GRUPACIJA PROIZVOĐAČA RAKIJE

12. decembar 2016.

PETI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE 16. I 17. DECEMBRA U DOMU SINDIKATA

Peti Festival srpske rakije biće održan 16. i 17. decembra u holu Doma sindikata u Beogradu (Trg Nikola Pašića) sa radnim vremenom od 10 do 22 časa, najavljeno je na Konferenciji za medije Grupacije proizvođača rakije u Privrednoj komori Beograda. Festival je najznačajnija promotivna i turistička manifestacija u Srbiji, koja doprinosi popularizaciji domaćih voćnih rakija. Organizator Festivala je Nacionalna asocijacija proizvođača rakije Srbije "Srpska rakija", a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija Srbije, Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" i Privredna komora Beograda.18. oktobar 2016.

ZIMSKI FESTIVAL RAKIJE U BEOGRADU 16. I 17. DECEMBRA

Predstavnik PSS “Padinska Skela”, gospodin Dejan Marinković je prisutne informisao o trenutnoj situaciji oko akreditacije IPARD Agencije i korišćenja raspoloživih sredstava iz IPARD fondova kao i o načinu apliciranja i prihvatljivim troškovima za refundaciju sredstava preko IPARD-a. Gosti na sednici su bili predstavnici TO Šabac koji su predstavili kulturno-edukativnu manifestaciju “Dani rakije“ u Šabcu koja se tradicionalno održava svake godine u oktobru mesecu. Ovom prilikom su pozvali predstavnike Grupacije da se besplatno predstave na narednoj manifestaciji i time doprinesu promociji rakije kao srpskog brenda. Predsednik Grupacije je informisao prisutne da će do kraja meseca biti donet Pravilnik o podrumskoj evidenciji kao deo podzakonskih akata u okviru Zakona o jakim alkoholnim pićima. Na sednici je najavljeno i da će tradicionalni zimski Festival rakije u Beogradu biti održan 16. i 17. decembra 2016. na Trgu Nikole Pašića.  26. maj 2016.

NAJBOLJA SRPSKA PREPEČENICA OD ŠLJIVA U 2015. GODINI ISPEČENA JE U DESTILERIJI „PRIMAG”

Na završnu smotru za izbor najbolje srpske šljivove prepečenice u 2015. godini primljen je 41 uzorak i reč je samo o rakijama koje su prošle godine pobeđivale na regionalnim nadmetanjima u Srbiji i Republici Srpskoj. Pobednik ove smotre postalo je preduzeće „Primag” iz Zemuna, koje vode naslednici univerzitetskog profesora Radoslava Paunovića, koji je bio jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića. Prepečenica iz „Primaga” dobila je 19,41 bod, što je najviše među 200 uzoraka, koliko je ukupno ocenjivano u petogodišnjoj povesti ovog takmičenja. Ta rakija usuta je u bure 1996. godine. (Politika)

19. maj 2016.

NA NOVOSADSKOM SAJMU URUČENE NAGRADE "DOBAR DIZAJN"


Radi podsticanja razvoja i primene dizajna u privredi, Privredna Komora Vojvodine i Novosadski Sajam AD dodeljuju nagradu „Dobar dizajn”, kao znak priznanja za najuspešnija ostvarenja u oblasti industrijskog dizajna proizvoda. Priznanja se dodeljuju, kako učesniku ocenjivanja dobrog dizajna koji je prijavio proizvod, tako i pojedincu - autoru dizajna nagradenog proizvoda. Na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nagrade "Dobar dizajn"  dobila su dva izlagača koja su nastupala sa Privrednom komorom Beograda.
"Destilerija Zarić" je osvojila VELIKU NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za izuzetan industrijski dizajn, a "Pivara Kum" NAGRADU ZA DOBAR DIZAJN, koja se dodeljuje za odličan industrijski dizajn.5. maj 2016.

FESTIVAL RAKIJE U BEOGRADU 13. I 14. MAJA

Na sednici Grupacije članovima su prezentovni „Uslovi i način korišćenja podsticaja za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvliteta u preradi voća i grožđa“ i „Prihvatljivi troškovi za refundaciju sredstava preko IPARD fondova“. Za učešće na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein – Dusseldorf 13. i 14. maja 2017. zainteresovano je sedam članova Grupacije. Dogovoreno je da se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja sa Razvojnom agencijom Srbije organizuje učešće firmi iz Srbije na ovom sajmu, usaglase uslovi i mogućnosti za zajednički nastup članova Grupacije. Na sednici je najavljeno i da će tradicionalni prolećni Festival rakije u Beogradu biti održan 13. i 14. maja 2016. na trgu Nikole Pašća.  


26. april 2016.

“DESTILERIJA ZARIĆ” OSVOJILA PET MEDALJA U LAS VEGASU


Na najelitnijem svetskom takmičenju vina i jakih alkoholnih pića u Las Vegasu rakije “Destilerije Zarić” osvojile su pet medalja u kategoriji najboljih alkoholnih pića sveta - tri srebrne i dve zlatne. Srebrna odličja osvojili su - “Koketa” liker od višnje, “Opsesija” rakija od malina i “Nostalgija” rakija od dunja, dok su zlatne medalje pripale “Magiji” (rakija od kajsije) i “Nirvani” (rakija od kruške). “Nirvana”, rakija od kruške “Destilerije Zarić”, osvojila je najprestižniju nagradu takmičenja - takozvano duplo zlato i obezbedila mesto u jednoj od istorijskih vitrina hotela “Caesars Palace”. “Destilerija Zarić” je svojim prvim učešćem na prestižnom događaju u Las Vegasu praktično na velika vrata ušla na američko tržište. (ekapija)5. april 2016.

