Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


7. novembar 2018.

DIPLOME PEDESETPETOJ GENERACIJI POSLOVNE ŠKOLE ZA PR

Danas su u PKS-Privrednoj komori Beograda dodeljene diplome i sertifikati polaznicima 55. generacije Poslovne škole za PR.
Diplome su uručili v.d. direktora PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović, Vidosava Džagić, pomoćnica direktora i član Parlamenta privrednika PKS-PK Beograda i predsednik Upravnog odbora agencije PRA, prof.dr Predrag Vujović.
Poslovna škola za PR u Beogradu već 26 godina obrazuje stručnjake za odnose sa javnošću, od kojih mnogi sada uspešno rade u poznatim firmama. Do sada je, zahvaljujući ovoj školi i njenim profesorima, znanje o PR-u, steklo više od 2500 ljudi različitih struka iz svih delova Srbije, a mnogi od njih rade kao stručnjaci u uspešnim kompanijama.


Komentari
(0)

6. novembar 2018.

Čak 15.000 LIFTOVA "zrelo" za zamenu, za šta je potrebno oko 450 miliona evra

U stambenim jedinicama u Srbiji ima oko 25.000 liftova, od kojih je čak 15.000 "zrelo" za zamenu, za šta je potrebno oko 450 miliona evra, rečeno je danas na sastanku na temu "Problematika liftova u stambenim zgradama u Beogradu" održanom u Privrednoj komori Beograda. Problem predstavljaju i godine "staža", odnosno činjenica da su liftovi u zemlji proseku stari 44 godine, a prosečno upotrebno vreme jednog lifta je 25 godina. Cilj današnjeg sastanka bio je da se sagleda trenutno stanje liftova u Beogradu, ukaže na potencijalne opasnosti po bezbednost korisnika i donese strategija njihove zamene.

Polovina od ukupnog broja liftova je u glavnom gradu Srbije, rekao je v.d direktora PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović, ističući i da su problematični liftovi koji su rađeni pre 40 ili 50 godina. Sa bezbednosnog aspekta to je važna stvar, istakao je Popović. "Nadam se da će model koji usvojimo i pomoć države, pre svega kroz saradnju sa kreditnim ustanovama u budućem periodu pomoći da obezbedimo servisiranje, zamenu i održavanje liftova tako da se garantuje sigurnost građanima", rekao je Popović. On je naveo podatke da JP Gradsko stambeno održava 6.500 liftova, vojno stambeno oko 2. 000, a oko 3.000 vlasnika stanova ugovorilo je sa privatnim firmama održavanje liftova. "Blizu 2.000 liftova se uopšte ne održava, a koristi se ili se ad hok održava i oni više nemaju ateste da bi radili", rekao je Popović. On je naveo da je u Beogradu oko 7.000 liftova spremno za kompletnu zamenu. "Svako dalje odlaganje problema dovešće nas u situaciju da se ovaj broj samo uvećava. To je velika investicija i moramo biti svesni da smo otkupom stanova postali vlasnici i svih zajedničkih prostora, kao i liftova koji moraju da se održavaju", rekao je Popović. On je rekao da problem predstavljaju i kadrovi, odnosno to što su mnogi koji rade u ovoj struci na zalasku karijere, a nedostaje mlađe radne nage pre svega u oblasti građevinarstva, mašinstva, zavarivanja. Kako je naveo, treba razmotriti mogućnost da se u nekim školama koje su ranije školovale ovaj kadar pojačaju odeljenja. Kada je reč o troškovima zamene liftova, Popović kaže da zamena lifta koji pokriva 29 stambenih jedinica u objektu košta oko 30.000 evra. To znači da bi u Beogradu troškovi po jednom stanu iznosili oko 1.000 evra.

Izvor: Tanjug


Komentari
(0)

6. novembar 2018.

SASTANAK UPRAVNOG ODBORA PARTNERA PROJEKTA 

U Beču je, 5. i 6. novembra, prezentacijom finansijskog statusa i zaključcima dosadašnjih aktivnosti, održan dvodnevni sastank Upravnog odbora projekta. Projekat ulazi u svoju završnu fazu, a njegov kraj planiran je 30. juna sledeće godine. Vodeći partner, Komora Budimpešte predložila je da se, zbog kvalitetnijeg izvršenja završnih projektnih zadataka i održivosti ideje zajedničkog razvoja dualnog obrazovanja u zemljama dunavskog regiona, trajanje projekta produži za šest meseci.

