Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


6. jul 2018.

SRBIJA, ZEMLJA USPEŠNIH PRIČA

Učestvujte u kampanji PKS u 2018. Pošaljite nam svoju priču.
Ukoliko ste već uspešan preduzetnik ili imate kompaniju i razvijen biznis, ispričajte nam o svom uspehu.
Dužina teksta sa visokokvalitetnim fotografijama trebalo bi da bude do 2.500 karaktera (jedna i po stranica A4 formata).
Možete nam poslati i video priču (format MP4, AVI, dužina do 1 minuta)
Potrudićemo se da Vaša priča bude što vidljivija i ispričana na najbolji način.  
Priče u pisanoj ili video formi možete slati mejlom na: uspesneprice@pks.rs

Kontakt telefon: 011 33 00 905.  

Komentari
(0)

6. jul  2018.

BEOGRADSKI AERODROM "NIKOLA TESLA" I SAŠA VLAISAVLJEVIĆ DOBITNICI NAGRADE "EVROPSKI NAJMENADŽER I NAJKOMPANIJA 2018"


Nagrada "Evropski najmenadžer i najkompanija 2018", četvrtu godinu za redom, pripala je aerodromu "Nikola Tesla" i v.d. generalnog direktora Saši Vlaisavljević, saopšteno je iz beogradskog aerodroma.
Kako navode, nagradu su, 5. jula u Sarajevu, dodelili međunarodni stručni žiri u organizaciji Regionalne nezavisne agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija, Evropsko udruženje menadžera u BiH i magazin "Euromanager".

Tim povodom, Vlaisavljević je istakao dosadašnje postignute rezultate beogradskog aerodroma:
– Sa više od 5.34 miliona putnika jedini smo aerodrom u regionu koji se nalazi na listi 100 najprometnijih u Evropi. Već 24 meseca uzastopno beležimo rekorde u broju usluženih putnika, a u prvoj polovini godine uslužili smo 7%, odnosno oko 150.000 putnika više nego u istom periodu prošle godine.
Prema trenutnim finansijskim pokazateljima u prvih pet meseci ove godine „Nikola Tesla“ ostvario je neto dobit od približno 1.1 milijardu dinara, dok su prema aktuelnim pokazateljima ukupni prihodi u poslednjih 5 godina uvećani 67%, broj putnika veći je 66%, broj avio-operacija uvećan je 38%, promet robe i pošte veći je 2.8 puta, a vrednost akcije uvećana je 4 puta. –

Komentari
(0)

5. jul 2018.

SASTANAK SA DELEGACIJOM PEKINGASastanak sa delegacijom grada Pekinga, na kome su razmenjene informacije o mogućnostima za potencijalno investiranje, održan je u PKS-Privrednoj komori Beograda. Vršilac dužnosti Komore glavnog grada, Aca Popović i član Gradskog veća, Dragomir Petronijević razgovarali su sa gostima iz Kine o mogućnostima za organizovanje konferencije u Beogradu, gde bi bili predstavljeni projekti potencijalnim investitorima iz Narodne Republike Kine i grada Pekinga. Dogovorena je i dinamika razmene informacija, kako bi se nastavilo sa odličnom saradnjom i pomoglo potencijalnim investitorima iz prijateljske zemlje da na što brži i efikasniji način dođu do svih potrebnih informacija za poslovanje i ulože svoj novac u privredu Beograda. Planirano je i da se ubuduće nastavi sa sličnim aktivnostima u cilju razvijanja turizma i privrede glavnog grada.

Komentari
(0)

4. jul 2018.

ČADEŽ: BRŽE DO MANJIH TROŠKOVA I VEĆIH KORISTI ZA PRIVREDU REGIONA


Evropski komesar za proširenje Johanes Han podržao je, danas u Beču, na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički predlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje i što pre počele da uživaju vidljive koristi od regionalnih i evropskih integracija.
„Zahvaljujući tako uspostavljenoj platformi kroz dijalog  bismo zajednički blagovremeno markirali probleme sa kojima se privrednici suočavaju  i uz podršku EU brže otklanjali prepreke za poslovanje i investiranje u regionu,  izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a, nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao  poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.

Komentari
(0)

3. jul 2018.

NA AERODROMU "NIKOLA TESLA" U JUNU ŠEST ODSTO VIŠE PUTNIKA


Aerodrom "Nikola Tesla" je u junu 2018. godine uslužio 539.137 putnika, odnosno šest odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, uz 5.651 poletanje i sletanje, što je povećanje od dva odsto, saopšteno je iz beogradske vazdušne luke uz procenu da junski pokazatelji najavljuju najuspešniju sezonu u istoriji.
U petak 29. juna zabeležen je drugi najboji rezultat od 22.890 putnika koji su u jednom danu koristili beogradski aerodrom, što je samo 250 putnika manje od apsolutnog dnevnog rekorda zabeleženog 31. jula 2017 godine, navedeno je u saopštenju.
Beogradski aerodrom je 2. jula u popodnevnim satima, dodaje se dalje, već registrovao 2,5 miliona putnika, osam dana ranije nego prošle godine.

Komentari
(0)

3. jul 2018.

NOVA STRANICA U PRIVREDNOJ SARADNJI SRBIJE I UKRAJINE


Srpske kompanije pokazuju veliki interes za saradnju sa ukrajinskim preduzećima, rekao je Marko Čadež na Poslovnom forumu organizovanom u okviru posete predsednika Petra Porošenka Srbiji. Na skupu su prisutne najbolje srpske kompanije, koje ne posluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu, istakao je predsednik Aleksandar Vučić i zahvalio komorama na organizaciji foruma. 
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) rekao je, obraćajući se učesnicima foruma koji je okupio oko 150 privrednika, da je ohrabrujuće što su dva predsednika, srpski i ukrajinski, stavili privrednu saradnju na visoko mesto u svojim agendama.
Čadež je istakao da se forumom otvara "nova stranica u saradnji" Srbije i Ukrajine kao i da održavanje skupa predstavlja poruku privrednicima da više sarađuju i komuniciraju. Foto Tanjug

Komentari
(0)

2. jul 2018.

UZ POMOĆ EU POVOLJNI KREDITI ZA MALE I SREDNJE FIRME U SRBIJINajznačajnija pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji u ovoj godini preko projekta EU, koji već šest godina pomaže razvoju tog sektora u regionu (WB EDIF), jeste 20 miliona evra za garancije, na osnovu čega će firmama biti plasirano više od 100 mliona evra povoljnih kredita, izjavila je danas pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.
Obradović Jovanović objašnjava da u okviru projekta EDIF, preduzeća mogu da računaju na podršku ne samo kroz kreditne garancije, već i kroz direktno kreditiranje i investicije u kapital preduzeća.
Nedavno je Srbija bila domaćin prvog regionalnog "WB EDIF Poslovnog foruma 2018", na kojem se moglo više čuti o novim povoljnijim uslovima finansiranja koje projekat nudi malim i srednjim preduzećima. 
Tanjug

Komentari
(0)

29. jun 2018.

PKS ORGANIZOVALA KVALITETNU PRIPREMU ZA PRIMENU PRAVILNIKA O PDV-U

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o PDV-u, 1. jula, Privredna komora Srbije u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srbije organizovala je niz sastanaka predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija, radi što kvalitetnije i pravovremene pripreme za primenu tog podzakonskog akta.

Upravo ovakvim sastancima i otvorenim dijalogom sa predstavnicima poslovne zajednice, Poreska uprava kreće se u smeru da postane partner privrede, poručila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković na skupu u PKS, izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa Privrednom komorom Srbije u organizaciji ovakvih skupova.


Komentari
(0)

29. jun 2018.

ČADEŽ: PREPORUKE PRIVREDE ZA KONKURENTNIJI REGION

Privredne komore zapadnobalkanske šestorke – članice Komorskog investicionog foruma, u ime privreda koje okupljaju, pozvale su danas vlade regiona, Evropsku komisiju i države EU uključene u Berlinski proces da se još konkretnije posvete i zajednički rade na sprovođenju Akcionog plana za ekonomski regionalni prostor kako bi kompanije na Zapadnom Balkanu što pre počele da uživaju vidljive koristi regionalnih integracija, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS u Podgorici.
Upravni  odbor Komorskog investicionog foruma, kojim predsedava Čadež, na današnjem zasedanju, u sklopu pripreme za predstojeći  Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu,  usvojio je deklaraciju sa  preporukama privrede  svim učesnicima u sprovođenju agende za regionalnu saradnju. Takođe, Upravni odbor KIF-a za generalnog  sekretara zajedničke regionalne komore u Trstu izabrao je  Safeta Grdžalijua, predsednika Privredne komore Kosova.


Komentari
(0)

29. jun 2018. 

VELIKI BROJ KOMPANIJA ZAINTERESOVAN ZA MODERNIZACIJU PRUGE JAJINCI-MALA KRSNA

Na međunarodni tender za modernizaciju pruge Jajinci-Mala Krsna i stanice Mala Krsna, koji je 1. juna objavila Infrastruktura železnice Srbije, do sada se prijavilo skoro trideset domaćih i inostranih kompanija. Među kompanijama koje su do sada otkupile tendersku dokumentaciju su firme iz Srbije, Austrije, Španije, Turske, Indije, Kazahstana, Bugarske, Rusije, Slovenije, Češke i Indije, a očekuje se još prijava narednih dana, s obzirom da procedura i dalje traje.
Deonica Jajinci-Mala Krsna duga je oko 59 kilometara i nalazi se na železničkom Koridoru 10. Radovi na ovoj deonici će se finansirati iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.
Procenjena vrednost radova na rekonstrukciji pruge Jajinci-Mala Krsna i stanice Mala Krsna je 50 miliona evra.


Komentari
(0)

28. jun 2018.

KINEZI TRAŽE PARTNERE ZA REKONSTRUKCIJU PRUGE NOVI BEOGRAD-ZEMUN

Dve kineske kompanije koje rade na modernizaciji i rekonstrukciji pruge od Beograda do Budimpešte na deonici Beograd Centar - Stara Pazova, CRI CCCC, objavile su tender za dostavljanje ponuda za radove na deonici Novi Beograd - Zemun.
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, kompanije China Railway International (CRI) i China Communications Construction Company (CCCC) traže srpska preduzeća koja bi izvodila radove na signalizacionim i komunikacionim sistemima i železničkim stanicama, uključujući građevinske radove i dostavu materijala. Rok za dostavljanje ponuda je 5. jul ove godine.
Radove podseća se, finansira Vlada Srbije, koju predstavlja Ministarstvo građevinsarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je investitor Infrastruktura železnice Srbije.
Tender je otvoren za firme iz Srbije.
Izvor: Tanjug


Komentari
(0)