AKCIZE NA ŠLJIVOVICU KAO NA VISKI

Evropska komisija zatražila je od Srbije da do kraja godine izjednači akcize na domaća jaka alkoholna pića s akcizama na uvozna pića, što praktično znači da bi domaće rakije trebalo da poskupe za 192 dinara. Naime, sadašnja akciza, koja iznosi 124 dinara za litar, mora da se poveća na 316 dinara, koliko se plaća za litar uvoznog viskija. Bez ove mere ne mogu se otvoriti poglavlja 16 i 29 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije EU, upozorili su evropski zvaničnici srpsku stranu na sastanku u Briselu 1. februara. Evropska komisija upozorila je da akcizna politika u sektoru jakih alkoholnih pića nije u skladu sa standardima EU, jer EU ne dozvoljava da se domaća alkoholna pića favorizuju u odnosu na uvozna. (Blic)


23. decembar 2015.

ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA PREZENTOVAN U RPK SOMBOR

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije, predsednik Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na poziv Regionalne privredne komore Sombor predstavili su novi Zakon o jakim alkoholnim pićima. Proizvođače rakije okupljene tim povodom u Komori Sombora najviše je interesovao način registracije, odnosno uslovi i postupak upisivanja u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića. Proizvođači nisu izneli primedbe na Zakon, a većina pitanja se odnosila na subvencije za proizvodnju i laboratorijske analize. Novi Zakon je posebno fokusiran na zaštitu geografskog porekla, tako da je proizvođačima savetovano da svoje znanje i aktivnosti u narednom periodu usmere ka udruživanju i jačanju postojećih udruženja.


12. decembar 2015.

PROGLAŠENI POBEDNICI FESTIVALA SRPSKE RAKIJE

11. i 12. decembra 2015. godine u Domu Sindikata u Beogradu održan je treći Festival srpske rakije. Tom prilikom, proizvođači su poslali po dva uzorka rakija na senzorno ocenjivanje. U konkurenciji 44 uzorka vrhunskog kvaliteta, šljivovica preduzeća "Primag" iz Zemuna i rakija od maline "Ognjena" koju proizvodi preduzeće "Braća Tomašević" iz Prijepolja proglašene su za šampione kvaliteta. Stručni žiri Festivala bio je sastavljen od eminentnih stručnjaka s Poljoprivrednog i Hemijskog fakulteta u Beogradu. Treći festival srpske rakije održan je uz učešće 24 najreprezentativnija proizvođača rakije iz cele Srbije.


11-12. decembar 2015.

TREĆI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE U BEOGRADU

Treći Festival srpske rakije biće održan u petak 11. i subotu 12. decembra u holu Doma sindikata u Beogradu. Na Festivalu će učestvovati 20 najpoznatijih proizvođača voćnih rakija u Srbiji, članova Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda i Nacionalne asocijacije proizvođača rakije "Srpska rakija". Pored ostalih, na festivalu učestvuju "Stara sokolova", "BB Klekovača", "Destilerija Zarić", "Hubert 1924", "Promont", "Voćar Kopaonik", "Tok", "Braća Tomašević", "Tim BB" i drugi.
Ulaz je slobodan, degustacija rakija besplatna, prodaja je po promotivnim cenama, a biće organizovano i takmičenje za najbolju srpsku rakiju. Radno vreme manifestacije je od 12.00 do 22.00 časa.


8. decembar 2015.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM NOVOG ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

Zakon o jakim alkoholnim pićima je u suštini ispunio očekivanja Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda, ali da bi proizvođači osetili pozitivne efekte mora se dalje raditi na njegovoj doslednoj primeni i podzakonskim aktima. U tom cilju Grupacija planira da se uključi u aktivnosti koje će podržati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i koje će imati tri segmenta: popularizacija proizvodnje rakije u Srbiji, obuka inspektora i edukacija potrošača. Članovi Grupacije insistiraju na uspostavljanju uslova za potpunu primenu novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, posebno u delu kontrole kvaliteta jakih alkoholnih pića, uvođenju karte jakih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i hitnom donošenju podzakonskih akata vezanih za podrumarsku evidenciju i senzorno ocenjivanje. 


8. decembar 2015.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE - NOVI ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

Grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda organizuje Konferenciju za novinare povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, čija će primena početi 1. januara 2016. godine.
Konferencija će biti održana u Medija centru Privredne komore Beograda, 8. decembra 2015. godine, u 12 časova.

Zakon o jakim alkoholnim pićima je u suštini ispunio očekivanja, ali da bi proizvođači osetili pozitivne efekte mora se dalje raditi na njegovoj doslednoj primeni i podzakonskim aktima. U tom cilju Grupacija planira da se uključi u aktivnosti koje će podržati Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i koje će se imati tri segmenta: popularizacija proizvodnje rakije u Srbiji, obuka inspektora i edukacija potrošača. Članovi Grupacije insistiraju na uspostavljanju uslova za potpunu primenu novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, posebno u delu kontrole kvaliteta jakih alkoholnih pića, uvođenju karte jakih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i hitnom donošenju podzakonskih akata vezanih za podrumarsku evidenciju i senzorno ocenjivanje. Na Konferenciji će biti najavljeno i održavanje tradicionalnog Festivala srpske rakije u Domu sindikata.


1. decembar 2015.

PROIZVOĐAČI RAKIJE TRAŽE ORIGINALNA PAKOVANJA OD 30 I 50 ML

Grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda na svojoj sednici je dala predlog o izmeni Pravilnika o prethodno upakovanim proizvodima, koji je donelo Ministarstvo privrede. Članovi Grupacije smatraju da su svi registrovani proizvođači rakije ovim novim Pravilnikom dovedeni u bezizlaznu poziciju pri plasmanu svojih proizvoda na tržištu Republike Srbije. Prethodnim Pravilnikom postojala je mogućnost da proizvode pakuju i u pakovanja od 30 i 50 mililitara, što je potpuno ispravno imajući u vidu da oni sadrže alkohol i da se pri konzumiranju u ugostiteljskim objektima isključivo služe u čašicama od 30 ili 50 ml.


