12. januar 2017.

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NEPROMENJENOM NIVOU

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.
Odluku da zadrži postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike Izvršni odbor je doneo imajući u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka ove godine niži i da iznosi 3,0% ± 1,5 procentnih poena. Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama cilja.


12. januar 2017.

NETO IMOVINA PENZIONIH FONDOVA 31,6 MILIJARDI DINARA

Privatne penzije u Srbiji na kraju septembra 2016. godine uplaćivalo je 188.694 korisnika, što je 9,4% ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova fondova iznosio je nešto više od 194.000 dinara.


11. januar 2017.

RAST DEVIZNIH REZERVI TOKOM DECEMBRA 2016.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 10.204,7 miliona evra, i veće su za 386,8 miliona u odnosu na kraj novembra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 207 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 8.364,0 miliona evra i bile su veće za 231,0 milion u odnosu na prethodni mesec.


28. decembar 2016.  

EBRD OBEZBEDILA SREDSTVA ZA FINANSIRANJE ŽENA U BIZNISU

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor za svoj drugi projekat u okviru Programa podrške ženama u biznisu u Srbiji. EBRD će obezbediti kreditnu liniju u iznosu do 5 mil EUR, koju će UniCredit banka Srbija iskoristiti kako bi uvećala kreditiranje malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene, objavljeno je danas.


28. decembar 2016.

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST UVEĆAVA SREDSTVA ZA PROGRAM RANOG RAZVOJA - ZA MALA PREDUZEĆA DO 10 MIL EUR

Predsednik Upravnog odbora Fonda za inovacionu delatnost Srbije, dr Dejan Ilić, najavio je da se priprema konkurs za program ranog razvoja mladih preduzeća, a fond će se sa 3 mil EUR uvećati za tri puta.

27. decembar 2016.

JOŠ 500 MILIONA DINARA PODRŠKE POČETNICIMA U POSLOVANJU U 2017. GODINI

Program Ministarstva privrede i Fonda za razvoj koji je namenjen početnicima u poslovanju završava se u petak, 30. decembra 2016. godine, a svi zahtevi koji su predati Fondu za razvoj zaključno sa tim datumom biće uzeti u razmatranje, saopštilo je Ministarstvo privrede. Podrška početnicima u poslovanju biće nastavljena i početkom 2017. godine u okviru novog programa za koji je Ministarstvo privrede u budžetu opredelilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok će Fond plasirati još 350 miliona dinara povoljnih kreditnih sredstava.

27. decembar 2016.

NBS USVOJILA NOVE PROPISE ZA UVOĐENJE BAZELA III - PRIMENA OD 30. JUNA 2017.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je, radi realizacije Strategije za uvođenje standarda Bazel III, odluke koje se tiču adekvatnosti kapitala, objavljivanja podataka i informacija, izveštavanja o adekvatnosti kapitala, izmena i dopuna odluke o izveštavanju banaka, upravljanja rizikom likvidnosti, izmena i dopuna odluke o upravljanju rizicima banke. Novi propisi primenjuju od 30. juna 2017. godine.

26. decembar 2016.

BANKE U SRBIJI PLASIRALE 2.152 MILIJARDE DINARA KREDITA    

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju novembra 2016. godine iznosili su oko 2.152 milijarde dinara, što je 2,9% manje nego u oktobru, objavilo je Udruženje banaka Srbije.

23. decembar 2016.

NBS IZDALA UDRUŽENJU BANAKA SRBIJE REŠENJA ZA RAD KLIRINGA ČEKOVA I KLIRINGA DIREKTNIH ZADUŽENJA

Rešenjima Narodne banke Srbije, 21. decembra ove godine, Udruženje banaka Srbije je dobilo dozvole za rad platnih sistema "Kliring čekova UBS" i "Kliring direktnih zaduženja UBS". U Rešenjima za rad ova dva platna sistema navodi se da UBS raspolaže organizacionim, kadrovskim, tehničkim i drugim uslovima za njihov stabilan i siguran rad utvrđenim Poslovnim planom za prve tri godine rada. Ovo je veliko priznanje za Udruženje banaka i potvrda njegovog dosadašnjeg uspešnog rada, navodi se u saopštenju Udruženja.


19. decembar 2016. 

S&P POBOLJŠAO IZGLED ZA PODIZANJE KREDITNOG REJTINGA SRBIJE

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije na "BB-" i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni. Osnovni razlozi poboljšanja izgleda kreditnog rejtinga Srbije su uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za dalje unapređenje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

15. decembar 2016.

