HONG KONG I KINA – POSLOVNA ŠANSA ZA SRPSKE KOMPANIJE


Posebni administrativni region Narodne Republike Kine Hong
Кong, je posebni administrativni region, na jugoistočnoj obali Kine. Hong Kong ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svetu i veliki je međunarodni finansijski i trgovinski centar. Nekada je bio britanska kolonija, 1997. godine je stekao nezavisnost, a danas je pod upravom Kine, pod politikom "jedna zemlja, dva sistema". Hong Kong u je ustavom dodeljen relativno visok stepen autonomije:

 

 • zadržava svoj pravni sistem
 • valutu
 • običaje
 • trgovačka pregovaračka prava
 • imigracione zakone.

Hong Kong je zadržao čak i svoje pravilo da se vozi po levoj strani ulice. Jedino su odbrana i diplomatski odnosi pod upravom centralne vlade u Pekingu. 2008. godine časopis TIME je proglasio Hong Kong zajedno sa Nju Jorkom i Londonom za tri grada koja pokreću globalnu ekonomiju. Uprkos malom broju stanovnika i teritoriji, Hong Kong je 12. svetska trgovinska sila. Uslužni sektor čini više od 90 % BDP.

 

Kina je poslovna šansa za srpske kompanije zbog:

  1. rast BDP na godišnjem nivou je 9,8%, poslednjih 10 godina
  2. rast trgovine na godišnjem nivou je 23,3% poslednjih 10 godina
  3. priliv SDI tokom 2008. godine bio je 92,4 mlrd USD

 

Kina i Hong Kong su potpisale CEPA – Closer Economic Partnership Agreement – radi regulisanja preferencijalnog pristupa kineskom tržištu.

 

Hong Kong je dobra platforma za ulazak na kinesko tržište, jer privrednici Hong Konga dobro poznaju kinesko tržište kao i poslovne običaje. Dodatne informacije o načinima poslovanja mogu se naći na web – site SAVETA ZA RAZVOJ TRGOVINE HONG KONGA – HKTDC (HONG KONG TRADE DEVELOPMENT COUNCIL)., (www.hktdc.com). HKTDC je vladino telo zaduženo za promociju i razvoj trgovine, pruža usluge poslovnim ljudima Hong Konga i stranim partnerima. Mali broj srpskih kompanija posluje na tržištu Hong Konga, dok je NR Kina veća šansa, ali i veći izazov.
Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU