16-17. decembar 2016.

PETI FESTIVAL SRPSKE RAKIJE

Festival srpske rakije, peti po redu, biće održan 16. i 17. decembra u holu Doma sindikata u Beogradu, a učestvovaće 22 registrovana proizvodjača iz cele Srbije. Festival srpske rakije biće održan od 10.00 do 22.00 časa. Festival је najznačajnija promotivna i turistička manifestacija u Srbiji, koja doprinosi popularizaciji domaćih voćnih rakija. Organizatori Festivala su Nacionalna asocijacija proizvodjača rakije Srbije "Srpska rakija", а pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma, Turistička organizacija Srbije i Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" i Privredna komora Beograda.
Prošle godine festival je posetilo više od 20.000 posetilaca, a ove godine se zbog dobre medijske promocije očekuje još veći broj.
Posetioci će na ulazu moći da kupe vaučer u iznosu od 50 dinara za degustiranje rakije, a celokupan prihod od vaučera namenjen je za humanitarne svrhe. Za razliku od prošlih godina, ove godine će izlagači biti ocenjivani i nagrađeni na osnovu uzoraka rakija, kupljenih sa rafova prodavnica. "U subotu 17. decembra pojedine medijske ličnosti ocenjivaće ukus i kvalitet rakija. Najbolja po njihovom mišljenju biće nagradjena", najavio je Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije.


26. novembar 2016.

11.  SAJAM ETNO HRANE I PIĆA

11. SAJAM ETNO HRANE I PIĆA 2016, održaće se i ove godine na Beogradskom sajmu od 23. do 26. novembra 2016. godine. Pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Beograd, a suorganizatori: Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda. Sajam Etno hrana okuplja proizvođače tradicionalne, specifične hrane i pića namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope i sa ciljem definisanja srpskog brenda. U cilju internacionalizacije i regionalnog povezivanja na štandu Privredne komore Beograda predstaviće se Grčko-srpska privredna komora, Privredna komora Republike Srpske- Područna privredna komora Banja Luka i Područna privredna komora  Bijeljina sa svojim privrednicima.
Privredna komora Beograda će nastupiti na štandu od 220m2. Pozivamo sve zainteresovane članove, sve privredne subjekte, preduzetnike i proizvođače da nas posete u Hali 3.
Za detaljnije informacije možete se obratiti Privrednoj komori Beograda, Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije, na sledeće telefone 2642-483 i 2641-355 lok. 155 ili na e-mail: emil@kombeg.org.rs

27-30. oktobar 2016.

NOVOSADSKI OKTOBERFEST

Novosadski sajam i Color Press Grupa prvi put u Novom Sadu organizuju OCTOBERFEST manifestaciju u slavu piva, pereca, kobasica, dobre muzike i odličnog raspoloženja. Na „Oktoberfestu“ posetioci će tokom 4 dana (od četvrtka do nedelje) biti u prilici da probaju: više stotina različitih pivskih brendova domaćih i stranih proizvođača;  najukusnije austrijske i nemačke kobasice;  hrskave perece iz peći najboljih srpskih pekara i bogat muzički program. Na festivalu će biti organizovana i ulica zanatskih pivara, na kojoj će se predstaviti kraft pivari iz Srbije i regiona. Festival je podržan od strane AHK-Nemačko srpske privredne komore.

7-8. oktobar 2016.

3. NOVOSADSKI FESTIVAL ZANATSKOG PIVA

U periodu do 7. do 8. oktobra, biće održan treći Novosadski festival zanatskog piva u SKCNS Fabrici i Quarteru. Zbog velikog interesovanja festival će trajati dva dana sa duplim brojem izlagača gde će moći da se probaju  originalna i kvalitetna kraft piva. Članovi Grupacije malih pivara će uzeti učešće i ove godine, gde će za ovu priliku premijerno predstaviti neke nove stilove. Na oktobarskom izdanju festivala izdvaja se lepa priča pivare „Prvo Viško Pivo“ koja je rezultat internacionalnog prijateljstva dvaju ljubitelja piva koje traje više od decenije; pivo se za sada kuva u Norveškoj i „drito“ stiže u SKCNS Fabriku na degustaciju. Debitanti na festivalu su  lokalne pivare „3bir“, „Južni vepar“, „Knez“ i iskusna pivovara „Medvedgrad“ iz Zagreba koja dolazi sa specijalnim kamionetom donoseći zanimljivi spoj kraft pivarstva i antikvarnih automobila. Radno vreme festivala je od 15.00 do ponoći. 