U GODINI PREDUZETNIŠTVA PODSTICAJE DOBILO 7.850 PRIVREDNIKA 

Godina preduzetništva je na izmaku. Od osmišljena 33 projekta, završeno ih je 17. Za program započet u martu ove godine opredeljeno je 16 milijardi dinara, od čega 4,4 milijarde bespovratnih sredstava. Potencijalni preduzetnici i početnici u poslu, međutim, nisu iskoristili sav novac. Ostalo je više od 5,5 milijardi dinara, koje će biti na raspolaganju u 2017. godini. 

14. decembar 2016. 

DINARSKE OBVEZNICE EBRD NA PRIME LISTINGU BEOGRADSKE BERZE

Beogradska berza je izvestila da se uključenje dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na Prime Listing regulisanog tržišta očekuje u četvrtak, 15. decembra.


13. decembar 2016.

DEVIZNE REZERVE NBS U NOVEMBRU 9,81 MILIJARDI EURA

Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su novembru ove godine za 111,2 miliona EURa, dostigavši na kraju meseca iznos 9,81 mlrd EUR, saopštila je NBS. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase od 212% i šest meseci uvoza robe i usluga.
Neto devizne rezerve su (bez sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile na kraju novembra 8,13 mlrd EUR i bile su veće za 57 miliona u odnosu na oktobar.

13. decembar 2016.

DRŽAVA I U 2017. NASTAVLJA FINANSIRANJE MSP-ZA NABAVKU OPREME 550 MILIONA DINARA

Malim i srednjim preduzećima (MSP) će u 2017. godini biti dostupno 550 miliona dinara bespovratnih sredstava za finaniranje nabavke proizvodne opreme, izjavila je za eKapiju Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo. Kako je objasnila, u pitanju je program koji država već duži niz godina realizuje u saradnji sa bankama.

13. decembar 2016.

PRIVREDA 2017. GODINU OČEKUJE SA UMERENIM OPTIMIZMOM 

Poslovni i investicioni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici koji sarađuju sa Nemačkom, dočekuju novu 2017. godinu je na veoma dobrom i ohrabrujućem nivou, pokazali su rezultati istraživanja - ProOptimist indeks, koji ProCredit banka realizuje u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK.


12. decembar 2016.

DOBIT BANAKA NA KRAJU TREĆEG KVARTALA 32,8 MILJARDI DINARA

Ukupna dobit pre oporezivanja banaka u Srbiji na kraju trećeg kvartala 2016. godine bila je 32,8 milijardi dinara, što je za 23,1% više nego u istom periodu prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

12. decembar 2016.

BEOGRADSKA BERZA UVELA NOVE VRSTE NALOGA - SPREMAN I KONCEPT STATIČKE ZONE FLUKTUACIJE

Beogradska berza je u ponedeljak, 12. decembra, u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i praksom razvijenih svetskih tržišta.

12. decembar 2016.  

U SRBIJI U NOVEMBRU  DEFLACIJA OD 0,1% - MEĐUGODIŠNJA INFLACIJA NA NIVOU OD 1,5%

Potrošačke cene u Srbiji pale su u novembru 2016. godine za 0,1% u odnosu na prethodni mesec, dok su na godišnjem nivou porasle za 1,5%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. U poređenju sa decembrom 2015. godine, novembarska inflacija je zabeležila rast od 1,7%.

12. decembar 2016.

RASTE PRIVATNI SEKTOR - U PRVIH DESET MESECI 2016. OSNOVANO OKO 3% VIŠE FIRMI U ODNOSU NA 2015. 

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), u Srbiji je početkom decembra 2016. poslovalo oko 125.500 privrednih društava i 229.500 preduzetnika. Do kraja oktobra 2016. osnovano je 35.936 preduzeća i preduzetničkih radnji, što je 2,9% više u odnosu na isti period 2015. godine. Istovremeno, iz privrednog registra izbrisano je 19.760 firmi – i to mnogo više radnji nego preduzeća. U odnosu na isti period 2015. godine, ove godine je iz registra izbrisano 41% manje firmi.


9. decembar 2016.

REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE 4%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4%.
Kako je navedeno u saopštenju, Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka naredne godine kretati u granicama cilja (3% ± 1,5 procentnih poena). Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2017. godine.NBS, Izvor: eKapija ,NBS

8. decembar 2016.

