UTISCI O REGIONALNOJ TURISTIČKOJ KONFERENCIJI U BEOGRADU

26. – 30. maj 2009.


Organizacija: Privredna komora Beograda, RS-11000 Beograd, Kneza Miloša 12

www.kombeg.org.rs

  • Milan Janković – predsednik
  • Svetozar Krstić – rukovodilac projekta
  • Sanja Jakovljević – asistent na projektu

Privredna komora Beograda organizovala je Regionalnu turističku konferenciju „Regionalna saradnja u oblasti razvoja turizma“

Mesto održavanja: Best Western Hotel " Šumadija" - Šumadijski trg 8, Beograd, Srbija

Glavne ciljne grupe bili su predstavnici iz oblasti turizma sa Zapadnog Balkana, Crne Gore, Albanije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Nemačke i Austrije. Glavni cilj konferencije bio je fokus na regionalnu saradnju i razvoj turizma u zemljama Balkana, naročito u Srbiji. Po rečima profesora Slobodana Unkovića u Beogradu: regionalna saradnja je imperativ. To je najvažniji aspekt čak i u vreme krize.

Regionalna konferencija je organizovana u dva panela, jedan posvećen razvoju ruralnog turizma, drugi o integrisanim regionalnim turističkim proizvodima. Po rečima prof. Jovana Popescua: Ruralni turizam je uspavani div.

U prvom plenarnom delu Prof. Ognjen Bakic je istakao da su u budućnosti potrebne velike promene u turizmu, što znači da rukovodioci moraju da razumeju velike promene koje se sada dešavaju. Potrebni su dugoročni edukativni programi. Prof. Ivanović je dodao da imamo mnogo znanja ali moramo da podržimo naše klijente generičkim veštinama i novim znanjima. U završetku plenarnog dela Svetozar Kristic doneo je zaključke sa sastanka i predloge za budući rad:

  • Povezivanje i saradnja u oblasti turizma trebaju da budu institucionalizovani kao asocijacija u okviru Jugoistočnog foruma
  • Privredna komora Beograda će sledeće godine, 2010., pozvati predstavnike svake zemlje na nastavak konferencije.

Gospodin Svetozar Krstić je naročito istakao konstruktivni doprinos Austrije. (Prilog: 2.Banje Austria. pdf)

Moje lično mišljenje je da Srbija ima konstruktivnu ulogu u celom regionu Balkana i u budućoj saradnji treba da bude podržana od strane sledećih austrijskih institucija:

kontakt: Dr. Kurt Kaufmann - Fachverband der privaten Krankenanstalten und Kurbetriebe.

Želim da istaknem da je Univerzitet za prirodne resurse i primenjenu nauku (BOKU) 2004. organizovao Simpozijum o poljoprivredi i šumarstvu u zemljama Balkana – 9. Novembar 2004. Ovo je jedna od tema koju bi trebalo razmatrati i u budućnosti.

U ime univerziteta za prirodne resurse i primenjenu nauku, i svoje lično ime želim naročito da čestitam gospodinu Svetozaru Krstiću i gospođi Sanji Jakovljević na odličnoj organizaciji i dobrom programu na regionalnoj konferenciji.

S poštovanjem,  Werner Kvarda

Kontakt: o. Univ.Prof. DI. Arch. Dr. i.R. Werner Kvarda
University of Natural Resources and Applied Life Sciences – BOKU
Institute of Soil Science – IBF
A-1190 Peter Jordanstrasse 82

E-mail: werner.kvarda@boku.ac.at
Website:  http://www.academia-danubiana.net     

KONFERENCIJA "REGIONALNA SARADNJA U OBLASTI RAZVOJA TURIZMA"

Privredna komora Beograda je organizovala konferenciju "Regionalna saradnja u oblasti razvoja turizma ", u Beogradu, u periodu 27-30 maj 2009. Ovom značajnom događaju su prisustvovali predstavnici komercijalnih, naučnih i ekspertskih turističkih asocijacija, kao što su UNWTO, EU, Eurogites.

Dve glavne teme na konferenciji su bile:

  1. Integrisani turistički proizvod i
  2. Ruralni turizam

157 učesnika iz 12 zemalja iz Jugoiszočne Evrope imalo je priliku da vidi 52 prezentacije.

 

Učesnici su dali podršku razvoju saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope, po pitanju promocije turizma u različitim oblastima i razmene iskustava.  

Postoje mnogobrojni oblici saradnje. The activities of relevant tourism authorities of the concerned countries will be used and they will comprehend the cooperation of national tourist organizations, chambers of commerce, business community, tourist associations and scientific and educational institutions.

U skladu sa predlozima nekoliko učesnika u vezi sa budućom saradnjom zemalja jugoistočne Evrope, osnovaće se TURISTIČKI FORUM JUGOISTOČNE EVROPE.

Glavni zadatak Foruma će biti ohrabrivanje saradnje relevantnih turističkih institucija u cilju razvoja turizma.

Udruženje trgovine, turizma i usluga


Info

Prvi kongres ruralnog turizma

Savetovanje u oblasti ruralnog turizma

TAIEX seminar