22-24. septembar 2016.

XV MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U BIJELJINI-INTERAGRO 2016

U periodu od 22-24. septembra 2016. godine, u Bijeljini će biti održan 15. Međunarodni sajam poljoprivrede "INTERAGRO", na kome će se predstaviti preko 120 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije.
Privredna komora Beograda će, kao partner i suorganizator ovogodišnjeg sajma, nastupiti na štandu sa 12 izlagača prerađivača povrća, proizvođača mesa i mesnih prerađevina, rakije, vina, preparata od meda, semenske robe i ekoloških preparata za zaštitu bilja.
"INTERAGRO 2016" će biti održan u savremenom privrednom kompleksu Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije", na 2.500 m2 zatvorenog i na oko 4.000 m2 otvorenog izložbenog prostora. Organizator Poljoprivrednog sajma u Bijeljini je preduzeće "Grad", a pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH i grad Bijeljina.
Za detaljnije informacije možete se obratiti Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije, telefoni: 2642-483 i 2641-355, lokal 155; e-mail: emil@kombeg.org.rs .

4. avgust 2016.

PORASTAO IZVOZ POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U RUSIJU 

Ukupan srpski izvoz u Rusiju u prvih šest meseci 2016. porastao je 17,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vrednosno izraženo iznosio je 379,8 miliona dolara, saopštila je PKS. Kako se navodi, oko 40 odsto ukupnog izvoza Srbije na rusko tržište činili su poljoprivredno prehrambeni proizvodi, kojih je u periodu januar-jun 2016. izvezeno za skoro četvrtinu više nego u istom periodu 2015, a vrednosno izraženo za 155 miliona dolara. Najviše su se izvozile sveže jabuke, za 65 miliona dolara, što je za 69% više nego u istom period prošle godine, zatim sveže jagode za 16,3 miliona dolara ili za čak 94% više, dok je vrednost izvoza breskvi i nektarina bila osam miliona dolara. (Beta)

2. avgust 2016.

PROIZVOĐAČI MALINE TRAŽE 260, OTKUPLJIVAČI NUDE 230 DINARA

Berba maline je završena, ali proizvođači i otkupljivači i sada, baš kao i na početku ovog posla, nude različite procene o prinosu i kvalitetu roda. Saglasnost nije postignuta ni kad je reč o otkupnoj ceni. I dok proizvođači tvrde da bi realna otkupna cena trebalo da bude između dva i 2,2 evra, vlasnici hladnjača procen­juju da ne bi trebalo da pređe iznos od 230 din/kg. Osim toga, proizvođači se pitaju kolika će biti izvozna cena, za koju vlasnici hladnjača kažu da će zavisti isključivo od interesovanja inostranih kupaca. Borko Pavić, predsednik Saveza Srpska malina, kaže da je, zbog obilnih kiša i grada, ovogodišnji rod manji za 50, pa čak i 70 odsto, ali da je kvalitet dobar. S druge strane, procene otkupljivača o prinosu i kvalitetu roda, razlikuju se od procena koje nude proizvođači. Izvozna cena zavisiće od ugovora koje budemo pot­pisali sa inostranim partnetima, što nam u avgustu sledi, ali ne verujem da će moći da dostigne iznos prošlogodišnje cene - komentariše Milan Stanić, vlasnik jedne od najvećih hladnjača u ariljskom kraju i procenjuje da se kompletan rod maline u Srbiji kreće između 80.000 i 85.000 tona. (Danas)

1. avgust 2016.

PKB POVUČEN SA BERZE, ALI JE I DALJE U VLASNIŠTVU GRADA

Poljoprivredni kombinat Beograd i dalje je u vlasništvu grada Beograda, rečeno je u Gradskoj upravi gde dodaju da će tako i ostati dok se ne donese odluka o prebacivanju PKB-a sa Grada na Republiku, čemu bi mi moralo da prethodi odobrenje Skupštine grada i Vlade Srbije. Takva odluka još nije doneta, ističu u Gradskoj upravi, gde dodaju i da Skupština PKB nije, kako prenose mediji, donela odluku da akcije koje su u vlasništvu Beograda prenese na Republiku, već odluku o delistiranju, povlačenju akcija sa berze. To je potvrdio i direktor PKB-a Dragiša Petrović, ističući da je Skupština akcionara donela odluku o delistiranju, isključivo u cilju dalje racionalizacije troškova poslovanja. (Tanjug)

29. jul 2016.