URUČENE GODIŠNJE NAGRADE PKS

Nagrade Privredne komore Srbije za 2016. dodeljene su danas, na svečanoj sednici Skupštine Komore, kompanijama, institutima i pojedincima za uspeh u privređivanju, inovativnosti i nauci, unapređenju menadžmenta, informisanju javnosti o radu Komore i privrednim kretanjima. Dodeljena su 43 priznanja, od kojih je 19 jubilarnih nagrada. Nagrađena privredna društva su: Slobodna zona Pirot, Societe Generale banka Beograd, MK Mountain Resort Kopaonik, Van Drunen Farms Evropa doo Banatsko Karađorđevo, DP – Zaliv prevozno trgovinsko doo Crvenka, Impol Seval ad Sevojno, Mitas doo Ruma, P.S. fashion design doo Čačak, Mara doo Sombor, Siemens doo Beograd – Fabrika vetrogeneratora Subotica, Phoenix Pharma doo Beograd.

7. decembar 2016.  

RAST KREDITNE AKTIVNOSTI U TREĆEM TROMESEČJU 2016.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije o trendovima u kreditnoj aktivnosti za treće tromesečje 2016. godine, međugodišnji rast domaćih kredita je nastavio da se ubrzava i septembru je, po isključenju efekta promene deviznog kursa, iznosio 4,3%. U poređenju sa istim period om prošle godine, krediti stanovništvu bili su viši za 9,1%, a krediti privredi za 1,1%.


7. decembar 2016.

EBRD – EMISIJA OBVEZNICA VREDNOSTI 2,5 MILIJARDI DINARA

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je obveznice u dinarima u vrednosti o 2,5 milijardi dinara, a potražnja je bila za čak četiri milijarde dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.

Obveznice su izdate na rok od tri godine sa varijabilnom kamatom, određenom kao tromesečni belibor, što je referentna kamata za dinarska sredstva na srpskom međubankarskom tržištu, plus 0,4 procentna poena.


7. decembar 2016.

POTPISIVANJE PRVOG UGOVORA O KREDITNOJ GARANCIJI U OKVIRU "COSME" PROGRAMA

Prvi Ugovor o kreditnoj garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća biće potpisan u sredu, 7. decembra 2016. godine, a potpisaće ga Gunar Mai, direktor odseka za EU garancije Eropskog investicionog fonda i Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa.

Potpisivanju će prisustvovati ministar privrede Goran Knežević i ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport, saopšeno je iz Ministarstva privrede.


7. decembar 2016.

PREMIJA OSIGURANJA U TREĆEM KVARTALU PORASLA ZA 10%

Ukupna premija osiguravajućih kompanija u Srbiji u trećem tromesečju 2016. godine iznosila je 66,7 milijardi dinara (541 mil EUR), što je za 10% više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).


7. decembar 2016.

EUROBANK DOBITNIK PRIZNANJA ZA KORPORATIVNO VOLONTIRANJE

Forum za odgovorno poslovanje dodelio je nagrade za korporativno volontiranje kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Eurobank, GSK, Delta Holding, Maxi supermarketi i KPMG, saopšteno je iz tog Foruma.


5. decembar 2016.

BEOGRADSKA BERZA POSTALA DEO REGIONALNE MREŽE BERZI -SEE LINK

Beogradska berza  postala je danas aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje hartijama od vrednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije, a u kojem se već nalazi deset najtrgovanijih kompanija iz regiona. Kako se navodi u saopštenju BELEX-a, od danas je trgovanje preko te platforme postalo moguće i na domaćem tržištu kapitala.


2. decembar 2016.

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O BUDŽETU ZA 2017.GODINU

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde dinara, a rashodi 1.162 milijardi. Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je 69,1 milijarda dinara.


2. decembar 2016.

VIG - OBAVLJEN PROCES KUPOVINE AXA KOMPANIJA U SRBIJI

Viena Insurance Group (VIG) objavila je da je završila proces kupovine AXA životnog i AXA neživotnog osiguranja u Srbiji.
VIG je ugovor o kupovini akcija AXA osiguranja potpisao u junu ove godine, a nakon što su regulatorna tela dala konačno odobrenje ugovora, transakcija je završena 30. novembra 2016. godine.


2. decembar 2016.

JAVNI DUG SRBIJE NA KRAJU OKTOBRA 72,1% BDP-a

Javni dug Srbije na kraju oktobra 2016. godine iznosio je 22,38 mlrd EUR, što je 72,1% bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.
U septembru je javni dug bio oko 22,05 mlrd EUR, što je 70,8% BDP.
Na kraju 2015. godine javni dug je iznosio oko 24,82 mlrd EUR, odnosno 74,7% BDP-a.
Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 mlrd EUR ili 201,2% BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine, kada je iznosio 8,78 mlrd EUR ili 28,3% BDP.
Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45%.
Izvor: Beta, EKapija.

123
Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA