GRUPACIJA SKLADIŠTARA RATARSKIH PROIZVODA22. april 2016.

REKORDNE SVETSKE ZALIHE NE OBEĆAVAJU DOBRU CENU PŠENICE

Skladištari su počeli da spremaju silose za ovogodišnju žetvu pšenice i ako se bilo šta može prognozirati sa ove vremenske distance, očekuje se pristojan rod hlebnog zrna, međutim, za cenu se to ne bi moglo reći. Novi rod pšenice će, procenjuju stručnjaci, biti jeftiniji od one koju sada imamo na legerima. Koliko, sada nije zahvalno licitirati, ali i naše velike zalihe i svetska velika proizvodnja, ne idu na ruku ratarima. S obzirom na to da je zasejano oko 580.000 hektara pšenice, očekuje se prinos preko dva miliona tona. Problem je to što se na svetskom tržištu pšenice već treću godinu zaredom ostvaruju maksimalne proizvodnje a ove godine se procenjuje da će biti čak najveća proizvodnja otkad se prati taj podatak u svetu. Svetske zalihe hlebnog zrna su ogromne i sve to utiče i na naše tržište i ratare. (Agrosmart)


12. april 2016.

SILO-PORT U BEOČINU KOMPANIJE "AGROGRNJA " POČINJE SA RADOM KRAJEM MAJA

Silo-port u Beočinu Kompanija "Agrogrnja" iz Bačkog Petrovca, finalista nagrade za investiciju godine "Aurea 2016", završila je prvu fazu izgradnje silo-porta u Beočinu, koja podrazumeva skladišni prostor sa rečnom lukom ukupnog kapaciteta 30.000 kubika. Kompanija je trenutno u fazi izrade sistema za utovar u brodove, a kako je za "eKapiju" rekao Vladislav Nedić, direktor "Agrogrnje", plan je da projekat silo-porta u potpunosti zaživi krajem maja. Nakon toga će uslediti i nove investicije.


6. april 2016.

SRBIJA TREBA DA UNAPREDI KLASIFIKACIJU ŽITARICA

Svega oko 20 odsto skladištara u Srbiji odvaja pšenicu po kvalitetu. Prilikom prijema pšenice uobičajena je praksa da se meri samo masa i vlaga, a nakon toga sva pšenica odlazi u iste ćelije, tako da se dobija nestandard­izovani materijal. Razvrstavanje žitarica po grupama kvaliteta može se sprovesti sistemom javnih skladišta, izmenom za­konske regulative i uvođenjem protein­skog sastava kao obaveznog parametra kvaliteta, kao i sistemom podsticaja, tržišnim intervencijama, nabavkom žitarica radi prehrambene sigurnosti, uvođenjem centralizovanog sistema za kontrolu kvaliteta žitarica, ukazano je na seminaru, koji je na inicijativu Semen­arske asocijacije Srbije, organizovala Grupacija za semenarstvo PKS. U narednom perio­du očekuje se donošenje Pravilnika o minimumu kvaliteta pšenice, a seme koje bude ispod tog minimuma, biće klasifikovano kao stočna hrana. Silosi nisu opremljeni opremom koja bi na pri­jemu merila sve parametre za kvalitet, pa je neophodno obezbediti rok za nabavku opreme i subvencionisane kredite kako bi se skladištari pripremili za sprovođenje Pravilnika. (ekapija)


17. mart 2016.

ODRŽANA PETA SEDNICA GRUPACIJE SKLADIŠTARA

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije održalo je, u Privrednoj komori Beograda, petu sednicu Grupacije skladištara ratarskih proizvoda. Sednici je prisustvovao dr Vlado Kovačević iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Aleksandar Milošević iz Kompenzacionog fonda, na kojoj su predstavili efekte Zakona o  finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, čija je primena počela 1.06.2015. godine i u kome je pored mogućnosti finansiranja pre žetve, najveća novina da poljoprivredni proizvođači mogu da koriste svoje buduće useve, kao instrument obezbeđenja, koji se predaje finansijerima. Članovi Grupacije su predložili da se podnese inicijativa resornom ministarstvu  za produženje roka važenja  registracije javnih skladišta, sa jedne, na dve godine, kao i  pojednostavljenje administracije u smislu dostavljanja potrebne dokumentacije i bržeg dobijanja rešenja o registraciji.   


8. februar 2016.