EU TRŽIŠTE MESA OD SADA I ONLINE

Evropska komisija je pre nekoliko dana lansirala Meat Market Observatory gde se mogu pratiti statistike i kretanja na tržištu mesnih proizvoda Evropske unije. Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan naglasio je da je cilj tog projekta da se poboljša transparentnost na tržištu govedine, teletine i svinjetine i tako pomogne poljoprivrednim proizvođačima pri “iščitavanju” tržišnih signala. Meat Market Observatory trenutno ima oblik internet sajta sa različitim sekcijama, a svakodnevno izveštava o cenama, proizvodnji i trgovini, dok uključuje i kratkoročne analize ekonomskih stručnjaka. Projekat sledi model Milk Market Observatory-ja koji je uspostavljen 2014. godine. (agroklub)


7. jul 2016.

ZADRUŽNI SAVEZ BEOGRADA – REVIZIJSKI SAVEZ

Zadružni savez Beograda je dobio Rešenje Ministarstva privrede broj  023 – 02 – 01028/2016 – 06 od 13. juna 2016. godine, kojim se ovom Savezu dozvoljava obavljanje poslova zadružne revizije.

Shodno tome, Zadružni savez Beograda ovim putem upućuje javni poziv svim zadrugama da podnesu zahtev za obavljanje redovne zadružne revizije i pristupe zaključenju Ugovora za obavljanje zadružne revizije sa ovim Savezom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Zadružnom savezu Beograda, Kneza Miloša 12, 11000 Beograd ili na telefone:  011/ 2642 688; 063/336 802; 064/876 0074 ili mail zadrugarstvo@kombeg.org.rs

17. jun 2016.

KAKVE SU MOGUĆNOSTI ZA RAZVOJ SISTEMA NAVODNJAVANJA U SRBIJI

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je tender za izradu studije “Tehno-ekonomska analiza razvoja, distribucije vode i upravljanja sistemom za navodnjavanje sa većim brojem korisnika”. Izrada studije trebalo bi da obuhvati analizu stanja tehničkog aspekta sistema za navodnjavanje, analizu postojećeg zakonskog okvira i politike cene vode za navodnjavanje, kao i analizu troškova funkcionisanja sistema za navodnjavanje a u cilju prevazilaženja smetnji razvoju navodnjavanja. Za tu svrhu izabrana su dva postojeća sistema, kao predstavnici različitog načina dovođenja vode do većeg broja korisnika - sistem “Mali Iđoš” i sistem “Grocka”. Krajnji rok za podnošenje ponuda je 15. jul. (ekapija) POZIV

17. jun 2016. 

BEOGRADSKI NOĆNI MARKET - NOVO LICE PIJACE 

Manifestacija „Beogradski noćni market”, koja se održava pod sloganom „Novo lice pijace”, održaće se u petak, 17. juna, od 18 do 24 časa na Bajlonijevoj pijaci. Ulaz je slobodan. Cilj je da se na savremen i zanimljiv način predstave proizvođači hrane i pića iz cele Srbije i da pijace postanu prepoznatljiva turistička ponuda glavnog grada. Na Beogradskom noćnom marketu predstaviće se oko sto izlagača: dugogodišnji poljoprivredni proizvođači, „šampioni pijaca”, restorani, barovi, proizvođači vina i rakije, prirodne kozmetike, dizajneri i umetnici. Cene proizvoda će biti promotivne, a informacije o događaju zainteresovani mogu da pronađu na sajtu www.beogradski-nocni-market.com „Beogradski noćni market” se organizuje uz podršku Grada Beograda i Turističke organizacije Beograda. Nakon Bajlonijeve pijace, ova manifestacija biće 1. jula organizovana na Kalenić pijaci. (beoinfo)


3. jun 2016.

NOVI USLOVI HIGIJENE SITNOG VOĆA 

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine doneo je 12. maja 2016. godine Pravilnik o posebnim uslovima higijene sitnog voća u svežem i smrznutom stanju u fazi proizvodnje, prerade i prometa.
Pravilnikom se bliže propisuju posebni uslovi higijene sitnog voća koji se odnose na prijem svežeg sitnog voća, proizvodnju smrznutog sitnog voća, klasiranje, pakovanje i skladištenje smrznutog sitnog voća i transport svežeg i smrznutog sitnog voća.Takođe, pravilnikom je određeno da subjekti koji se bave proizvodnjom, preradom i prometom sitnog voća obezbeđuju uslove higijene u pogledu objekata i prostorija u kojima se posluje hranom, opreme i uređaja i stručnog lica koje rukovodi procesom proizvodnje u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.Pravilnik stupa na snagu 2. juna 2016. godine.

3. jun 2016.

OVOGODIŠNJI ROD MALINE I JAGODE ISPOD PROSEKA – CENE ZADOVOLJAVAJUĆE ZA PROIZVOĐAČE

Srbija proizvodi četvrtinu ukupne svetske količine maline, ali prerada ovog voća i trgovina finalnim proizvodima kod nas skoro da ne postoji.Prošlogodišnji rod je po prinosima bio visok za srpski malinarski lanac. Izvezeno je 110.000 tona, a ostvarena dobit od 280 mil USD.Ove godine berba malina biće za sedam dana u punom jeku, a stručnjaci predviđaju da će ovogodišnji prinosi biti ispod proseka. Kada je reč o ceni, pregovori proizvođača sa vlasnicima hladnjača još su u toku. Rani mrazevi, majski sneg i variranje temperatura doprineli su smanjenju roda, pa se tako očekuje 8 do 10 tona maline po hektaru.(izvor:poljoprivredne str.službe) Očekivana cena malina je od 150 do 180 dinara.  Slična situacija je i sa jagodom, kada je reč o očekivanom prinosu i ceni. Berba ovog voća je pri kraju i trebalo bi da traje još 5 do 6 dana.

26. maj 2016.

NAJBOLJA SRPSKA PREPEČENICA OD ŠLJIVA U 2015. GODINI ISPEČENA JE U DESTILERIJI „PRIMAG”

Na završnu smotru za izbor najbolje srpske šljivove prepečenice u 2015. godini primljen je 41 uzorak i reč je samo o rakijama koje su prošle godine pobeđivale na regionalnim nadmetanjima u Srbiji i Republici Srpskoj. Pobednik ove smotre postalo je preduzeće „Primag” iz Zemuna, koje vode naslednici univerzitetskog profesora Radoslava Paunovića, koji je bio jedan od vodećih srpskih stručnjaka za žestoka pića. Prepečenica iz „Primaga” dobila je 19,41 bod, što je najviše među 200 uzoraka, koliko je ukupno ocenjivano u petogodišnjoj povesti ovog takmičenja. Ta rakija usuta je u bure 1996. godine. (Politika)

26. maj 2016.

DON DON: JEDINA FABRIKA TOSTA BIĆE U SRBIJI

Slovenačka pekarska kompanija Don Don otvoriće dogodine fabriku za proizvodnju tosta u Srbiji, koja će biti jedina takva u grupi i snabdevaće sva tržišta. Don Don, koji posluje u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, uložiće u novu fabriku više od četiri miliona evra, izjavila je članica Uprave Don Dona i jedan od osnivača kompanije Alenka Mozetič Zavrl. “Mislim da ćemo na jesen biti spremni da potpišemo ugovore za opremu, zatim i pripremimo prostor. Takođe moramo se dogovoriti sa dobavljačima sirovina kako bi sve funkcionisalo bez zastoja”, rekla je Zavrl i istakla da će ta fabrika snabdevati tostom kupce na svim tržištima na kojima Don Don posluje. (b92)

26. maj 2016.

OTVOREN MUZEJ PIVA "ĐORĐE VAJFERT"

Ambasador Nemačke Aksel Ditman otvorio je "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" u Pančevu, u najstarijoj pivari na Balkanu podignutoj 1722 godine. Mnogobrojni gosti obišli su pogone gde je pre skoro 3 veka počela proizvodnja piva. "Ovo je dobar primer šta se dobije kada se ujedine češka receptura, bavarska tradicija i srpski sastojci u proizvodnji piva", rekao je Ditman. U muzej je pretvoren samo deo pivare, takozvana "kula" gde se na pet nivoa nalaze varionica i ostala postrojenja naglasio je Siniša Janković iz udruženja građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert". "Želja nam je da do 2022. godine (kada se navršava 300 godina od podizanja ove pivare) čitav kompleks stare Vajfertove pivare revitalizujemo i osoposobimo za razne profitne i neprofitne sadržaje", kazao je Janković. Udruženje građana zaslužno za otvaranje muzeja pre godinu dana na ovom mestu otvorilo je i mini pivaru. (RTV)


24. maj 2016.