10. novembar 2015.

U SUSRET PRIMENI NOVOG ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

Članovi Grupacije proizvođača rakije zauzeli su stav da novi Zakon neće doneti pozitivne efekte, zbog kojih je i rađen, ako se ne bude dosledno sprovodio. Zakon je ispunio očekivanja Grupacije, veliki deo primedbi je usvojen, ali tek slede aktivnosti vezane za promociju i primenu. Neke od aktivnosti u tom pravću biće popularizacija proizvodnje rakije i učešće na obukama za inspektore, koje će uslediti u cilju boljeg sprovođenja Zakona. Treći segment aktivnosti odnosiće se na edukaciju potrošača. Konstatovano je da će primena Pravilnika o prethodno upakovanim proizvodima, čija primena počinje 1. januara 2016. godine, a koji je urađen u Ministarstvu privrede, doneti mnogo problema proizvođačima rakije.


9. novembar 2015.

USVOJEN ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

Skupština Srbije usvojila je Zakon o jakim alkoholnim pićima, koji predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone. Cilj zakona je liberalizacija uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića, a to će, prema očekivanjima Vlade Srbije, dovesti do smanjenja troškova proizvodnje i samim tim do povećanja broja registrovanih proizvođača. Vlada očekuje i da će novi zakon imati pozitivan uticaj na razvoj primarne proizvodnje voća kao sirovine za proizvodnju rakija. Zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade, a njime se reguliše postupak registracije geografske oznake i njeno korišćenje, čime se štiti intelektualna svojina u toj oblasti i omogućava dodata vrednost jakim alkoholnim pićima. (eKapija)


31. oktobar 2015.

ODRŽAN 4. FESTIVAL SRPSKIH VINA I RAKIJE

U hotelu Crowne Plaza, 30. i 31. oktobra, održan je četvrti “Festival srpskih vina i rakije”, u organizaciji  Udruženja “Srpsko vino”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
U sklopu festivala održano je i takmičenje za senzornu ocenu kvaliteta domaćih vina.Takmičila su se 82 uzorka iz 28 vinarija. Ovogodišnji dobitnik šampionskog pehara u kategoriji “crno vino” je merlot “Villa Vina” Vinarije Milosavljević iz Bučja, a u kategoriji “belo vino” – šardone vinarije “Đorđević” iz Aleksandrovca.
Predstavnici Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije prilikom posete festivalu obišli su članove koji su izlagali , Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu - Radmilovac, vinariju Ilić-Nijemčević, vinariju Đorđević, rakiju Gegula  i  razgovarali o njihovom potencijalnom učešću na Sajmu etno hrane i pića,  koji se održava od 25.-28. novembra na  Beogradskom sajmu.

4. novembar 2015.

SRBIJA UVODI GEOGRAFSKO POREKLO RAKIJE

Usvajanje novog zakona o jakim alko­holnim pićima daće mogućnost srps­kim proizvođačima da prave i prodaju rakiju sa geografskim poreklom, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Predloženim zakonom uvodi se jedin­stvena kategorizacija jakih alkoholnih pića sa 47 kategorija i nova pravila deklarisanja, a nova zakonska regu­lativa je potpuno usaglašena sa pro­pisima EU. Oznaka geografskog porekla će, prema njenim rečima, dati veću vrednost i omogućiti srpskoj rakiji da bude prepoznatljiva. Nov zakon će omogućiti i fizičkim licima da svoju prozvodnju plasiraju na tržištu preko registrovanih proizvođača. U Srbiji postoji 400 registrovanih proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića koji godišnje proizvedu 12 miliona litara alkoholnog pića. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja alkoholnih pića u Srbiji je oko 80 miliona litara, što znači da velike količine proizvode neregistro­vani proizvođači i domaćinstva za svoje potrebe.

Izvor: EurActiv


3. novembar 2015.

SKUPŠTINA ZASEDA, NA DNEVNOM REDU - RAKIJA

Poslanici republičkog parlamenta započeće danas novu sednicu na kojoj će kao prvu tačku razmatrati Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima, čiji je cilj liberalizacija uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića. To će, kako očekuje Vlada Srbije, dovesti do smanjenja troškova proizvodnje i samim tim do povećanja broja registrovanih proizvođača. Liberalizacijom uslova za proizvodnju kod pravnih lica i preduzetnika i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što će se postići donošenjem ovog zakona, nelegalna proizvodnja i promet postaju manje atraktivni i onemogućava se dovođenje potrošača u zabludu u vezi porekla i kvaliteta proizvoda, posebno kad se radi o voćnim rakijama - navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.Vlada očekuje i da će donošenje novog zakona imati pozitivan uticaj na razvoj primarne proizvodnje voća kao sirovine za proizvodnju rakija.

Izvor: Tanjug


29. oktobar 2015.

PROIZVODI "GAČIĆA MAGAZA"

Poljoprivredno gazdinstvo Gačić bavi se proizvodnjom voća i povrća, a u cilju poboljšanja plasmana svojih proizvoda, Zoran Gačić se najpre usredsredio na proizvodnju vina i rakije. Domaćinstvo je registrovano kao seosko turističko gazdinstvo "Gačića magaza", a sve vrste od oko 40 proizvoda se prave u kućnoj, odnosno porodičnoj delatnosti. Kao ekskluzivu među svojim proizvodima, Gačić preporučuje "Trnovaču" - rakiju od trnjina, odnosno divljih šljiva. Tu rakiju, kako kaže, nikada niko nije proizvodio u mačvanskom kraju i zaključuje kako je među njegovim proizvodima po količini najzastupljenija rakija. (eKapija)


19. oktobar 2015.

NEMA PRODAJE RAKIJE BEZ REGISTRACIJE

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona kojim se uređuje proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet, opis, predstavljanje, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića i uputila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje, da bi novi propisi u toj oblasti stupili na snagu početkom naredne godine. Svi koji su do sada pekli rakiju, moći će i dalje to da čine, ali će moći da je prodaju jedino ukoliko su registrovani. Liberalizacijom uslova za proizvodnju i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što podstiče ovaj zakon, nelegalna proizvodnja i promet postaće manje atraktivni i onemogućavaće dovođenje potrošača u zabludu u vezi s poreklom i kvalitetom pića, posebno kada se radi o voćnim rakijama. Takođe, omogućiće praćenje svih puteva alkohola, kontrolu celokupnog procesa proizvodnje, počev od osnovne sirovine do gotovog proizvoda upakovanog u bocu, čime se garantuje poreklo i kvalitet proizvoda. (Dnevnik)


7. oktobar 2015. 

KONTROLA PROMETA ALKOHOLNIH PIĆA

Grupacija proizvođača rakije Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda održala je sastanak na temuKontrola prometa alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima –  uspostavljanje uslova za potpunu primenu Zakona o jakim alkoholnim pićima”. Cilj sastanka je bio da se pronađu mogućnosti za objedinjene inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima, kako bi se rešio problem nelegalnog prometa alkoholnih pića i zaštitili registrovani poizvođači i potrošači. Zaključeno je da se samo promenom akcizne politike može reštiti ovaj problem i da u narednom periodu treba usmeriti aktivnosti na učešće u izmenama Zakona o akcizama.14. septembar 2015.

JOŠ DVE ZLATNE MEDALJE KAO POTVRDA KVALITETA ZA “STARU SOKOLOVU”

Na 4. međunarodnom festivalu šljive i voćnih rakija u Ugljeviku u BiH, koji je imao izložbeno - takmičarski karakter, “Stara Sokolova Rakija” osvojila je dva nova priznanja za kvalitet, saopštili su iz “Stare sokolove”. “Stara Sokolova 12” osvojila je zlatnu medalju i pobedila u kategoriji šljivovice, a u kategoriji ostalih voćnih rakija veliku zlatnu medalju dobio je SOKO Vinjak. Zahvaljujući kvalitetu i tradiciji koje ima, kao i profesionalnosti uvoznika na teritoriji BIH, firme “Lala i Laćo”, “Stara Sokolova” je još jednom dokazala zašto je omiljena premium rakija širom regiona. Iz “Stare sokolove” podsećaju da se gotovo 70% proizvodnje uspešno izvozi na inostrana tržišta. (ekapija)


11. avgust 2015.

JEDNOSTAVNIJA PRAVILA ZA PROIZVOĐAČE

Stručna javnost trenutno raspravlja o nacrtu budućeg zakona o jakim alkoholnim pićima, koji bi do kraja ove godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.  Zakon koji bi regulisao proizvodnju jakih alkoholnih pića je, kako tvrde u Ministarstvu, neophodan pre svega zbog važnosti koju proizvodnja prvenstveno rakija od voća ima za razvoj poljoprivrede u Srbiji. Geografska oznaka, koja iz individualnog postaje kolektivno pravo, ovim zakonom će biti uređena na način da omogući lakše uspostavljanje i korišćenje, ali i da doprinese većoj zainteresovanosti proizvođača za zaštitu i veću afirmaciju jakih alkoholnih pića. Na pitanje šta bitno donosi novi zakon, u Ministarstvu kažu da će rešenja biti usmerena ka pojednostavljenju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju jakih alkoholnih pića sa ciljem da se smanji nivo sive ekonomije i poveća broj registrovanih proizvođača.

Izvor: Danas


13. jul 2015.

NOVIM ZAKONOM DO POVEĆANJA PROIZVODNJE I KVALITETA JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

"Ovakav način saradnje zakonodavca i privrede daje dodatni kvalitet novom Zakonu" istakla je Dragica Radosavljević, zamenica izvršnog direktora Komore, otvarajući javnu raspravu o  Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima u Privrednoj komori Beograda.  Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nenad Katanić rekao je da je  Ministarstvo u obavezi da u kontinuitetu donosi  nova zakonska akta i do ulaska Srbije u Evropsku uniju pripremi sve proizvođače za zajedničku  poljoprivrednu politiku EU, istakavši da je Zakon o jakim alkoholnim pićima jedan od  takvih propisa.

6. jul 2015.

ZAKON O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA: JAVNA RASPRAVA U KOMORI BEOGRADA

Grupacija proizvođača rakije na sednici održanoj 2. jula odlučila je da javna rasprava povodom Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima bude održana sredinom jula meseca u Privrednoj komori Beograda. Stav je Grupacije da se podrži usvajanje novog Zakonu u formi u kojoj je trenutno dat u Nacrtu i da se osigura njegova primena po usvajanju. Predlozi za izmenu će biti sistematizovani i pripremljeni za javnu raspravu, za koju će se tražiti prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Najviše nedoumica i primedbi na Nacrt zakona proizvođači rakije imaju u oblastima podrumarske evidencije i zaštite geografskog porekla.

30. jun 2015.

SRPKA “KLEKA” SVETSKO PIĆE

Zemljoradnička zadruga “Bajina Bašta”, koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta. Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške. Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se to piće proizvodi. Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.

Izvor: Tanjug


20. maj 2015.

