Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


14. januar 2019.

DUALNO OBRAZOVANJE I DIGITALIZACIJA JAČAJU PRIVREDE REGIONAPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), potpisao je danas u Beču, sa austrijskom šeficom diplomatije Karin Knajsel i predsednikom PK Austrije Haraldom Marerom, Memorandum o razumevanju posvećen projektu uvođenja dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona.
Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i kako je planirano trajaće do 2024.
 „Ovaj memorandum razlikuje se od drugih jer detaljno precizira  višegodišnju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana. Želimo da model dualnog obrazovanja koji zajedno sprovode Srbija i Austrija, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete, proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu“, istakao je Čadež nakon potpisivanja Memoranduma u Privrednoj komori Austrije.

Komentari
(0)

10. januar 2019.

SRBIJA SVETSKI LIDER PO RASTU PROIZVODNJE ČELIKASrbija je prošle godine postala svetski lider po povećanju proizvodnje sirovog čelika sa stopom rasta od 38,9 procenata, pokazali su podaci Svetske asocijacije čelika.
Kako se navodi u statističkom izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu Svetske asocijacije čelika, Srbija je tokom 11 meseci 2018. godine proizvela 1,8 miliona tona sirovog čelika u odnosu na 1,3 miliona tona u istom periodu godinu ranije, što je skok od 38,9 odsto.
Vijetnam je na drugom mestu sa rastom proizvodnje u posmatranom periodu od 35,9 odsto, na 12,8 miliona tona, preneo je Tanjug. Statistički pregled je obuhvatio 64 zemlje na koje otpada 99 procenata ukupne svetske proizvodnje čelika.

Komentari
(0)

8. januar 2019.

EIT CLIMATE-KIC ACCELERATOR

Pozivamo Vas da učestvujete u EIT Climate-KIC Accelerator programu, najvećem EU akceleratoru namenjenom startapovima i preduzetnicima sa inovativnim i prodornim idejama u vezi sa klimatskim promenama. EIT Climate-KIC je najveće EU javno-privatno partnerstvo, angažovano na ublažavanju klimatskih promena i ubrzanju tranzicije ka ekonomiji nulte emisije ugljenika. Zahvaljujući podršci Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) aktivno deluje u četiri prioritetne teme: urbana područja, korišćenje zemljišta, proizvodni sistemi, klimatska metrika i finansije. Privredna komora Srbije implementira Accelerator i druge Climate-KIC programe u Srbiji od 2016. godine: Pioneers into Practice - progam mobilnosti profesionalaca, Climate Launchpad- takmičenje zelenih poslovnih ideja, Ideathon- radionice za studente i Climathon-24-časa hakaton. Više informacija na https://www.climate-kic.org/.
EIT Climate-KIC Accelerator program namenjen je timovima koji nameravaju da osnuju startap (I faza) kao i startapovima do 5 godina starosti, sa najmanje dva osnivača (II i III faza) sa inovativnim, komercijalno održivim proizvodima ili uslugama u vezi sa klimatskim promenama. Konkurs je otvoren do nedelje, 27.01.2019. god. Program će biti realizovan u periodu između aprila i septembra 2019. godine u 12 zemalja (Bugarska, Grčka, Kipar, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Malta, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Srbija). Obuhvata: edukaciju i intenzivne treninge, lično mentorstvo i bespovratnu finansijsku pomoć. Učešće je besplatno, preduslov dobro znanje engleskog jezika.

Više informacija o programu i prijava učešća https://www.climate-kic.org/ris/accelerator.

Za pomoć u apliciranju možete kontaktirati Nemanju Milović, CleanTech Hub menadžera SEE ICT, M: +381 64 24 02 885, E: nemanja.milovic@startit.rs

Komentari
(0)

3. januar 2019.

GODINA VELIKIH INVESTICIJA U SRBIJIU Srbiji se u 2019. godini očekuju velike investicije koje će našim ljudima doneti mogo novih radnih mesta, a privredi visoke tehnologije u proizvodnji, kazao je u intervjuu za agenciju Beta predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Za srpsku ekonomiju 2018. bila je godina potvrđene stabilnosti i zdravijeg ekonomskog rasta, zasnovanog pre svega na investicijama, stranim i domaćim. To je dobra osnova za snažniji rast izvoza, da u svet u ovoj i narednim godinama plasiramo sve više naših proizvoda", kazao je Čadež.
On je istakao da će napredak Srbije zavisiti i od toga koliko budu ubrzane strukturne reforme, prvenstveno u javnom sektoru - državnim preduzećima, administraciji i javnim službama, uključujući Poresku upravu, kao i reforme obrazovanja i zdravstva.
"Uspeh će zavisiti i od toga koliko rasteretimo privredu, koliko podržimo privatni sektor, posebno male i srednje kompanije da rastu i razvijaju se, a velike da budu još snažnije, koliko stranih investicija privučemo i koliko ojačamo kapacitet domaćih kompanija da više investiraju, koliko nam poslovno okruženje bude podsticajnije i predvidivije, a privreda konkurentnija, koliko više budemo izvozili finalnih i proizvoda više faze prerade, koliko budemo ulagali u infrastrukturu, inovacije i visoke tehologije", ocenio je Čadež.
Održivi razvoj srpske ekonomije, kako je dodao, pre svega zavisi od priliva investicija i rasta izvoza, zbog čega je posebno važno da i u narednom periodu investicije budu usmerene u izvozno orjentisane sektore i visoke tehnologije.


Komentari
(0)

21. decembar 2018.

DODELJENE TRADICIONALNE GODIŠNјE NAGRADE PKS- PRIVREDNE KOMORE BEOGRADA "BEOGRADSKI POBEDNIK"za rezultate ostvarene u 2017. godini

U Starom dvoru, u petak su dodeljene tradicionalne godišnje nagrade PKS-Privredne komore Beograda "Beogradski pobednik" najbolјim kompanijama i pojedincima za natprosečne rezultate u privređivanju, razvoju i doprinosu uspešnosti beogradske i srpske privrede u prethodnoj godini.
Nagrada "Beogradski pobednik", koja se dodelјuje od 1985. godine, postala je statusni simbol u poslovnom svetu. Za više od trideset godina, ovaj poseban dokaz uspešnog poslovanja, "Beogradski pobednik", ponelo je preko 200 privrednih društava i 80 preduzetnika, pojedinaca i institucija.
Ove godine, Godišnju nagradu "Beogradski pobednik" je dobilo šest privrednih društava.
Na svečanosti je dodelјena i Godišnja nagrada  "Poslovna liderka godine" i "Poslovni lider godine", Godišnja nagrada "Za posebne zasluge za razvoj i unapređenje privrede Beograda"  i "Povelјa"   povodom jubilarnih godišnjica ili značajnih poslovnih poduhvata.
Svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su brojni privrednici, funkcioneri Vlade Republike Srbije i Skupštine grada Beograda, predstavnici diplomatskog kora, privrednih komora, naučni, kulturni i sportski radnici, predstavnici inostranih organizacija i institucija,  predstavnici medija.

Godišnju nagradu "Beogradski pobednik" je dobilo šest privrednih društava:
  1. NELT CO
  2. BALL PACKAGING EUROPE
  3. DM DROGERIE MARKT SRBIJA
  4. GRAND KAFA
  5. SERVOTEH
  6. SVETLOST TEATAR

Godišnja nagrada  "Poslovna liderka godine" dodeljena je  Gordani Danilović Grković

Godišnja nagrada  "Poslovni lider godine" dodeljena je Slobodanu Petroviću

Godišnja nagrada "Za posebne zasluge za razvoj i unapređenje privrede Beograda" dodeljena je:

  • Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd

Godišnja nagrada "Povelјa" povodom jubilarnih godišnjica ili značajnih poslovnih poduhvata dodeljena je:

  • Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

 


Komentari
(0)