Skup privrednika - dani pribojaca u Beogradu

U sklopu manifestacije “Dan i veče“ pribojaca u Beogradu,  u organizaciji udruženja pribojaca u Beogradu 23. oktobra 2009. godine, po deveti put organizovan je skup privrednika, koji je okupio predstavnike privrednika iz Priboja koji žive i rade u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji , goste iz Sarajeva zajedno sa predstavnicima loakalnih vlasti Priboja i Beograda i predstavnike privrednih  asocijacija.  Predstavnici privredne komore Beograda su učesnicima skupa predstavili aktivnosti podrške sektoru malih i srednjih preduzeća uz najavu aktuelnih događaja koja predstoje. Tom prilikom su uputili poziv privrednicima Beograda, Priboja i privrednicima širom Srbije da posete Privrednu komoru Beograda, učestvuju na predstojećem Kongresu  malih i srednjih predzeća i uključe u niz najavljenih edukacija. 

Tokom prezentacije gospodin Lazar Rvovi,  predsednik opštine Priboj, ocenio je trenutno stanje u Priboju kao veoma teško, ali i istakao da nada ove opštine leži u brojnim potencijalima koji postaju dostupni u Priboju i očekuju buduće investitore. Turizam, preko Pribojske banje, poznate po vodi visokog kvaliteta koja, pored banjskog turizma Priboj pruža mogućnosti za razvoj industrije vode i sokova, zatim termalni izvora koji se mogu iskoristiti i za zagrevanje domaćinstava, kapaciteti  za mini hidrocentarle čija je izgradnja planirana za april mesec naredne godine u saradnji sa italijanskim partnerima govore u prilog brojnim potencijala ove opštine. Takođe, saradnaj sa Novom Varoši, Priboju donosi mogućnost pokretanja industrije prerade otpada, zainteresovanost švajcarske firme potencirala je i promovisala pribojski granit a geografski položaj Priboja i infrastruktura koja je u izgradnji, doprinosi njegovom značaju kao strteškom centru Srbije, posebno za trgovinu, turizam, energetiku i saobraćaj.

Mirko Stojović, direktor Fabrike autimobila Priboj (FAP) ukazao je na trenutno stanje u ovom,  nekada snažnom industrijskom pogonu, i predstavio planirani program Vlade koji ima za cilj da „podigne“  industriju automobila u Priboju. Svetski poznata Fabrika automobila Priboj, FAP, u procesu je pripreme za privatizaciju.

O Priboju:

Opština Priboj se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u dolini reke Lim. Priboj je smešten na tromeđi SrbijeCrne GoreBosne i Hercegovine (odnosno, Republike Srpske), graniči se sa opštinama: ČajetinaNova VarošPrijepoljePljevlja,Čajniče i Rudo. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2002. u Priboju živi 30.377 stanovnika. Privredni potencijali opštine Priboj leže u razvoju malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i turzima, ali i u razvojnim tehnologijama industrije saobraćajnih vozila i hemijske industrije. U opštini posluje blizu 100 preduzeća i oko 1.200 radnji, a zaposleno je oko 8.000 stanovnika. Poljoprivrednu površinu čini 33,3% ukupne površine, dok šumskom zemljištu pripada 62,1%.

Centar za razvoj preduzetništva

Zajednica opštih udruženja preduzetnika

Info