15. oktobar 2017.

PKS-PK BEOGRADA NA 20. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE 

Kao uspešan nastavak poslovne saradnje sa Obrtničkom komorom Istarske županije PKS-PK Beograda, zajedno sa svojim članovima, uzela je aktivno učešće na 20. Obrtničkom sajmu Istre, koji je održan u Puli, od 12. do 15. oktobra 2017. godine.
Na svečanom otvaranju sajma, 12. oktobra 2017. godine, govorili su predsednik Obrtničke komore Istarske županije, Mario Paliska, predsednica Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Pula, Jasna Jakelić Majetić, predsednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, zamenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci, Istarski župan, Valter Flego, predsednik Uprave Istarske kreditne banke Umag, Miro Dodić i pomoćnica Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je otvorila sajam.
Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge izložilo je ukupno 118 izlagača od kojih su 53 iz Istarske županije, 74 iz ostalih delova Hrvatske i 3 inostrana izlagača.


27. septembar 2017.

SEDMI PREDUZETNIČKI KOLEGIJUM - VAŽNA DIREKTNA KOMUNIKACIJA SA PREDUZETNICIMA


Rad šaltera za preduzetnike, saradnja sa opštim udruženjima preduzetnika i opštinama, bile su tri važne teme na 7. preduzetničkom kolegijumu, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.
Dejan Zrilić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva izvestio je prisutne da je, u periodu od aprila 2015. do septembra 2017. godine, otvoreno 10 šaltera za preduzetnike u opštinama Zvezdara, Čukarica, Obrenovac, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Barajevo, Lazarevac, Palilula i Grocka i da je sproveden niz aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, seminara i obuka, koje su preduzetnicima bile od velike koristi, a nisu zahtevale odlazak na udaljena mesta, već se sve dešavalo u opštinama, u neposrednoj blizini njihovih firmi.
U cilju podrške razvoju šaltera planirane su i dodatne mere za unapređenje njihovog rada. Zrilić je istakao da je saradnja sa svim opštinama na zavidnom nivou i da upravo to doprinosi efikasnijoj reakciji u pružanju odgovora na pitanja koja su privrednici uputili, a koji se evidentiraju kroz Kancelariju za brze odgovore privredi. 

8. septembar 2017.

NASTAVLJA SE TREND DOBRE SARADNJE SLOVENAČKIH I SRPSKIH PRIVREDNIKA

Više od 40 privrednika i preduzetnika iz Slovenije sastalo se danas u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda sa srpskim kolegama, gde su razgovarali o novim modelima saradnje, koji mogu značajno uticati na širenje poslovanja kompanija obe zemlje.
Sektor preduzetništva PKS, u saradnji sa PK Beograda, organizovao je okrugli sto na temu "Poslovna saradnja Beograda, Lenarta i Maribora", koji je za kompanije, pretežno građevinske oblasti i turizma iz Slovenije i Srbije, bio dobra prilika da se iznesu predlozi za unapređenje poslovne saradnje, ali i kakva su očekivanja od potencijalnih poslovnih aranžmana.
"Kontinuirano informisanje u oba smera o privrednom ambijentu, o mogućnostima ulaganja, učešća u projektima, zakonskim procedurama i brojnim ekonomskim pitanjima  je nešto što mora postati svakodnevna praksa, koja će privrednicima skratiti put do sklapanja poslovnih aranžmana. Uloga komora je od posebnog značaja, jer one, na jednom mestu, pružaju objedinjene informacije koje su od ključnog značaja za poslovanje", naglasila je Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije.

14. jul 2017.

ZA EFIKASNIJU SARADNJU PRIVREDNIKA I OPŠTINE, OSNOVANO OPŠTE UDRUŽENJA PREDUZETNIKA OPŠTINE GROCKA

U cilju uspotavljanja efikasne saradnje između privrednika i opštine, Savet za privredu gradske opštine Grocka inicirao je osnivanje Opšteg udruženja preduzetnika opštine Grocka.
Danas je održana osnivačka Skupština Udruženja, koje će delovati kao samostalna, poslovna, interesna, neprofitabilna i nestranačka organizacija preduzetnika sa sedištem na teritoriji te opštine.
Predsednik gradske opštine Grocka, Dragoljub Simonović podržao je ideju osnivanja Udruženja preduzetnika i zahvalio se svim preduzetnicima što su se odazvali pozivu, ističući da od članova Udruženja očekuje angažovanje i vredan rad, kako bi na taj način doprineli razvoju opštine.
Prisutnima se obratio i koordinator preduzetništva Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Dejan Zrilić, koji je istakao da je za uspešan razvoj predzetništva neophodno unapređenje kvaliteta radne snage, kroz koncept dualnog obrazovanja, unapređenje plasmana na novim tržištima, ali i podsticanje razvoja ženskog i socijalnog preduzetništva, kao i preduzetništva mladih.


