GRUPACIJA ZA TEKSTIL, KOŽU, ODEĆU I OBUĆU


18. jun 2015.

ODRŽANA DRUGA SEDNICA GRUPACIJE ZA TEKSTIL,KOŽI, ODEĆU I OBUĆU

U Privrednoj komori Beograda u organizaciji Udruženja industrije održana je druga sednica Grupacije za tekstil, kožu, odeću i obuću.
Na sednici je razmatran plan prioritetnih aktivnosti Grupacije za naredni period.
Prisutni članovi su se složili da je jedan od najvećih problema postojanje nelojalne konkurencije i sive ekonomije u oblasti tekstila i kože, kao i neadekvatan i  neobjedinjen rad inspekcijskih službi.
Drugi veliki problem predstavljaju i višestruko uvećane različite takse, posebno takse za oglašavanje i isticanje firme, kao i na zbrinjavanje ambalažnog otpada.
Troškovi proizvodnje su jako veliki, a ove grane su nisko akumulativne ali i radno intenzivne, pa je potrebno da se u saradnji sa PKS uputi zahtev nadležnim državnim organima za rasterećenje ovih grana privrede, oročeno na određeni vremenski rok, kao što su uradile zemlje u okruženju, čime bi one postale konkurentnije na dsomaćem i inostranom tržištu.


24. april 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA ZA TEKSTIL, KOŽU, ODEĆU I OBUĆUNa stručnom skupu koji je organizovalo Udruženje industrije razmatrani su problemi u oblasti proizvodnje tekstila, odeće i obuće.
Skupu su prisustvovali predstavnici proizvođača, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije, direktor Visoke tekstilne škole i šef Katedre za tekstilno inženjerstvo TMF.

Na sastanku je konstatovano da je ovaj industrijski sektor, koji je u devedesetim godinama predstavljao oslonac razvoja, posebno zapošljavanja, u mnogim delovima Srbije, nepravedno zapostavljen. Sektor tekstila je treći izvozni sektor čije su prednosti ljudski resursi, geostrateški položaj i veliko proizvodno iskustvo.


31. mart 2015.

SRBIJI  POTREBNA NOVA INDUSTRIJSKA POLITIKA

Srbija ima potencijale da prevaziđe ekonomske teškoće, ali neće biti lako jer nema čarobnog štapića, izjavio je danas  u Privrednoj komori beograda  profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju,  Mihailo Crnobrnja.
U izlaganju o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i Beogradu na sednici Odbora za industriju koja je prešla u interaktivnu raspravu na ovu temu sa privrednicima, Crnobrnja je rekao da on ne podržava insistiranje na stranim investicijama već da bi prioritetan državni projekat trebalo da bude podsticajni mehanizam za domaće investicije koje bi doprinele da se maksimalno iskoriste komparativne prednosti zemlje. Integracija sa Evropskom unijom trebalo bi da posluži kao sredstvo razvoja Srbije, a ne cilj, smatra Crnobrnja.


Udruženje industrije