DRUGI PROLEĆNI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE 22. I 23. MAJA U BEOGRADU

Festival srpske rakije po drugi put biće održan 22. i 23. maja  na Trgu Nikole  Pašića, ispred Doma sindikata u Beogradu, najavljeno je danas  u Privrednoj komori Beograda.
Na konfereciji za novinare rečeno je da će Festival okupiti oko 40 izlagača, među kojima i najznačajnije proizvođače rakije u Srbiji. Cilj je promocija rakije od voća kao tradicionalnog proizvoda  kao i upoznavanje javnosti sa privrednim i izvoznim potencijalom ovog prepoznatljivog domaćeg  brenda,  rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Beograda , Miodrag Veseli.
Na ovoj manifestaciji posetioci će imati prilike da se upoznaju sa najboljim srpskim rakijama direktno od proizvođača. Na taj način se i kultura konzumiranja i nivo kvaliteta proizvoda podiže na viši nivo, rekao je predsednik Grupacije proizvođača rakije  pri Privrednoj komori Beograda, Ivan Urošević. On je  naveo da se termin održavanja festivala poklapa sa donošenjem Zakona o jakim alkoholnim pićima u čijoj izradi je aktivno učestvovala i Grupacija proizvođača rakije  i dodao da će to biti jedan od aspekata ove  manifestacije.


14. maj 2015.

PRIPREME PROLEĆNOG FESTIVALA RAKIJE U BEOGRADU

U skladu sa planiranim godišnjim aktivnostima, Grupacija proizvodjača rakije predstaviće se na prolećnom Festivalu rakije. Članovi Grupacije su se saglasili da se Festival “Srpske rakije” održi 22. i 23. maja na otvorenom prostoru ispred Doma sindikata u Beogradu. Dogovorene su organizacione i promotivne aktivnosti u sklopu kojih je Konferencija za medije povodom Festivala, koja će biti održana 20. maja u Privrednoj komori Beograda. U narednoj nedelji će se pored organizacije Festivala intenzivirati i rad na pripremi za javnu raspravu povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, čija se radna verzija očekuje krajem maja meseca.


7. maj 2015.

"NOSTALGIJA" ŠAMPION SVETSKOG KUPA RAKIJA

Na IV Svetskom kupu rakija održanom u Mađarskoj 18. aprila 2015. godine, visoko su ocenjene i nagrađene četiri rakije "Destilerija Zarić" iz Kosjerića. "Nostalgija" rakija od dunja osvojila je zlatnu medalju i proglašena je šampionom u kategoriji svih rakija, najboljom rakijom IV Svetskog kupa. Osim "Nostalgije" i liker od višanja "Koketa" dobio je zlatnu medalju i proglašen je najboljim od svih vrsta likera i poneo je titulu apsolutnog šampiona likera svetskog kupa. Osim priznanja na IV Svetskom kupu u Mađarskoj, na predstojećem 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, komisija za ocenu jakih alkoholnih pića ocenila je i nagradila ove rakije zlatnim i velikim zlatnim medaljama. Ovim priznanjima na Svetskom kupu i Novosadskom sajmu "Destilerija Zarić" iz Kosjerića, predstavlja se kao jedan od najkvalitetnijih evropskih proizvođača prirodnih voćnih rakija.4. mart 2015.

DOGOVORENE AKTIVNOSTI GRUPACIJE PROIZVOĐAČA RAKIJE U 2015.

Grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda definisala je najvažnije aktivnosti u 2015. godini. Odlučeno je da je u cilju zastupanja i zaštite interesa članova najznačajnije aktivno učešće u javnoj raspravi i pomoć proizvođačima u tumačenju novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, kao i učešće u donošenju podzakonskih akata. Za potrebe članova Grupacije biće organizovani edukativni seminari i radionice, a prva u planu je obuka o analizama kvaliteta i deklarisanju jakih alkoholnih pića i prezentacija IPARD programa. Članovi Grupacije će nastaviti da se promovišu na prolećnom i jesenjem Festivalu rakije i nastupaju na sajamskim manifestacijama. U narednom periodu Grupacija će se povezati sa turističkim organizacijama i raditi na uključivanju destilerija u turističku ponudu Srbije, uspostavljanju "Puteva rakije" i organizaciji studijskih putovanja.


23. februar 2015.

BEO WINE SAJAM

Ove godine je uz Sajam turizma održan šesti BeoWine, koji tradicionalno predstavljanja mesto okupljanja najuglednijih domaćih i regionalnih proizvođača vina i rakije, podruma, vinskih kuća i distributera. Na Beogradskom sajmu u okviru Sajma vina BeoWine izlagali su članovi Grupacije proizvođača rakije na zajedničkom štandu, ali i pojedinačno. Dobru organizaciju manifestacije kao i izuzetnu ponudu izlagača potvrdila je rekordna poseta i solidna prodaja. Domaći proizvođači voćnih rakija su se potrudili da degustaciju ovog  tradicionalanog srpskog proizvoda upotpune odgovarajućom hranom i atmosferom.

 


5. decembar 2014.

POČINJE FESTIVAL SRPSKE RAKIJE

Na konferenciji za medije održanoj u Privrednoj komori Beograda, članovi Grupacije proizvođača rakije najavili su dvodnevni Festival srpske rakije, koji se otvara 5. decembra 2014. godine u holu Doma sindikata u Beogradu.
Predsednik Grupacije proizvođača rakije, Ivan Urošević, rekao je da je cilj ove manifestacije promocija rakije od voća, kao tradicionalnog i prepoznatljivog srpskog proizvoda i upoznavanje široke i stručne javnosti sa privrednim i izvoznim potencijalima vezanim za proizvodnju rakije. Festival će okupiti 25 izlagača, među kojima su trenutno najznačajniji domaći proizvođači. Radno vreme ove smotre rakija je od 10 do 22 sata, a ulaz je slobodan. Za posetioce festivala biće priređen niz promotivnih i zabavnih aktivnosti i besplatna degustacija pića na štandovima. Predviđeno je da stručni žiri oceni kvalitet izloženih rakija, a najbolje će biti nagrađene.


4. novembar 2014.

IZRADA ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA ULAZI U ZAVRŠNU FAZU

Fizičko lice kao proizvođač može da prodaje sopstvenu rakiju legalno samo kao sirovinu, ali ne i kao gotov proizvod, stav je Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beograda. Na sednici Grupacije, povodom novog Zakona o jakim alkoholnim pićima koji je u pripremi, predloženo je da ukoliko fizičko lice želi da flašira rakiju za finalnog potrošača mora da se registruje kao preduzetnik i da plaća akcizu. Predsednik Grupacije, Ivan Urošević, rekao je da predloženi zakon liberalizuje uslove na tržištu, ali i uređuje ovu oblast. Članovi Grupacije upozorili su na potrebu da se i u zakonu i na terenu maksimalno pojača kontrola neregistrovanih proizvođača rakije, ali i ugostiteljskih objekata koji je prodaju, u interesu legalnih proizvođača koji plaćaju porez, ali i budžeta Republike Srbije. Na sednici je formiran i Organizacioni odbor “Festivala srpske rakije”, čije je održavanje najavljeno 5. i 6. decembra 2014. godine u holu Doma sindikata u Beogradu.  


10. septembar 2014.

DESTILERIJA ZARIĆ OSVOJILA NEKOLIKO NAGRADA U SLOVAČKOJ    

Šestog septembra u Slovačkoj dodeljene su medalje i priznanja za najbolje ocenjene rakije na petom po redu međunarodnom festivalu "Zlatne rakije Dunava". Žiri sastavljen od 13 članova iz različitih podunavskih zemalja imao je zadatak da od 321 pristiglog uzorka rakija izabere one najbolje. "Destilerija Zarić" iz Kosjerića dobila je ponovo potvrdu za visok kvalitet svojih rakija osvojivši i ove godine zlatne medalje i veliki broj bodova za "Nirvanu" (rakiju od krušaka), "Nostalgiju" (rakiju od dunja), "Kraljicu" (rakiju od šljiva), "Opsesiju" (rakiju od malina) i "Koketu" liker od višanja. Osim osvojenih zlatnih medalja, predstavnici "Destilerije Zarić" vratili su se bogatiji i za jedan zlatni pehar, jer je "Koketa" proglašena za "Apsolutnog šampiona" 2014. godine u kategoriji rakija i likera od trešanja i višanja.31. jul 2014.

EU REGULATIVU PRIMENITI ZA GEOGRAFSKE OZNAKE, KVALITET I DEKLARISANJE JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

Članovi Grupacije su, nastavljajući rad na Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, zaključili da je kvalitet jakih alkoholnih pića definisan aneksom II Direktive EU 110/2008, koji treba u potpunosti usvojiti. Takođe, regulativa EU je u potpunosti prihvatljiva u delovima zakona koji se odnose na geografske oznake i deklarisanje jakih alkoholnih pića, a treba je analizirati i eventualno primeniti u podrumarskoj evidenciji, odnosno uslovima starenja jakih alkoholnih pića. Članovi Grupacije su konstatovali da se neće baviti zakonskim regulisanjem akreditovane laboratorije i da se to u potpunosti prepušta nadležnom ministarstvu.

 


28. jul 2014.

GRUPACIJA PRIHVAĆENA KAO PARTNER MINISTARSTVA U IZRADI NACRTA ZAKONA

Grupacija proizvođača rakije prihvaćena je kao partner Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u izradi Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima. Na sednici Grupacije su tim povodom konkretizovana zakonska rešenja vezana za definiciju proizvođača i uslove proizvodnje jakih alkoholnih pića. Članovi Grupacije iznašli su adekvatno rešenje na osnovu kojeg bi fizička lica mogla da se registruju kao proizvođači jakih alkoholnih pića. U toku diskusije došlo se i do zaključka o neophodnosti promena nekih drugih zakona, koji otežavaju razvoj ove proizvodnje, pre svih Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o akcizama i Zakona o oglašavanju.


18. jul 2014.

NOVI ZAKON TREBA DA PODSTAKNE PROIZVODNJU VOĆA I RAKIJE U SRBIJI I DA OLAKŠA IZVOZ

Grupacija proizvodjaca rakijeNa sednici Grupacije proizvođača rakije, održanoj povodom izrade novog Zakona o jakim alkoholnim pićima, definisani su efekti koje bi novi Zakon trebalo da donese. Efekti se odnose na ubrzani razvoj i korišćenje svih potencijala Srbije u ovoj oblasti, a podrazumeva se da novi Zakon mora biti u skladu sa regulativom Evropske unije. Zakon bi trebao da bude podrška razvoju sirovinske baze za proizvodnju rakije, jer je jedna od retkih komparativnih prednosti, koje Srbija ima u odnosu na evropske i druge zemlje, više od jednog veka duga tradicija i stečeno iskustvo poljoprivrednih gazdinstava u proizvodnji “meke rakije”. Takođe, Zakon bi trebalo da stvara uslove za povećanje proizvodnje, da je podstiče svojim rešenjima i oslobađa nepotrebnih birokratskih stega i da omogući slobodan izvoz jakih alkoholnih pića. Tržište Srbije je malo za prodaju jakih alkoholnih pića, ne omogućava nikakav dugoročno ozbiljniji razvoj proizvodnje i jedini mogući put razvoja je povećanje izvoza.

11. jul 2014.

POČINJE IZRADA NACRTA ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

Grupacija proizvođača rakija dogovorila je način rada i učešća u izradi Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima. Radna grupa Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u kojoj su i dva predstavnika Grupacije, održaće iduće nedelje prvi sastanak. Članovi Grupacije su se saglasili da je trenutno za njih ovo najvažniji posao i da žele aktivno da učestvuju u izradi Nacrta zakona, a ne samo u javnoj raspravi po njegovom objavljivanju. Sa sastanka je upućen i predlog da član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima obavezno bude i predstavnik Ministarstva finansija.19. mart 2014.

PREDSTAVLJEN PROGRAM RADA GRUPACIJE PROIZVOĐAČA RAKIJE

U Privrednoj komori Beograda održana je sednica Gruapcije proizvođača rakije, gde je novo rukovodsvo Grupacije predstavilo predlog programa aktivnosti za ovu godinu. Glavni fokus programa rada će biti usmeren na reviziji članstva i animiranju novih članova, rad na novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima, aktivnosti na vizuelnom indentitetu Grupacije proizvođača rakije “Srpska rakija” i boljem pozicioniranju u javnosti i medijima, zajedničko učestvovanje na sajamskim manifestacijama u organizaciji Privredne komore Beograda i organizacija prolećnog i jesenjeg sajma rakije u Beogradu u organizaciji Grupacije. Takođe u okviru sednice gospodin Ivan Smailović iz BottleCONTENT-a je prezentirao novu tehnologiju utvrđivanja autentičnosti proizvoda vina i alkoholnih pića kao i botaničko poreklo i geografsko poreklo proizvoda. Ova metoda daje informacije koje predstavljaju dodatu vrednost proizvodu, pa samim tim proizvođačima daje mogućnost da lakše i bolje prodaju vino ili alkoholno piće. 

22. novembar 2013

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK GRUPACIJE PROIZVOĐAČA RAKIJEU Privrednoj komori Beograda održana je sednica Gruapcije proizvođača rakije, gde je glavna tema bila Izbor novog predsednika i zamenika predsednika Grupacije. Imajući u vidu da postojeći predsednik Grupacije, Dragan Đurić, podneo ostavku, članovi grupacije su jednoglasno izabrali Ivana Uroševića-„TOK d.o.o.“ za predsednika Grupacije, a za zamenika je izabran Vukosav Tomašević - „Braća Tomašević”.
Novo rukovodsvo Grupacije se zahvalilo na poverenju i obećalo da će na narednom sastanku predstaviti svoj program aktivnosti za narednu godinu sa glavnim fokusom na novi zakon o jakim alkoholnim pićima kao i na animiranju novih članova. U cilju boljeg pozicionranja rakije kao srpskog brenda predstavnici Grupacije su odlučili da zajednički nastupe u okviru štanda Privredne komore Beograda na 8. Međunarodnom Sajmu Etno hrane i pića. Sajam će biti održan u periodu od 26. do 29. novembra 2013. godine.


1. novembar 2013. 

SEDNICA GRUPACIJE PROIZVOĐAČA RAKIJE

Imajući u vidu da je na postojeći Zakon o rakijama Evropska Komisija dala primedbe na preko 50%, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će u narednih 6 meseci morati da izradi nacrt novog Zakona o jakim alkoholnim pićima. U tom cilju u Privrednoj komori Beograda održana je sednica Gruapcije proizvođača rakije, gde je glavna tema bio izveštaj gospodina Ivana Uroševića sa  radnog sastanka održanog u  Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa gospodinom Albrehtom iz Nemačke oko Regulative 110/2008. Od Srbije se očekuje da se uskladi sa ovom Regulativom a da sama nađe model na koji će način ovo uraditi a poštujući tradiciju i specifičnosti proizvodnje svoje zemlje. U Radnu grupu za izradu novog Zakona o jakim alkoholnim pićima pored Ivana Uroševića ispred Grupacije su delegirani Vukosav Tomašević-Braća Tomašević i Radisav Bogdanović-RB Global Stara Sokolova. Miodrag Veseli, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije je pozvao predstavnike Grupacije da zajednički nastupe u okviru štanda Privredne komore Beograda na Međunarodnom Sajmu Etno hrane i pića, koji će se održati u periodu od 26. do 29. novembra 2013. godine.


19. septembar 2013.

KOMORA BEOGRADA DRŽAVI NUDI 205 MILIONA EVRA

Država svake godine gubi 205 miliona evra zbog rakije koja završi u sivoj zoni – istakao je predsednik Grupacije rakijaša Privredne komore Beograda, gospodin Dragan Đurić, na sastanku proizvođača rakije i predstavnika ministarstva poljoprivrede koji je 19. septembra 2013. godine održan u Privrednoj komori Beograda.
Kada bi predstavnici ministarstva finansija ozbiljnije pristupili rešavanju ovog problema sigurni smo da bi državna kasa bila bogatija za oko 200 miliona evra - istakli su članovi Grupacije i pozvali ministra finansija i njegove saradnike da zajedno reše ovaj problem.
Takođe, proizvođači rakije pozvali su predstavnike ministarstva finansija da se aktivno uključe u izradu Zakona o jakim alkoholnim pićima.
26. jul 2013.

U SUSRET NOVOM  ZAKONU O RAKIJI

Zakon o rakijiU Privrednoj komori Beograda održan je radni sastanak sa predstavnicima Grupacije proizvođača rakije, gde je glavna tema bila Zakon o rakiji. Prema statističkim podacima iz 2012. godine u Srbiji se proizvodi oko 12 miliona litara rakije ali realni pokazatelji ukazuju na količinu od oko 60 miliona litara, što znači da se oko 48 miliona litara nalazi u sivoj zoni, čime država u budžetu direktno gubi oko 200 milona evra godišnje. Zaključeno je da će na narednoj redovnoj sednici Grupacije u septembru 2013. godine biti predložena tri člana Grupacije koji će činiti deo  Radne grupe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi direktno učestvovali u pripremi predloga Zakona i dali svoj doprinos kroz primedbe, predloge i rešenja.


16. april 2013.