DODELA NAGRADA ZA OSTVARENE REZULTATE U OBLASTI POLJOPRIVREDE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA 

Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda i Zadružni savez Beograda pozivaju Vas na dodelu nagrada za ostvarene rezultate u oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Beograda
Na ovoj tradicionalnoj svečanosti biće dodeljene nagrade najboljim poljoprivrednim proizvođačima i poljoprivrednom stručnjacima u 2015. godini.
Dodela nagrada biće održana u utorak, 24. maja 2016. godine, u 11 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala na VI spratu.
Za dodatne informacije i prijavu učešća možete se obratiti na telefone 2642-483 i 2642-688, kontakt osoba Irena Kaljević Zimonja.

20. maj 2016.

SEMINAR O FRANCUSKOM MODELU ZADRUGARSTVA

Seminar o francuskom modelu zadruga i zajedničkoj upotrebi poljoprivredne mehanizacije održan je na 83. Međunardnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ambasadrka Francuske je rekla da je posebno srećna što se nalazi na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, za koji je kazala da je manifestacija velikog raspona koja okuplja preduzeća i posetioce iz cele Evrope. Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač od svih zemalja članica Evropske unije sa gotovo 20 odsto ukupne evropske proizvodnje, a svaki četvrti Francuz živi u seoskoj sredini, dok poljoprivreda pokriva 54% nacionalne teritorije Fran­cuske. “Prin­cip zadrugarstva, odnosno zajedničkog plasmana robe i zajedničkog korišćenja poljoprivrene mehanizacije kakav je zastupljen u Francuskoj je pozitivan primer takvog načina udruživanja i zaista je zadovoljstvo da principe zadrugarstva ovde na Novosadskom sajmu predstavlja upravo Francuska od koje mnogi mogu dosta da nauče”, rekao je Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivirede.


20. maj 2016.

BANKA INTESA POKRENULA ČETVRTI KONKURS “INTESA FARMER”

Banka Intesa otvorila je četvrti godišnji ciklus nagradnog konkursa “Intesa Farmer” za najbolje poljoprivredne proizvođače, u okviru nastupa na 83. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Pored tradicionalnih nagrada u kategorijama ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo koje dodeljuje od 2013., banka od ove godine uručuje i priznanje u kategoriji malih poljoprivrednih proizvođača koju je uvela u partnerstvu sa udruženjem “Slow Food Srbija”. Na konkurs “Intesa Farmer” mogu se od 20. maja do 29. jula prijaviti svi registrovani poljoprivredni proizvođači, klijenti banke Intesa, i to u svim ekspoziturama banke, kao i putem internet stranice www. bancaintesa.rs. (ekapija)


14-20. maj 2016.

PRIVREDNA KOMORA BEOGRADA NA 83. MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU

Privredna komora Beograda poziva Vas na 83. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 14. do 20. maja 2016. godine, u Novom Sadu.
Međunarodni poljoprivredni sajam ima tradiciju dugu preko osam decenija i ubraja se u najznačajnije događaje iz oblasti agrobiznisa u Evropi. Italiji je ove godine pripala značajna uloga u organizaciji 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma kao zemlji partneru.
Međunarodni poljoprivredni sajam predstavlja učesnike iz Srbije, zemalja regiona, Evropske unije, Azije i Amerike. Od posebnog značaja je nastup domaćih kompanija, koje se svojim kvalitetom ističu na tržištu prehrambene industrije, poljoprivredne mehanizacije, u stočarstvu ili privrednim granama koje su vezane za agrar.

U nastavku uspešne saradnje sa Gradom Beogradom, ove godine Privredna komora Beograda će nastupiti zajedno sa Gradom Beogradom-Sekretarijatom za privredu, na štandu od 150m2, u hali “
Master”. Ovim putem pozivamo sve naše članove, privredne subjekte, preduzetnike i proizvođače da nas posete tokom trajanja sajma, a sve u cilju unapređenja poslovne saradnje i predstavljanja privrede Beograda i Srbije na jedinstven način.

