KONGRES MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U BERLINU

 ''Jaka mala i srednja preduzeća – Jaka Nemačka''

Delegacija Privredne Komore Beograd i SASME-SME Union Srbije, na poziv Nemačke Asocijacije malih i srednjih prduzeća partije CDU/CSU (MIT) i SME Union of the EPP, prisustvovala je sednici predsedništva i  političkog biroa, SME Union of the EPP na 9. Kongresu malih i srednjih preduzeća 6. i 7. novembra 2009. godine u Berlinu.

Pod sloganom ''Jaka mala i srednja preduzeća – Jaka Nemačka'' Kongres je okupio oko 800 učesnika, delegata iz svih saveznih pokrajina Nemačke, predstavnike Vlade Republike Nemačke, visokih zvaničnika Evropskog parlamenta, članova SME Unije velikog broja zemalja, kao i značajan broj privrednika iz zemlje i inostranstva.

Na konferenciji se obratila reizabrana kancelarka Savezne Republike Nemačke, Angela Merkel, koja je u svom govoru naglasila da je u uslovima finansijske i ekonomske krize, potrebna, više nego ikada, politika brzog privrednog razvoja. U toj situaciji mala i srednja preduzeća imaju posebnu ulogu. Ta preduzeća su uvek u prošlosti bila pouzdani borci za principe socijalno tržišne ekonomije.

Nezaobilazan uslov za jedan slobodan privredni i društveni poredak su mala i srednja preduzeća u smislu socijalno tržišnog privredjivanja: subsidijarnost državnih poslova, podsticanje lične odgovornosti, dalekosežno izbegavanje državnog uplitanja u privedni život i osiguranje zaštite konkurencije.

Po rečima kancelarke Merkel izlaz iz krize će voditi mala i srednja preduzeća i njihov posao, samo ako se poboljša okvir za poslovanje malih i srednjih preduzeća i ako se ovom sektoru da dovoljno slobode i autonomije.

Oni koji su voljni da rade i doprinose moraju biti motivisani i stimulisani odgovarajućim pravnim okvirom i stimulativnim ambijentom za poslovanje.

Predednik SME Union, Peter Jungen pozdravio je jasnu podršku Angele Merkel za smanjenje birokratije, posebno za sektor malih i srednjih preduzeća i podržao novu poresku reformu Nemačke u smislu smanjenja porez na godišnjem nivou do 24 milijarde evra.

Predednik mr Milan Janković je na političkom birou SME Union of EPP izabran za kopredsednika SME Union Central i za delegata na Kongresu EPP Evropskog parlamenta, koji će biti održan u Bonu, 9 i 10 decembra.

Centar za razvoj preduzetništva

Zajednica opštih udruženja preduzetnika

Info