U svim zemljama partnerima projekta LbD, uz brojne izazove i poteškoće uočen je veliki napredak u ostvarivanju ciljeva koji promoviše ovaj pojekat .


Komentari
(0)

6. novembar 2018.

ODRŽAN SASTANAK NA TEMU: "UREĐENJE GRAĐEVINSKOG TRŽIŠTA"

Održan je sastanak predstavnika PKS-PK Beograda, Građevinskog fakulteta i Građevinske komore na temu "Uređenja građevinskog tržišta i predloga prema državi kako bi se ova oblast bolje uredila".


Komentari
(0)

1. novembar 2018.

ODRŽAN SKUP O UPOTREBI SOFTVERA ZA TERENSKU PRODAJU I MERČADAJZING

U cilju unapređenja poslovanja digitalizacijom poslovnih procesa, Privredna komora Srbije - Privredna komora Beograda, u saradnji sa firmom LS DATA, održala je poslovno-stručni skup na temu upotrebe softvera za terensku prodaju i merčadajzing. Skup je otvorio direktor Privredne komore Beograda, Aca Popović, iskazujući težnju Komore ka pomoći privrednim društvima u digitalizaciji poslovanja primenom domaćih softverskih rešenja kao odgovor na savremene poslovne izazove. Stefan Lazarević, direktor LS DATA, istakao je činjenicu da 50% kupaca odlučuje o kupovini na mestu prodaje. Stoga je važno da se asortimani proizvoda ugovore, realizuju i prate. Nikola Žujović iz Perutnine Ptuj opisao je saradnju sa LS DATA na implementaciji ovog softvera u njihovom lancu prodaje, naglašavajući da je primena ovog rešenja bila vrlo brza, a ROI u roku od par meseci. Novak Savić iz LS DATA  je detaljno predstavio mogućnosti aplikacije, kako dela instaliranog na smart uređaju, tako i dela koji se odnosi na analitiku prikupljenih podataka. Pored podataka koji se odnose na praćenje samog asortimana prodavca, postoje i moduli koje je moguće prilagoditi potrebama klijenata i pratiti i druge relevantne podatke.


Komentari
(0)

31. oktobar 2018.

PRIMENA ZAKONA O SPREČAVANЈU PRANЈA NOVCA I FINANSIRANЈA TERORIZMA U OBLASTI FAKTORINGA

"Primena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u oblasti faktoringa" bila je tema današnjeg sastanka faktoring društava i banaka koje pružaju usluge faktoringa sa predstavnicima Uprave za sprečavanje pranja novca i Narodne banke Srbije, koji je održan u Privrednoj komori Beograda.

Sastanak je održan u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje preporuka iz procene rizika za pranje novca i finansiranja teorizma, kojim je predviđena edukacija obveznika u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i zaključcima sa sednice Sekcije za razvoj faktoringa koja je održana u oktobru ove godine. Učesnici su upoznati sa nacionalnom procenom rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, rizicima i pretnjama u oblasti faktoringa, indikatorima sumnjivih transakcija i analizom sumnjivih transakcija u ovom sektoru.

Imajući u vidu da je nadzor nad faktoring društvima novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma od 17. decembra 2017.godine, poveren Upravi za sprečavanje pranja novca, a da nadzor nad primenom Zakona u bankama vrši Narodna banka Srbije, na sastanku su prezentovani različiti modaliteti faktoringa, sa spekta tokova novca i poslovnog odnosa sa učesnicima u transakciji.

Kroz konstruktivan dijalog date su odgovarajuće preporuke i razrešene određene dileme koje se javljaju u praksi, posebno po pitanju definicije klijenta u faktoring transakciji. Istaknuto je da identifikacija dužnika u komercijalnoj transakciji u dvofaktorskom sistemu usporava razvoj međunarodnog faktoringa, te je predloženo da Uprava razmotri inicijativu Sekcije za faktoring i konačan stav po tom pitanju donese u skladu sa međunarodnom praksom.


Komentari
(0)

29. oktobar 2018.