UNAPREĐENJE SARADNJE MINISTARSTVA SA EBRD I FAO

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine je održan sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežane Bogosavljević Bošković i direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Daniela Berga.Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i EBRD, prisustvovali i predstavnici Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).Na sastanku se govorilo o tekućim projektima EBRD i FAO, koje ove institucije realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz poseban osvrt na dosadašnje postignute ciljeve.Tokom susreta je dogovoreno da se intenziviraju edukativne i promotivne aktivnosti u okviru projekta „Uspostavljanje sistema predžetvenog finansiranja u Srbiji“, kako bi se potencijal sistema iskoristio kao izvor finansiranja tokom prolećne setve i proširio obim korisnika.


12. novembar 2015.

ODRŽANA ČETVRTA SEDNICA GRUPACIJE SKLADIŠTARA

Četvrta sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda održana je u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda.
Grupacija će aktivno učestvovati u donošenju zakonske regulative i dostavljati svoje sugestije i primedbe u toku sprovođenja javnih rasprava, radi poboljšanja nacrta predloženih zakonskih tekstova i usklađivanja sa EU zakonodavstvom i standardima u oblasti skladištenja ratarskih proizvoda.


13. avgust 2015.

PREPORUKE ZA SKLADIŠTARE KUKURUZA U 2015. GODINI

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine formiralo je Komisiju za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu, objavljeno je na sajtu Ministarstva. Komisija za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2015. godine je predložila set preventivnih mera kojih se moraju pridržavati proizvođači i skladištari kukuruza u cilju sprečavanja pojave aflatoksina i drugih mikotoksina u kukuruzu roda 2015. godine. Navedene preporuke su prosleđene svim Poljoprivrednim stručnim i savetodavnim službama (PSSS) i nadležnim inspekcijskim službama, radi informisanja proizvođača i skladištara kukuruza o merama koje moraju preduzeti kako bi obezbedili ispravnost svojih proizvoda u lancu bezbednosti hrane.
Preporuke za skladištare kukuruza u 2015. godini možete pogledati ovde

3. jun 2015.

ODRŽANA TREĆA SEDNICA GRUPACIJE SKLADIŠTARA

U Privrednoj komori Beograda, održana je treća sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda. Na sednici je dogovoreno da  redovno treba informisati sve skladištare i one koji nisu članovi o izuzetno značajnim i vitalnim pitanjima (zakonodavnim, subvencijama i drugim merama nadležnih), koja se tiču svih  kao i o preduzetim aktivnostima i efektima rada Grupacije.
Dr Vlado Kovačević iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS i Aleksandar Milošević iz Kompenzacionog fonda RS predstavili su Zakon o  finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, čija je primena počela 1.06.2015. godine i u kome je pored mogućnosti finansiranja pre žetve, najveća novina da poljoprivredni proizvođači mogu da koriste svoje buduće useve, kao instrument obezbeđenja, koji se predaje finansijerima.

29. april 2015.

ODRŽANA DRUGA SEDNICA GRUPACIJE SKLADIŠTARA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda održana je druga sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda. Na sednici je razmatran Plan prioritetnih aktivnosti Grupacije, gde je posebno istaknut rad na  dodatnom razvijanju članstva u cilju omasovljavanja, radi ostvarivanja zajedničkih interesa. Predstavnici Kompenzacionog fonda, ulogu i funkciju Kompenzacionog  fonda Republike Srbije prikazali su putem prezentacije “Sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode u Republici Srbiji”. Zaključeno je da se u radnu grupu za izmenu Zakona o javnim skladištima uključi i neko od članova Grupacije. Dogovoreno je da  na sledećoj sednici  bude održana prezentacija Zakona o predžetvenom finansiranju čija primena počinje 1. juna 2015. godine.

12. mart 2015.

OSNOVANA GRUPACIJA SKLADIŠTARA RATARSKIH  PROIZODA

U Privrednoj komori Beograda, u zajedničkoj organizaciji Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije i Zadružnog saveza Beograda održana je konstitutivna sednica Grupacije skladištara ratarskih proizvoda.  Osnovni cilj osnivanja Grupacije je povezivanje svih poslovnih subjekata koji imaju interes za ovakvom vrstom udruživanja i čija je delatnost skladištenje ratarskih proizvoda. Predložen je plan rada i usvojeni su osnovni zadaci Grupacije. U tom cilju, predloženo je da Grupacija inicira, podstiče, pomaže i kordinira aktivnosti na ostvarivanju što povoljnijih uslova za razvoj i rad skladištara ratarskih proizvoda kao i da radi na zastupanju interesa članova kod nadležnih organa. Za predsednika Grupacije izabran je Vladislav Nedić, generalni direktor firme Agrogrnja, a za potpredsednika je izabran Bogdan Tomašev iz firme Agrodukat iz Zrenjanina. Zaključeno je da se na sledećoj sednici održi prezentacija Zakona o predžetvenom finansiranju i predstavi uloga i funkcija Kompenzacionog fonda Republike Srbije.


Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi