izdvojena iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2007-2013).

Osim što će biti nagrađeni, tri najbolja rada će o trošku druge faze projekta CBIB+ biti objavljena u naučnim časopisima koji se izdaju u zemljama iz kojih dolaze njihovi autori koji će biti pozvani na učešće u Regionalnom konsultativnom forumu na kom će predstaviti svoje radove. Pravila konkursa, obrazac za prijavljivanje i druge informacije u vezi sa konkursom su objavljene na internet stranici projekta i mogu se preuzeti OVDE. Rok za podnošenje radova je do ponoći 23. januara 2017. po srednjeevropskom vremenu pri čemu će se kao datum slanja prijave uzimati vreme kada je poslata elektronska pošta. Sve prijave poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

IZVOR: Delegacija EU u Republici Srbiji

9. januar 2017.

MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE RASPISALA JE   JAVNI POZIV ZA SERVISE IZ RASHLADNOG I KLIMATIZACIONOG SEKTORA

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine raspisuje javni poziv i poziva da se prijave svi servisi koji obavljaju delatnosti instalacije, održavanja ili servisiranja i provere ispuštanja rashladne i klimatizacione opreme i toplotnih pumpi koje sadrže ili se oslanjaju na supstance koje oštećuju ozonski omotač ili na fluorovane gasove sa efektom staklene bašte, delatnost sakupljanja supstanci koje oštećuju ozonski omotač ili fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte iz rashladne i klimatizacione opreme i toplotnih pumpi i  isključivanje iz upotrebe takve opreme i sistema. Uslov za prijavljivanje je da servis imenuje jedno svoje stalno zaposleno lice za obuku servisnih tehničara, koje je državljanin Republike Srbije i ima stečeno osnovno stručno obrazovanje ili najmanje tri godine prakse iz oblasti koja odgovara vrsti delatnosti koju servis obavlja, kao i da najkasnije do 15. 01. 2017. dostavi popunjeni obrazac – Upitnik za servise (obrazac 1 ili obrazac 2 – u zavisnosti od vrste servisiranja rashladnih sistema ili klima uređaja), koji je sastavni deo ovog poziva i koji mora biti potpisan i overen od strane ovlašćenog pravnog lica ili preduzetnika.
Sve detaljne informacije u vezi javnog poziva možete naći na sajtu Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine.

31. januar 2017.

START UP ENERGY TRANSITION AWARD

Nemačka agencija za energiju (DENA) u saradnji sa GIZ-om, KFW-om trenutno razvija platformu i program za start-upove koji rade na inovacijama. Ideja je da se kombinuje inovativni biznis i politička volja da se stvori održivi energetski oslonac u cilju sprečavanja klimatskih promena.

Imate priliku da učestvujete u “Start Up Energy Transition Award” – prvoj globalnoj start-up nagradi za vizionare i inovatore koji se bore protiv klimatskih promena. Više informacija možete videti OVDE.

Izvor: http://startup-energy-transition.com/

Centar za ekologiju

Info

Sektor za ekologiju

Sektor za razvoj pronalazaštva i dizajn

Grupacija za upravljanje otpadom i reciklažu

Projekat

Projekat