KINEZI TRAŽE DOBAVLJAČE ZA RADOVE NA IZGRADNJI ŽELEZNICE


Predstavnici Privredne komore Srbije-Privredne komore Beograda razgovarali su danas sa delegacijom iz kineske provincije Hanan o zahtevima kineskih kompanija koje traže dobavljače u Srbiji za radove na izgradnji železnice.
Direktor PKS-Privredne komore Beograda, Aca Popović rekao je da je jedna od bitnih stvari uređenje železničkog transporta oko Beograda, ali i pravci ka Budimpešti i Južni koridor, dodajući da je važno da srpske i kineske kompanije uspostave partnerski odnos, kako se ne bi desilo da srpske kompanije budu podizvođači sa daleko nižim cenama.
On je naveo da je PKB odavno uspostavila intenzivnu saradnju sa raznim kineskim provincijama, posebno s komorama u tim provincijama i to u okviru incijative "jedan pojas, jedan put".
Izvor: Tanjug

Komentari
(0)

25. oktobar 2018.

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U UTORAK NA ZVEZDARISajam zapošljavanja na Zvezdari biće održan u utorak, 30. oktobra, od 11 do 17 sati u Beogradskoj poslovnoj školi u Ulici Kraljice Marije 73, saopšteno je iz Opštine Zvezdara.
Sajam organizuju Opština Zvezdara i Služba Zvezdara beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. 
Ponudu slobodnih radnih mesta predstaviće 27 firmi kojima je potrebno oko 500 radnika različitih zanimanja i stepena kvalifikacije, a pravo učešća imaju lica sa Zvezdare i drugih opština.
Nezaposleni će imati priliku da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju svoju radnu biografiju (CV). Na štandu Nacionalne službe nezaposleni i poslodavci moći će da dobiju sve informacije o aktuelnim programima NSZ-a za podsticanje. Ulaz je slobodan. 

Komentari
(0)

24. oktobar 2018.

ŠPANSKE KOMPANIJE SVE VIŠE ZAINTERESOVANE ZA SRBIJU I BEOGRADGradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa državnom sekretarkom za trgovinu Španije Šijanom Mendes, ambasadorom Španije u Beogradu Migelom Fuertesom i generalnim direktorom Sektora za poslovanje u inostranstvu Španske agencije za izvoz i investicije (ICEX) Havijerom Serom. Delegaciju Grada Beograda na sastanku činili su i Luka Petrović, sekretar za investicije, i Maja Tintor, rukovodilac Sektora za turizam Sekretarijata za privredu.
Na sastanku se govorilo o prvom Poslovnom forumu Španija–Srbija koji je juče otvoren u Beogradu, velikim infrastrukturnim projektima koje je gradonačelnik na ovom forumu predstavio, kao i o poseti delegacije Grada Beograda Sajmu pametnih gradova (Smart city expo), koji će se sledećeg meseca održati u Španiji.

Osvrćući se na prisustvo španskih kompanija na forumu, državna sekretarka Šijana Mendes istakla je da se one sve više interesuju za Srbiju.

Komentari
(0)

23. oktobar 2018.

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U PETAK U MLADENOVCU


U Mladenovcu će u petak biti održan Sajam zapošljavanja, na kojem će posao za 300 radnika ponuditi više od 30 firmi.

Zanimanja koja su tražena u ovom trenutku i koja će biti ponuđena su, između ostalih, prodavac, pekar, poslastičar, fizički i pomoćni radnici, vozač, magacioner, metalobrusač, metalostrugar, kranista i viljuškarista, bravar, operater na CNC mašinama, inženjer energetike, radnik u proizvodnji, zidar, tesar, armirač, stolar, poslovođa, referenat, tehnolog, projektanat nameštaja, programer, operater na presi i laseru...

Sajam organizuju ispostava u Mladenovcu Nacionalne služne za zapošljavanje i biće održan u Sportsko rekreativnom centru Ljubomir Ivanović Gedža od 10 do 13 sati.


Komentari
(0)

23. oktobar 2018.

VESIĆ: KINEZI GRADE GARAŽE U BEOGRADU, STUDENTSKI TRG POČINJE NA PROLEĆEStručni tim Grada Beograda ocenio je kao pozitivnu ponudu konzorcijuma društva „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd.” i društva „China Transinfo Technology Co. Ltd.” za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda. Ocena je doneta nakon analize konkursne dokumentacije u postupku dodele koncesije. Na osnovu zaključaka finansijskih i pravnih savetnika Grada Beograda, ponuda je ocenjena kao „prihvatljiva, blagovremena, obavezujuća i važeća”, kako je i predviđeno Konkursnom dokumentacijom.

Ponuda će biti upućena Skupštini grada Beograda na razmatranje, a ako se odbornici saglase, potpisao bi se ugovor sa ponuđačem nakon čega bi i započela realizacija projekta.

Komentari
(0)