Za detaljnije informacije možete se obratiti Privrednoj komori Beograda, Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije, na sledeće telefone 2642-483, 2641-355 lok. 155, e-mail emil@kombeg.org.rs.


9-12. maj 2016.

BESPLATNA OBUKA U OBLASTI ORGANSKE PROIZVODNJE

Uprava za poljoprivredu Sekretarijata za privredu grada Beograda, u saradnji sa Privrednom komorom Beograda organizuje, od 9. maja do 12. maja 2016. godine, besplatnu teorijsku i praktičnu obuku u oblasti organske proizvodnje u okviru projekta transfera znanja i razvoja savetodavstva.

Osnovni ciljevi obuke su povećanje dostupnosti i kvaliteta znanja u oblasti organske proizvodnje, poboljšanje obrazovne strukture radne snage na gazdinstvima, kao i jačanje kapaciteta za prihvatanje znanja razvijanjem svesti i motivisanosti za obrazovanje poljoprivrednih proizvođača. Obuka obuhvata tri dana teorijske i jedan dan praktične obuke. 
Dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem telefona Uprave za poljoprivredu (011) 7157-831; (011) 7157-403 ili Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije (011) 2642-483 

4. maj 2016.

OBUSTAVLJENA PRIVATIZACIJA PKB-A

Drugi krug privazacije Poljoprivrednog kombinata Beograd neće biti sproveden, jer su odbornici Skupštine grada usvojili odluku kojom prestaje da važi prethodna o modelu privatizacije PKB-a. Kako je navedeno u obrazloženju odluke, po zakonu, Ministarstvo privrede upućuje zahtev PKB-u za novi popis i procenu tržišne vrednosti celokupne imovine i obaveza i kapitala sa stanjem na dan 31. decembar poslednje poslovne godine, ukoliko je od popisa i procene proteklo 12 meseci. “Imajući u vidu da je od popisa i procene imovine i obaveza i kapitala PKB proteklo 12 meseci, prestaje da važi odluka o modelu i metodu za sprovođenje postupka privatizacije PKB-a”, stoji u obrazloženju odluke. (Tanjug)

22. april 2016.

PRAVILNIK O PODRUČJIMA SA OTEŽANIM USLOVIMA RADA U POLJOPRIVREDI

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo na osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju je Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Status područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa ovim pravilnikom, imaju ona koja se nalaze na prosečnoj nadmorskoj visini od 500 i preko 500 metara, u granicama područja nacionalnog parka određenim Zakonom o nacionalnim parkovima ili imaju broj zaposlenih manji od 100 na 1.000 stanovnika. Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. (ekapija)

15. april 2016.

ZA UNAPREĐENJE ŠUMA 3,2 MIL USD - SRBIJA DOBIJA GRANT OD GLOBALNOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Savet Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) odobrio je grant u iznosu od 3,2 mil USD namenjen poboljšanju stanja šuma u Srbiji, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO). Sredstva će se koristiti za finansiranje aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg projekta FAO sa ciljem da se na duži period poboljša opšte stanje i zdravlje šuma implementacijom principa održivog upravljanja šumama. Nacionalna inventura šuma iz 2009. godine je pokazala da je opšte stanje šumskog fonda prilično loše, imajući u vidu nepovoljni sastav i loše zdravstveno stanje šuma, kao i činjenicu da se šume veoma slabo podmlađuju prirodnim obnavljanjem. Cilj projekta integrisanog održivog upravljanja šumama, koji će se upravo razvijati i testirati u ovoj oblasti, je povećanje šumskog pokrivača za 5%, čime bi se povećala sposobnost šume da apsorbuje oko 954.200 tona ugljen-dioksida. Izvor: Dnevnik

13. april 2016.

POVRTARI U SRBIJI POSLUJU NA GRANICI ISPLATIVOSTI - ZA BOLJE REZULTATE NEOPHODNA VEĆA PODRŠKA DRŽAVE

Poznavaoci kažu da je u Srbiji povrtarska proizvodnja važna karika u privrednom lancu, naročito proizvodnja na otvorenom sa koje se godišnje ostvare prihodi veći od 400 mil EUR. Slična je situacija i u plasteničkoj proizvodnji, gde se prihodi kreću oko 360 mil EUR. S druge strane, manji povrtari ne mogu se pohvaliti ugovorenom proizvodnjom i finansijskim uspesima, uprkos velikom radu i trudu koji se ulaže svakodnevno. Revitalizacija starih objekata za skladištenje, kao i izgradnja novih, mogla bi značajno doprineti opstanku malih povrtara na tržištu, saglasni su stručnjaci i proizvođači zeleniša. Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je ove godine gotovo 3 milijarde dinara bespovratanih sredstava namenjenih investicijama a iznos povraćaja je do 55%. Kada pravilnik bude završen možda će na sredstva za ove namene moći da računaju i povrtari. (Izvor:RTV)


12. april 2016.

SILO-PORT U BEOČINU KOMPANIJE "AGROGRNJA " POČINJE SA RADOM KRAJEM MAJA

Silo-port u Beočinu Kompanija "Agrogrnja" iz Bačkog Petrovca, finalista nagrade za investiciju godine "Aurea 2016", završila je prvu fazu izgradnje silo-porta u Beočinu, koja podrazumeva skladišni prostor sa rečnom lukom ukupnog kapaciteta 30.000 kubika. Kompanija je trenutno u fazi izrade sistema za utovar u brodove, a kako je za "eKapiju" rekao Vladislav Nedić, direktor "Agrogrnje", plan je da projekat silo-porta u potpunosti zaživi krajem maja. Nakon toga će uslediti i nove investicije.

12. april 2016.

SPANAĆ OBORIO REKORD

Na Veletržnici Beograd trgovalo se prethodne sedmice sa ukupno 2.203 tone robe, pri čemu je jabuka smenila kupus sa prve pozicije po obimu trgovanja. Spanać je ostvario novi rekord u pogledu nedeljnog povećanja prometa. On je oborio rekord sa obrtom od 44 tone, što je za tonu više nego pretprošle nedelje. Najviše se trgovalo jabukom (187 tona), kupusom (173), šargarepom (122). Protekle nedelje se cena kilograma krompira kretala u rasponu od 30 - 45 dinara, kupusa 30 - 50, crnog luka 40 - 50 dinara, a mladog crnog luka od 100 do 140 dinara. Kilogram spanaća se plaćao 45 - 60 dinara., cena jabuka se kretala od 18 - 50 dinara za kilogram, uvoznih jagoda 200 - 250 din/kg. (Tanjug)

11. april 2016.

POLJOPRIVREDNICIMA KREDITI PO KAMATAMA OD TRI ODSTO

Ministarstvo poljoprvrede i zaštite životne sredine i Uprava za trezor potpisali su sa 10 banaka koje posluju u Srbiji, Ugovore koji omogućavaju poljoprivrednicima uzimanje kredita po kamatnim stopama od tri odsto. Ministarka je navela da su potpisani ugovori i sa pet osiguravajućih društava, o regresiranju 40 odsto premije osiguranja useva, životinja i svih ostalih vidova poljoprivredne proizvodnje. Predstavnici banaka su rekli da su oni spremni i da već od maja poljoprivrednici mogu da računaju na kredite po kamatnim stopama od tri odsto. Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za trezor potpisali su ugovore sa Komercijalnom, Pro kredit, Agrikol, Hipo alpe adrija bankom, bankom Inteza, Sberbankom, AIK, NLB Unikredit i OTP bankom. Ugovori su potpisani i sa Dunav, Đenerali, Triglav, Globos osiguranjem i DDOR-om. (Beta)


7. april 2016.

NOVI PROPIS EU ZA VEĆU UPOTREBU ORGANSKOG ĐUBRIVA

Evropska komisija predložila je novi zakon sa ciljem da se olakša pristup organskom i đubrivima od otpada na jedinstvenom tržištu EU. Novim propisom uspostavljaju se zajednička pravila za pretvaranje bio-otpada u sirovine koje mogu da koriste proizvođači đubriva. Njime se definišu bezbednost, kvalitet i označavanje svih đubriva kako bi njima moglo slobodno da se trguje širom Evropske unije. Kako je navela Evropska komisija, proizvođači će morati da dokažu da su njihovi proizvodi u skladu sa tim odredbama, kao i sa limitima za organske zagađivače, mikrobe i fizičke nečistoće pre nego što na svoj proizvod stave oznaku CE koja im omogućava da ih slobodno prodaju u EU. (EurActiv)

12345678910...
Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije

Zadružni savez

Sekcija

Info

Projekat "Kačerski med"

Projekat Agro info punktovi