PREDLOG ZA IZMENU I DOPUNU ZAKONA O RAKIJI

U Privrednoj komori Beograda održana je sednica Gruapcije proizvođača rakije, gde je glavna tema bila „Predlog za izmenu i dopunu Zakona o rakiji“. Imajući u vidu da postojeći Zakon o rakijama nije u skladu sa EU Regulativom 110/2008, Evropska Komisija je dala primedbe na preko 50% postojećeg Zakona. Shodno tome Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku da se Nacrt novog Zakona o jakim alkoholniom pićima nađe u Skupštinskoj proceduri do kraja tekuće godine i u tom cilju će formirati Radnu grupa za izradu Zakona. Zaključeno je da predstavnici Grupacije učestvuju u pripremi predloga Zakona i daju svoj doprinos kroz primedbe i predloge a uzimajuću u obzir iskustvo i rešenja zemalja iz okruženja, jer se ne sme dozvoliti da se formira radna grupa u kojoj nema predstavnika Grupacije proizvođača rakije Privredne komore Beogrda. Predsednik Grupacije, Dragan Đurić, informisao je prisutne da je Grupacija proizvođača rakije Privredne komore Beograda osvojila pehar šampiona kvaliteta na ovogodišnjem 80. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.


19. februar 2013. 

IZRADA NOVOG ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

U Privrednoj komori Beograda održana je četvrta sednica Gruapcije proizvođača rakije, gde je glavna tema bila izrada novog Zakona o jakim alkoholnim pićima. Imajući u vidu da je na postojeći Zakon o rakijama Evropska Komisija dala primedbe na preko 50%, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je odluku da se Nacrt novog nakona o jakim alkoholniom pićima nađe u Skupštinskoj proceduri do kraja tekuće godine, izjavila je Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Imajući u vidu da do 15.marta 2013. godine treba da se formira Radna grupa za izradu Zakona, predloženo je da članovi Gruapcije budu uključeni u izradu Nacrta Zakona i daju svoj doprinos kroz primedbe i predloge a uzimajuću u obzir iskustvo i rešenja zemalja iz okruženja.Takođe je predloženo da se u narednom periodu u okviru organizacije Privredne komore Beograda nastupi na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu,  BEO WINE fesivalu i sajmu hrane i pića FOODREX-CULINARIA. U pitanju su mešunarodne manifestacije i predstavljaju jedinstvenu priliku da se na pravi način promoviše i predstavi rakija kao nacionalni brend Srbije.


4. septembar 2012.

NASTUP GRUPACIJE  PROIZVOĐAČA RAKIJE NA FESTIVALU SRPSKIH RAKIJA I VOĆA U BEOGRADU

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, održana je vanredna sednica Odbora Grupacije proizvođača rakije. Tema sastanka je bila organizacija FESTIVALA SRPSKIH RAKIJA I VOĆA  u Beogradu. Utvrđen je novi termin održavanja festivala u periodu od 12-13. oktobra 2012 na trgu Nikole Pašića. Predsednik Odbora Grupacije proizvođača rakije Dragan Đurić istakao je da je neophodno repozicionirati rakiju u svesti domaćeg potrošača, približiti kulturu služenja rakije i predstaviti rakiju kao srpski brend koji asocira na tradiciju, kvalitet i vrednost.


19. jul 2012.

RAKIJA- ZADOVOLJSTVO KOJE SE PRENOSI GENERACIJAMA

U Privrednoj komori Beograda, u organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije, održana je četvrta sednica Grupacije proizvođača rakije. Srpska rakija ima veliki izvozni potencijal stoga je neophodno raditi na njenoj popularizaciji i brendiranju, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača rakije. Aleksandar Grbović, predstavnik firme Okej d.o.o iz Pančeva, istakao je da brend srpska rakija treba da asocira na tradiciju, kvalitet i vrednost, a kada je reč o izvozu na "zadovoljstvo sa preporukama".  Predsednik Odbora Grupacije proizvođača rakije Dragan Đurić istakao je da je neophodno repozicionirati rakiju kako u svesti domaćeg potrošača, tako i u svetu. Razvoj brenda je posao koji ponekad traje i stotinama godina, kao što je to bio slučaj sa škotskim viskijem, gde je neophodno uspostaviti međuzavisnost proizvođača i države. Predstavnici Grupacije su informisani oko nacina organizacije FESTIVALA SRPSKIH RAKIJA I VOĆA koji će 5. i 6. oktobra biti organizovan na trgu Nikole Pašića u Beogradu.


12. jun 2012.

PROMOCIJA ON LINE PRODAJE I IZVOZA RAKIJE

U Privrednoj komori Beograda u cilju afirmacije i pozicioniranja rakije kao nacionalnog brenda Srbije održana je treća sednica Gruapcije proizvođača rakije. Glavna tema sednice je bila promocija ON LINE prodaje i izvoza srpske  rakije. Predstavnici POŠTE SRBIJE predstavili su POST EXPORT izvoz robe, novu uslugu u međunarodnom poštanskom saobraćaju, namenjenu korisnicima-privrednim društvima i preduzetnicima sa sedišteme u Republici Srbiji za izvoz robe u 237 zemalja širom sveta u vrednosti od 1.000 evra. Dok su predstavnici DAMASKIN d.o.o iz Novog Sada prikazali domaću internet prodavnicu www.tastebrandy.com specijalizovanu za prodaju srpske rakije, kao logistička podrška izozu rakije u 40 zemalja širom sveta, kao integlralno rešenje “ključ u ruke”, koji obezbeđuju bezbedno pakovanje za međunarodni transport, špediciju-zastupanje pred carinu i „tracking” – praćenje pošiljke.


13. mart 2012.

OSNOVANA  GRUPACIJA PROIZVOĐAČA RAKIJE

U Privrednoj komori Beograda osnovana je Grupacija proizvođača rakije, sa ciljem da ovo piće, proizvedeno na tradicionalan način, postane nacionalni srpski brend po kome će naša zemlja biti prepoznatljiva u svetu. Grupacije je otvorena za sve koji se bave proizvodnjom prirodne voćne rakije na tradicionalan način, u ograničenim serijama. Ostali ciljevi novoosnovane grupacije su zastupanje interesa članova kod nadležnih organa i institucija, kao i njihovo povezivanje sa državnim i gradskim institucijama i organima i naučno - obrazovnim ustanovama radi razmene iskustava, međusobne saradnje i pomoći.Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi