ODRŽAN OKRUGLI STO " KAKO POSLOVATI NA TRŽIŠTU RUMUNIJE"

 

 

U Privrednoj komori Beograda organizovan je okrugli sto na temu "KAKO POSLOVATI NA TRŽIŠTU RUMUNIJE", u cilju pospešivanja ekonomske saradnje između Republike Srbije i Republike Rumunije.

Postoji dobra osnova za unapređenje privredne saradnje Srbije i Rumunije, pa je stoga veliki broj prisutnih privrednika imao priliku da se putem prezentacije gospođe Ralu - Catalina Cereceanu, ekonomski savetnik, Ambasada Republike Rumunije u Srbiji, bliže upozna sa privrednim i ekonomskim potencijalima Rumunije.

Gospodin Dušan Zarubica, ekonomski savetnik u ambasadi Rumunije u Bukureštu, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, predstavio je bilateralne ekonomske odnose dveju država. On smatra da dobri politički i diplomatski odnosi dveju zemalja stvaraju povoljniju klimu i otvaraju nove mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje. U međusobnoj trgovinskoj razmeni sa Srbijom, od zemalja EU ispred Rumunije su samo Nemačka i Italija, potom Rusija kao značajan trgovinski partner Srbije, a od zemalja iz regiona, BiH i Crna Gora. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rumunije u periodu 2004. - 2008. godine, razvijala se intezivno, po godišnjoj stopi rasta od 30 odsto, da bi u 2008.godini dostigla cifru od milijardu dolara. Zbog globalne ekonomske krize taj trend nije nastavljen i tokom 2009. godine. Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rumunijom beleži stalni deficit, koji je u toku 2006. godine iznosio 260 miliona dolara, što pokazuje da je uvoz iz Rumunije sa svega 40 odsto bio pokriven izvozom. Smanjenje uvoza u toku 2009. godine, kao posledica efekata ekonomske krize, umnogome je smanjilo deficit, tako da je trenutno pokrivenost uvoza izvozom u Rumuniju veća od 90 odsto. Za unapređenje privredne saradnje u narednom periodu najveće izazove predstavljaju: nepovoljan uticaj globalne ekonomske krize, slabo razvijena saobraćajna infrastruktura, uspostavljanje direktnog vazdušnog saobraćaja, efikasnije korišćenje potencijala reke Dunav i Koridora 7, nedovoljan obim direktnih investicija i odsustvo dugoročnih poslova i zajedničkih ulaganja.

Sastanku su prisustvovali i gospođa Biljana Ranković iz Ministartsva spoljnih poslova, Grupe za susedne zemlje, gospođa Stanka Radan iz Ministarstva ekonomijE i regionalnog razvoja.

Svoja iskustva u saradnji sa Rumunijom izneo je gospodin Dragan Višnjić, komercijalni direktor YU POINT i tom prilokm istakao da sektor energetike predstavlja najveći potencijal za unapređenje privredne saradnje Srbije i Rumunije, jer su pripremljeni brojni projekti za izgradnju energetskih kapaciteta u Rumuniji. Izgradnjom silosa u luci Konstanca, sa kapacitetom skladištenja od  preko 2 miliona tona godišnje i povezivanjem plovnog puta Dunava sa Crnim morem, stvaraju se uslovi za povećanje robne razmene, pre svega u oblasti poljoprivredne proizvodnje. U sektoru MSP takođe postoje značajne mogućnosti saradnje u obostranom interesu, naročito na lokalnom nivou, pre svega sa regionom Temišvara, na čijem tržištu su već prisutni investitori iz Italije, Francuske i Nemačke.

 

Zaključeno je da bi zajedničke interese u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rumunijom bilo moguće najefikasnije realizovati u sektorima: hidroenergetike, tranporta nafte i prirodnog gasa, hemijske industrije, agrara, saobraćaja i građevinarstva.


Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU