Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VESTI Arhiva  


15. oktobar 2017.

PKS-PK BEOGRADA NA 20. OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE 

Kao uspešan nastavak poslovne saradnje sa Obrtničkom komorom Istarske županije PKS-PK Beograda, zajedno sa svojim članovima, uzela je aktivno učešće na 20. Obrtničkom sajmu Istre, koji je održan u Puli, od 12. do 15. oktobra 2017. godine.
Na svečanom otvaranju sajma, 12. oktobra 2017. godine, govorili su predsednik Obrtničke komore Istarske županije, Mario Paliska, predsednica Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Pula, Jasna Jakelić Majetić, predsednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, zamenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci, Istarski župan, Valter Flego, predsednik Uprave Istarske kreditne banke Umag, Miro Dodić i pomoćnica Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac koja je otvorila sajam.
Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode i usluge izložilo je ukupno 118 izlagača od kojih su 53 iz Istarske županije, 74 iz ostalih delova Hrvatske i 3 inostrana izlagača.


Komentari
(0)

12. oktobar 2017.

2. SEDNICA PARLAMENTA PRIVREDNIKA

U Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda danas je održana druga sednica Parlamenta privrednika.
Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež pozdravio je prisutne i istakao da je Parlament privrednika osnovan da bi privredne komore raspolagale još jednim vidom direktne komunikacije sa privredom, i podsetio je da je cilj celokupnog procesa reorganizacije komorskog sistema redefinisanja komore u novi, efikasniji servis privrede Srbije. Čadež je podsetio da u parlamentima privrednika u celoj Srbiji učestvuje preko 800 privrednih subjekata, iz kojih je delegirano 144 privrednika u Skupštinu Privredne komore Srbije, 35 članova Upravnog odbora i 5 članova Nadzornog odbora, kao i da u okviru jedinstvenog komorskog sistema funkcioniše 136 grupacija u čijem radu aktivno učestvuje 1675 kompanija.
Čadež je istakao da jedan od ključnih mehanizama u zastupanju interesa privrede, jeste činjenica da zakon o privrednim komorama Vladu  i državne organe obavezuje da svaku regulativu, zakon, kao i izmenu i dopunu zakona upućuje privrednoj komori, koja ih zatim prosleđuje svojim članicama na mišljenje. Ovaj instrument za revidiranje zakonodavnog okvira i poboljšanje privrednog ambijenta jeste Kvartalna analiza propisa, i do sada je pokrenuto 73 zakonodavne inicijative, a do kraja godine se očekuje još dvadeset inicijativa. Takođe, Privredna komora Srbije učestvuje u radu 80 radnih grupa za pisanje novih i izmenu i dopunu postojećih zakona, kao na primer Zakona o privrednim društvima, u čiji nacrt je ušlo 65% komentara koje su podneli privrednici, pre nego što je Zakon ušao u javnu raspravu. Osim toga, privredna komora ima formirane stalne  radne grupe sa 13 ministarstava i Narodnom bankom Srbije, što predstavlja još jedan način komunikacije između privrede i državnih instituticija.


Komentari
(0)

4. oktobar 2017.

IZMENE ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA ZA BOLJI PRIVREDNI AMBIJENT

Nova zakonska rešenja o privrednim društvima treba da doprinesu poboljšanju privrednog ambijenta, unaprede i pojednostave poslovanje kompanija, istaknuto je danas u PKS gde je organizovana završna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

„Otklanjanje prepreka koje su postojale u primeni Zakona o privrednim društvima, unapređenje pojedinih rešenja i poboljšanje privrednog ambijenta u kojem privrednici posluju jesu ciljevi izmene i dopune zakona“, rekao je Dušan Vučković v.d. pomoćnika ministra privrede.
Kako je istakao, jedna od najznačajnijih izmena usmerena je na omogućavanje elektronske registracije, kao jednog od važnih koraka u ustanovljenju elektronskog poslovanja. Osnivanje privrednih društava, po rečima Vučkovića,  moći će ubuduće da se radi elektronskom prijavom, koja će biti jeftinija, jer će elektronski kvalifikovani potpis uštedeti ne samo novac, već i vreme overe potpisa kod notara. „Nacrt predviđa isključivanje papirne, a uključivanje elektronske registracije za par godina“, naglasio je Vučković.

Komentari
(0)

4. oktobar 2017.

PAMETAN ODGOVOR NA IZAZOVE ENERGETSKOG MENADŽMENTA U GRADOVIMA

Konferencija "Nova energija – pametni gradovi" održana je u okviru 13. Međunarodni sajma energetike „Energetika 2017“ kao doprinos saradnji kod pametnog upravljanja energijom u Srbiji. "PKS će koncept pametnog odnosa prema resursima i energiji integrisati u organizacionu šemu, dajući podršku primeni najboljih tehnologija u privredu i industriju. Današnja konferencija predstavlja korak ka tom cilju pripreme za novi kontekst“ rekao Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS.

Skup posvećen temi intiligentnog i održivog upravljanja energistkim potencijalima i potrošnjom u visoko razvojenim i velikim urbanim celinama – velegradima budućnosti – zajedno su organizovali Privredna komora Srbije, JP EPS, Sekretarijat za energetiku Skupštine grada Beograda, Arhitektonski fakultet, Mašinski fakultet i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i GGE ESCO d.o.o. Beograd, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.


Komentari
(0)

30. septembar 2017.

U BEČU PREDSTAVLJEN AUDIO-VIZUELNI SPEKTAKL TESLIN VREMEPLOV

U glavnom gradu Austrije organizovana je nesvakidašnja multimedijalna projekcija o velikom srpskom naučniku i inovatoru Nikoli Tesli, bez čijih izuma ne bismo mogli zamisliti savremeni način života.

U organizaciji „M:tel Austria“, najmlađe članice Telekom Srbija grupe, mladi umetnik Dušan Jovović dočarao je sinoć život i delo Nikole Tesle kroz audio-vizuelni spektakl „Teslin vremeplov“, a fasada Tehničkog univerziteta poslužila je kao platno.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež apelovao je na studente Tehničkog univerziteta u Beču da dopuste da ih inspiriše ovo veče i da rade na oblikovanju naše budućnosti, kao što je to činio Tesla.


Komentari
(0)

28. septembar 2017.

DONETA ODLUKA O IZBORU PROJEKATA ZA DODELU SREDSTAVA ZA PODRŠKU PROJEKTIMA CIVILNOG DRUŠTVA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE ZA 2017. GODINU 

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je rezultate Javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2017. godini. Na osnovu osluke konkursne komisije, sufinansiraće se 65 projekata. 
Na konkurs je stiglo 238 prijava.
Više informacija o rezultatima i konkursu možete pronaći na sajtu Ministarstva. 


Komentari
(0)

27. septembar 2017.

SEDMI PREDUZETNIČKI KOLEGIJUM - VAŽNA DIREKTNA KOMUNIKACIJA SA PREDUZETNICIMA


Rad šaltera za preduzetnike, saradnja sa opštim udruženjima preduzetnika i opštinama, bile su tri važne teme na 7. preduzetničkom kolegijumu, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda.
Dejan Zrilić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva izvestio je prisutne da je, u periodu od aprila 2015. do septembra 2017. godine, otvoreno 10 šaltera za preduzetnike u opštinama Zvezdara, Čukarica, Obrenovac, Voždovac, Savski venac, Rakovica, Barajevo, Lazarevac, Palilula i Grocka i da je sproveden niz aktivnosti, okruglih stolova, predavanja, seminara i obuka, koje su preduzetnicima bile od velike koristi, a nisu zahtevale odlazak na udaljena mesta, već se sve dešavalo u opštinama, u neposrednoj blizini njihovih firmi.
U cilju podrške razvoju šaltera planirane su i dodatne mere za unapređenje njihovog rada. Zrilić je istakao da je saradnja sa svim opštinama na zavidnom nivou i da upravo to doprinosi efikasnijoj reakciji u pružanju odgovora na pitanja koja su privrednici uputili, a koji se evidentiraju kroz Kancelariju za brze odgovore privredi. 

Komentari
(0)

26. septembar 2017.

OTVOREN POZIV MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja objavilo je konkurs za prijavu recenzenata za evaluaciju inovacionih projekata i infrastruktrurnih projekata pravnih lica prijavljenih po Javnom pozivu učešća u realizaciji Programa inovacione delatnosti utvrđenim za 2017. godinu. 

Više informacija o konkursu na sajtu Ministarstva.  


Komentari
(0)

26. septembar 2017.

STOTINU SRPSKIH PRIVREDNIKA NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU U PRIŠTINI

Oko stotinu srpskih privrednika iz 34 kompanije - članice Privredne komore Srbije učestvovaće na Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini, koji se otvara sutra i trajaće do 30. septembra.

Nastup naših firmi iz poljoprivredno - prehrambenog i pratećih sektora na ovoj sajamskoj  manifestaciji,  Privredna komora organizuje već treću godinu u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja  će i ovoga puta  za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

„Interesovanje naših proizvođača za poljoprivredni sajam u Prištini i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće. Posebno je važno da su na listi izlagača sada, gotovo bez izuzetka,  male i srednje firme iz gotovo svih segmenata agrobiznisa – proizvođača semena, zaštitnih sredstva, stočne hrane, žita, voća i povrća, mesa, mleka, prerađevina...Veće kompanije koje su prethodnih godina učestvovale, ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, o čemu svedoči i rastuća robna razmena“, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.


Komentari
(0)

22. septembar 2017.

NA PREDSTOJEĆIM BEOGRADSKIM INVESTICIONIM DANIMA AKCENAT NA REGIONU

Beogradski investicioni dani, treći po redu, održaće se u našem glavnom gradu 9. i 10. novembra, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. To će biti nova prilika za kvalitetan dijalog sa investitorima, ali i za konkretne dogovore.

Kako je precizirao Milosavljević gostujući na Studiju B, fokus ovih investicionih dana biće na gradovima u regionu.

– Namera je da se naprave zajednički investicioni, turistički i drugi nastupi i projekti za čitav region. Istovremeno, na forumu ćemo proslediti pozive svim investitorima koji su se bilo kada obratili Beogradu, s obzirom na to da vodimo preciznu evidenciju, sa pozivom da posete forum, uporede sa drugim gradovima šta nudimo i u pozitivnoj atmosferi ispromovišemo Beograd i sve projekte koje imamo – istakao je Milosavljević.


Komentari
(0)