PROJEKAT PT&SCHE – STUDIJSKA POSETA MAĐARSKOJ

U okviru projekta PT&SCHE predstavnici Privredne komore Beograda posetili su Univerzitet u Segedinu. Cilj ove studijske posete je, kao i kod prethodnih, bio da se partneri iz Srbije upoznaju sa modelima obrazovanja koje postoje u zemljama članicama EU, kao i mogućnostima njihove primene u obrazovnom sistemu Republike Srbije. U okviru posete razmatrani su modeli koji se primenjuju na Univerzitetu u Segedinu, novi trendovi studiranja u Mađarskoj, kao i praktični aspekti takvih oblika studiranja (vanredno studiranje, kao i studiranje kroz kratke cikluse).
U Mađarskoj postoji pravni okvir koji reguliše ova dva modela studiranja. Cilj uvođenja ovakvih vidova obrazovanja je pružanje mogućnosti kako zaposlenim, tako i nezaposleni osobama da steknu nova znanja ili nadograde već postojeća. Postoje mogućnosti učenja na daljinu, kao i studiranja na stranim jezicima.
Pored Univerziteta u Segedinu, predstavnici partnera iz Srbije posetili su i Gradsku Skupštinu i Javno transportno preduzeće. Takođe, održan je sastanak sa predstavnikom Regionalne privredne komore Čongarda koji je prezentovao proces uvođenja dualnog obrazovanja u srednješkolski i visokoškolski obrazovni sistem Mađarske (zakonsku regulativu, probleme sa kojima se susreću poslodavci, olakšice koje su im na raspolaganju, kao i ulogu Komore kao posrednika između privrede i obrazovnih ustanova)

Centar za edukaciju i upravljanje projektima

Info

Projekti Privredne komore Beograda

EU programi