19. maj 2017.

DESETI ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U BEOGRADSKOJ OPŠTINI GROCKA

U Gradskoj opštini Grocka danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda i lokalne samouprave.
O
tvaranju Šaltera prisustvovali su Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka, Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS, Dušan Đurašković, pomoćnik gradskog sekretara u Sektoru za razvoj privrede, Dejan Zrilić, koordinator za preduzetništvo PKS-Privredne komore Beograda i brojni privrednici. 
Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo PKS istakla je značaj dobre saradnje lokalnih samouprava i Privredne komore Srbije, koja je rezultirala otvaranjem još jednog, desetog po redu, šaltera za preduzetnike, na kome će privrednici i oni koji to planiraju da postanu, moći da se obrate za pomoć i informaciju.
„Šalteri su namenjeni svima koji su usmereni na privatan biznis, bez obzira da li su već uveliko u poslu, na samom početku ili tek planiraju da ga započnu. Pitanja, na koja nije moguće odgovoriti odmah na Šalteru, Komora će obraditi i proslediti privredniku u roku od 48 sati“, rekla je Simanić i pozvala prisutne privrednike da koriste kapacitete privrednih komora i brojne elektronske usluge koje komore nude svojim članovima.
Dragoljub Simonović, predsednik opštine Grocka je rekao da je Šalter za preduzetnike značajna ekspozitura za poljoprivrednike i privrednike sa opštine Grocka, koji će na ovaj način biti blagovremeno informisani o svim programima i subvencijama koje nudi država, ali i o drugim temama značajnim za poslovanje.
„Mi sada možemo na vreme i kvalitetnije da se pripremimo za konkurisanje na neke od brojnih pogodnosti koje nude i Vlada i Grad, a da pritom budemo manje zabrinuti da li smo u procesu aplikacje sve odradili i pripremili kako treba“, istakao je predsednik Simonović.


28. april 2017.

ODRŽAN DEVETI PLANDIŠTANSKI SAJAM PRIVREDE, POLJOPRIVREDE I TURIZMA I TREĆI SAJAM SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA

Udruženje za turističku promociju opštine Plandište ''Planadijum'' ogranizovalo je deveti plandištanski sajam privrede i treći sajam socijalnog preduzetništva, na kojem je aktivno učešće uzela PKS-PK Beograda.
Organizator je ove godine stavio akcenat na temu socijalnog preduzetništva.
Sajam je otvorio Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. On je istakao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ovakve sajamske manifestacije koje afimišu privredu, turizam, tradiciju i socijalno preduzetništvo.


28. mart 2017.

OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE U GRADSKOJ OPŠTINI BARAJEVO 

Danas je u Gradskoj opštini Barajevo otvoren Šalter za preduzetnike i potpisan Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji opštine Barajevo sa Privrednom komorom Srbije-Privrednom komorom Beograda.  Sporazum su potpisali v.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beorada, Milivoje Miletić i predsednik opštine Barajevo, Slobodan Adamović.
Potpisivanju Sporazuma i otvaranju Šaltera prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, v.d podsekretara Sekretarijata za privredu, Maja Bajagić i sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, Branislava Simanić.  
V.d. direktora Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić rekao je da Komora, zajedno sa Gradom Beogradom, sve svoje kapacitete koristi ka unapređenju razvoja preduzetništva i pomaganju onima koji se nalaze na početku svog biznisa.
"Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda ima cilj da podrži razvoj kapaciteta domaćih privrednih društava za prihvatanje novih znanja i tehnologija i doprinese kreiranju boljeg poslovnog ambijenta", rekao je v.d. direktor Komore grada, Milivoje Miletić. On je istakao da Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda  preduzetnicima pruža usluge iz svih sektora, kako bi bili konkurentni na tržištu. ”Sve naše usluge su u funkciji razvoja preduzetništva. To se najbolje ostvaruje  direktnim kontaktom sa privrednicima, a formula saradnje lokalne samouprave, Grada i  poslovne zajednice, u cilju podrške preduzetnicima, pokazala se veoma uspešnom”, ocenio je Miletić. 

26. decembar 2016.

VI SVEČANA SEDNICA PREDUZETNIČKOG KOLEGIJUMA

U prostorijama Privredne komore Beograda održana je 6. svečana sednica preduzetničkog kolegijuma. Svetozar Krstić, izvršni direktor je pozdavio prisutne u ime Privredne komore Beograda.Tom prilikom je izrazio nadu da ćemo uspeti da u narednom periodu pokrijemo sve beogradske opštine sa šalterima za podršku preduzetnicima i privredi i da ćemo iskoristiti mogućnost da se u svim beogradskim opštinama osnuju opšta udruženja preduzenika koji će biti povezana sa Zajednicom preduzetnika Privredne komore Srbije Privredne komore Beograda. Programom za razvoj preduzetništva sa Akcionim planom 2017-2020. želimo da postignemo bolje rezultate i da nam saradnja sa Gradom Beogradom bude još uspešnija u narednim godinama naglasio je Krstić. Jednoglasno je usvojen Program Privredne komore Beograda za razvoj preduzetništva sa Akcionim planom 2017-2020. Zaključeno je da Program za razvoj preduzetništva ostaje otvoren za sve dopune u cilju bolje realizacije Akcionog plana.


8. decembar 2016.

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA "KLUBA PRIVREDNIKA OPŠTINE ZVEZDARA"

Na Osnivačkoj skupštini održanoj 8. decembra u GO Zvezdara preduzetnici sa Zvezdare osnovali su Opšte udruženja preduzetnika opštine Zvezdara "Klub privrednika opštine Zvezdara", koje će biti član Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.
Cilj osnivanja Udruženja je poboljšanje opšteg privrednog ambijenta na Zvezdari, uz bolju komunikaciju i koordinaciju rada, povezivanje, kako međusobno, tako i sa institucijama, bolje korišćenje resursa i šansi koje pružaju Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda privrednim delatnostima različitih oblasti.
Zvezdarske preduzetnike pozdravio je Miloš Ignjatović, predsednik Gradske opštine  Zvezdara, koji je rekao da Opština puno polaže na razvoj preduzetništva sa željom da pomogne preduzetnicima sa svoje teritorije da budu još uspešniji i novima da to postanu. 


13. novembar 2016.

NA "JESENJEM SAJMU 2016" U BANJALUCI OKO 300 UČESNIKA

U halama Banjalučkog sajma od 10. do 13. novembra održan je 20. Međunarodni  sajam lova, ribolova, turizma, poljoprivrede i ugostiteljstva, koji  je na 130 štandova okupio oko 300 učesnika.
Obraćajući se učesnicima, direktor Banjalučkog velesajma, Dragoljub Bojanić rekao je da na "Jesenjem sajmu" učestvuju izlagači iz Federacije BIH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.
Specijalni  predstavnik EU u BIH, Lars Gunar Vigemark ukazao je na značaj svih oblasti koje su obuhvaćene ovim Sajmom, a poseban akcenat stavio je na poljoprivredu kao najveću granu industrije, koja ima veliki potencijal za razvoj.


31. oktobar 2016.

OSMI ŠALTER ZA PREDUZETNIKE POČEO S RADOM U GRADSKOJ OPŠTINI LAZAREVAC

U Gradskoj opštini Lazarevac danas je otvoren Šalter za preduzetništvo u okviru projekta podrške malom  i srednjem privatnom biznisu, koji zajedno realizuju Grad, Privredna komora Beograda i lokalne samouprave. Šalter su otvorili predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić i predsednik opštine Lazarevac, Bojan Sinđelić. Oni su potpisali i Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji, koji je definisan u cilju pomoći i unapređenja privrednog ambijenta u ovoj gradskoj opštini.
Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić  rekao je da je najbolja formula za unapređenje preduzetništva i kako učiniti više za sve privrednike, strateško partnerstvo između lokalnih samouprava, poslovnih zajednica i države. "Imajući u vidu da danas otvaramo osmi šalter, naša potreba je da do kraja godine pokrijemo i sve druge beogradske opštine i na taj način realizujemo jednu aktivnost koja je nastala iz potrebe za razvojem preduzetničkog duha", izjavio je Milivoje Miletić, predsednik Privredne komore Beograda.

Zajednica opštih udruženja preduzetnika

Info