7. oktobar 2018.

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA 21. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

 

Kao uspešan nastavak poslovne saradnje sa Obrtničkom komorom Istarske županije, Privredna komora Srbije, zajedno sa svojim članovima, uzela je aktivno učešće na 21. Obrtničkom sajmu Istre, koji je održan u Puli, od 4. do 7. oktobra 2018. godine.
Obrtnički sajam Istre je značajna sajamska manifestacija koja je okupila sve one koji žele da budu konkurentniji, koji žele da održe postojeće kontakte i privuku nove poslovne partnere kao i nove korisnike usluga.
Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge je izložilo ukupno 135 izlagača iz cele Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.
Sajam je bio namenjen prvenstveno preduzetnicima - proizvođačima, trgovcima opremom, materijalom i sirovinama za dalju proizvodnju.
Organizatori sajama su Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, HGK-Županijska komora Pula i Hrvatska obrtnička komora uz pokroviteljstvo Ministarastva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Predsedniku Obrtničke komore Istarske županije Mariju Paliski, je od strane PKS-PK Beograda uručena Zahvalnica za izuzetan dobrinos regionalnom razvoju preduzetništva.
U prostorijama HGK-Županijske komore Pula  organizovana je Konferencija o prekogranočnom poslovanju: ''Kako poslovati u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj''.


22. septembar 2018.

MEĐUNARODNI PRIVREDNI SAJAM ZRBIZNET “POKRENI SE!” – 2018

Međunarodni sajam privrede ZRBIZNET se održao od 20. do 22. septembra u hali sportova “Medison” u Zrenjaninu, pod sloganom “Pokreni se!”.

Organizatori sajma su Grad Zrenjanin, PKS-RPK Srednjobanatskog upravnog okruga, Unija poslodavaca Srbije - poslodavaci Zrenjanina i Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin.
Tokom ove jedinstvene privredne manifestacije privrednici su učestvovali na tribinama, predavanjima, B2B sastancima, i imali su mogućnost da uspostave kontakt sa institucijama koje mogu da im budu podrška u poslovanju.
Zrenjaninska privredna manifestacija „ZRBIZNET“ okupila je više od 150 kompanija iz svih sektora, a značaj skupa prepoznali su i brojni privrednici iz regiona.
Aktivno učešće na štandu PKS-PK Beogrda su uzele sledeće kompanije: ''Zlatex-Srb’’ d.o.o., ’’Bobex’’ d.o.o., ''Efekfing’’d.o.o., kao i Opšte udruženje preduzetnica Vračara sa svojim članicama.


27. jul 2018.

PRVI SASTANAK KLASTERA MEKSIKA I SRBIJE U BEOGRADU, OTVORIO PERSPEKTIVE TRANSNACIONALNOG POVEZIVANJALATINSKE AMERIKE & BALKANA / MEKSIKA & SRBIJE SA FOKUSOM NA JUŽNU SRBIJU

U Privrednoj komori Srbije održan srpsko - meksički sastanak povezivanja klastera na kome je Nišavski upravni okrug prezentovao potencijale sedam lokalnih samouprava. Meksiko je 13. najveći izvoznik u svetu, treći trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država.
Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji, Marko Antonio Garsija Blanko istakao je spremnost ambasade na povezivanje svih zainteresovanih potencijalnih investitora za ulaganje u Nišavski upravni okrug.  Kuća klastera Niš sa Klaster članicama pokazala je potencijale i ostvarene rezultate.
Auto industrija i turizam su dve oblasti u kojima je moguća saradnja Meksika i Nišavskog upravnog okruga.


11. jun 2018.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE I NA VRAČARU

Šalter za preduzetništvo, koji pruža mogućnost preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, otvoren je i na Vračaru, zahvaljujući Sporazumu o saradnji te opštine i Privredne komore Srbije.

Sporazum su potpisali predsednik opštine Vračar, Milan Nedeljković i direktor Sektora za preduzetništvo PKS, Branislava Simanić.

Nedeljković je rekao da je ta opština 11. po redu na kojoj se otvara šalter, gde će vračarski preduzetnici moći da na brz, interaktivan način dobiju informacije i završe neophodnu papirologiju.

Tu će, pojasnio je, moći da dobiju potrebne informacije, u vezi sa regulativama u Beogradu, Srbiji, ali i van zemlje, u EU i da na najbrži način, bez odlaska u PKS, Privrednu komoru Beograda ili Gradsku upravu, zadovolji potrebe u blizini svog poslovanja.

“Na jednom šalteru će dobiti informacije kakvi su zakonski propisi kako bi se lakše snalazili i brže rešavali probleme, kako na početku svog preduzetništva, tako i kada možda budu hteli da promene posao…

Simanić je objasnila da na šalterima privrednici i preduzetnici mogu da dobiju informacije o poslovanju, kako oni koji tek žele da započnu posao, tako i oni koji već imaju registrovanu delatnost. Foto: Tanjug


14. maj 2018.

NASTAVAK SARADNJE PREDUZETNIKA ISTRE I BEOGRADA

U Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda, Aca Popović, v.d. direktor primio je Maria Palisku predsednika Obrtničke komore Istarske županije.
Sastanku su prisustvovali Dejan Zrilić, samostalni savetnik Stručne službe  za podršku Parlamentu preduzetnika i Milivoje Armuš, predsednik Saveta Parlamenta preduzetnika.
Ocenjeno je da je dosadašnja saradnja PKS-PK Beograda i Obrtničke komore Istarske županije bila izuzetno uspešna i da će u narednom periodu kontinuitet dobre saradnje biti u fokusu obe komore.
Nakon poziva za nastup na 21. Obrtničkom sajmu Istre koji će se održati od 04. do 07.10.2018.godine u Puli ocenjeno je da je neohodno organizovati preduzetnike kako bi uzeli aktnivno učešće na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji.
Zaključeno je i da treba pratiti uzlazni trend bilateralne saradnje tako da se u usklopu sajma organizuju poslovni susreti preduzetnika.


17. april 2018.

PREDUZETNICIMA PREDSTAVLJENI JAVNI POZIVI NSZ

Sektor  preduzetništva PKS, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje-filijala Beograd, organizovao je prezentaciju "Izvori finansiranje za preduzetnike – predstavljanje javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje namenjeno poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje u 2018. godini", sa ciljem podsticanja novog zapošljavanja i poboljšanja konkurentnosti preduzetnika u narednom periodu.
Za realizaciju podsticanja zapošljavanja u 2018. godini predviđeno je 3,65 milijardi dinara, dok je za podsticanje zapošljavanja osoba sa  invaliditetom izdvojeno 550 miliona dinara.
Vršilac dužnosti direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Aca Popović poželeo je privrednicima dobrodošlicu i uspeh u današnjem radu, ali i u budućim inicijativama preduzetnika kako bi u narednom periodu stvorili uslove za bolje poslovanje, pre svega određenim izmenama zakona i intenzivnijom saradnjom sa državom.
Direktor Sektora preduzeništva Privredne komore Srbije, Branislava Simanić istakla je da ovaj sektor sprovodi brojne aktivnosti i inicijative koje doprinose unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji i da je formiranjem parlamenta preduzetnika, kao najvišeg organa odlučivanja kada su u pitanju preduzetnici Srbije, omogućeno da se kreiraju povoljniji uslovi za poslovanje preduzetnika u narednom periodu, pokretanje inicijativa za izmenu postojeće zakonske i podzakonske regulative i jačanja opštih udruženja preduzetnika u Republici Srbiji.
Još jedna u nizu prezentacija javnih poziva, koju u saradnji sa PKS organizuje NSZ bila je izuzetno posećena. Više od 50 preduzetnika došlo je da uz pomoć stručnih lica pronađe odgovore na pitanja kako lakše pronaći put do uspešnog preduzetnika.

12. april 2018.

PREDUZETNICI SLOVENIJE I SRBIJE JAČAJU SARADNJU U DRVNOJ INDUSTRIJI

U cilju unapređenja saradnje preduzetnika Srbije i Slovenije u oblasti drvne industrije, Privredna komora Srbije i ROPK Škofja Loka iz Slovenije organizovali su poslovni susret preduzetnika.
Preduzetnici 35 slovenačkih firmi koje se pretežno bave stolarijom, izradom paleta, parketarstvom, ugradnjom nameštaja, pilanom, sastali su se danas u PKS-Privrednoj komori Beograda sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Srbije.  
Oni su istakli da se kontinuirana informisanost o aktuelnim potrebama i pogodnostima pristupa srpskom i slovenačkom tržištu, o prilikama za izvoz, novim tehnologijama, potencijalnim partnerima, pokazala veoma korisnom i da se sa tom praksom mora nastaviti.
Predstavnici srpskih kompanija Dareks hom i I&T Čempres iz Beograda, Meline sofa iz Vranja i drugih koje se bave proizvodnjom i distribucijom nameštaja, elemenata za nameštaj i pločastih materijala, iskazali su potrebu za izvozom u Sloveniju i kroz bilateralne susrete načinili iskorak ka uspešnoj saradnji. 

Šumarstvo i drvna industrija Srbije su u 2017. godini ostvarili izvoz od 1.045.503 eur što je povećanje za 17,6% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je iznosio 947.883 eur i beleži povećanje od 9,1%. Ukupan udeo šumarstva i drvne industrije u izvozu Republike Srbije iznosio je 6,9% u 2017. a ukupan udeo u uvozu iznosio je 4,9%. Suficit je u 2017. iznosio 97.620 eur.


28. mart 2018.

DODELJENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA RADIONICE „ZNANJEM DO CILJA”

Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević dodelio je danas u Starom dvoru 148 sertifikata polaznicima radionice „Znanjem do cilja”. Dodeli sertifikata prisustvovali su i partneri Grada Beograda i Saveta za zapošljavanje, predstavnici Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Agencije za osiguranje i finansiranje izvora RS, Gradski centar za socijalno preduzetništvo, Razvojna agencija Srbije, Fond za razvoj i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije.
Petronijević je istakao da je radionica „Znanjem do cilja” proizvod Grada Beograda, koji ima za cilj da pomogne sugrađanima da dođu do potrebnih znanja i veština kako bi započeli ili unapredili sopstveni posao.
Izvor: www.beograd.rs

Preduzetništvo

Info