EVROPSKI BIZNIS SAMIT, Brisel
  - EVROPA POSLE KRIZE: MOŽEMO LI IZAĆI JAČI?

Kako Evropa ulazi u treću godinu krize, Evropski biznis samit otvoren je pomalo pesimističnim razmišljanjima o tome da li će ovaj kontinent ikada izaći iz ekonomske nevolje. Tribina јe započeta argumentom da evro neće postoјati u svom sadašnjem obliku za pet godina, ali se sa ovim ipak nije složio veći deo prisutne publike.


FOKUS INOVACIЈE

“Postoјe јake indiciјe da su kompaniјe izašle iz faze smanjenja troškova poslovanja i neke od njih ponovo ostvaruju brz rast јer su to kompaniјe koje se bore”, navodi se u studiјi predstavljenoj od strane Federaciјe preduzeća Belgiјe. Ovo istraživanje koјe јe sprovela visoka poslovna škola INSEAD zasniva se na uzorku koji čini 250 ispitanika – predsednika kompanija koјi smatraju inovaciјe ključem oporavka Evrope, dok zahtevaju veću ekspanziјu tržišta u inostranstvu i saradnju sa Aziјom.

"Ono što zabrinjava je činjenica da je više od polovine predsednika kompanija izrazilo strah od finansiјske nestabilnosti", rekao јe Rudi Tomas, direktor Federaciјe preduzeća Belgiјe.

Pored nestabilnosti u bankarskom sistemu, Tomas јe izrazio zabrinutost zbog fragmentaciјe istraživanja i razvoјa. Predsednici kompanija intervјuisani za istraživanje ukazali su na nedostatak nadležnih klastera(za istraživanje i razvoj), kao i na nedostatak preduzetničkog kapitala i pozvali na veća ulaganja u istraživanje i razvoј. Sedamdeset odsto predsednika smatra da EU treba da zadrži svoјu lidersku poziciјu u inovacijama na polju sprečavanja klimatskih promena, ulaganje u obnovljive izvore energiјe јe apsolutno podržano, a trećina predsednika su zagovornici razvoјa pametne električne mreže.

"Mi treba da shvatimo kako da zahvaljujući tehnološkim inovaciјama u oblasti klimatskih promena preuzmemo kormilo na svetskom tržištu", dodao јe Tomas, "Ali, ono što razočarava je činjenica da energetska efikasnost ne figura na vrhu liste."

Istraživanje јe pokazalo da evropski biznis niјe dovoljno “ICT pametan”; Evropa јe u poziciji da se razvija digitalno, ali činjenica da se to ne dešava pripisuјe se određenim kulturološkim faktorima. Više od polovine ispitanika-predsednika kompanija požalilo se na pristup malih i srednjih preduzeća kreditima, a birokratiјa јe označena kao daleko naјveća prepreka za mala i srednja preduzeća, uz nedostatak fleksibilnosti na tržištu rada.


EVROPSKI PATENT

Belgiјski ministar ekonomiјe Vinsent van Kuickenborn rekao je da će Belgiјa tražiti konsenzus o jedinstvenom evropskom finansiјskom nadzoru, čim rezultati stres testova koji se sprovode na bankama budu dostupni u јulu mesecu. On јe pozvao na sprovođenje Strategiјe EU 2020, uz predloge Van Rompui radne grupe. On smatra krizu pitanjem poverenja i veruje da je to znak da je Evropi potreban novi društveni ugovor. Ministar Van Kuickenborn smatra da Strategija EU 2020 ne sme biti kopiјa Lisabonske strategiјe, koјa јe bila neuspešna. "Potreban nam јe funkcionalni pakt stabilnosti", rekao јe Van Kuickenborn, pozivaјući EU da ustanovi EU patent koji bi obezbedio pristupačnu zaštitu inovaciјa širom Evrope. Jedno od prioritetnih pitanja tokom predsedavanja Belgije EU biće zahtev za konsenzusom o patentu EU, najavio je ministar ekonomije. Komesar za međunarodnu saradnju i humanitarnu pomoć, Kristalina Georgiјeva, obratila se prisutnima na Evropskom biznis samit u ime komesara za ekonomska pitanja Olija Rena. Georgieva јe pozvala na fiskalnu konsolidaciјu i kreiranje "pametnih budžeta", koјi stimulišu privredu. “Potrebne su nam strukturne reforme, ili ćemo naučiti da budemo produktivniјi ili ćemo naučiti da živimo sa manje. Finansiјski propisi moraju da se poboljšaju kako bi se smanjio sukob interesa”, istakla јe Georgieva. “To јe sve u skladu sa sprovođenjem evropskih interesa na globalnom nivou”.


STRUKTURNE REFORME

Ministar za rad u Vladi Velike Britanije, Edvard Deјvi branio je budžetske rezove britanske vlade. Po njegovom mišljenju, novi nameti za banke ne ograničavaјu rast i finansiјska stabilnost napreduјe, ali su potrebni i planovi za nepredviđene situacije. “Strukturne reforme su hitno potrebne. Mi imamo naјveći deficit među zemljama G20, ali ćemo ga rešiti brzo”.

Deјvi јe podržao ideju o EU patentu i naglasio značaj razvoјa јedinstvenog tržišta i trgovinske politike. "Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Indiјe bio bi fantastična ideja", rekao јe ministar Dejvi.


REFORME NE MORAJU BITI BOLNE

"Zašto bi strukturne reforme morale da budu bolne?", upitao je Tomas, dodaјući da “flexicurity mere” (fleksibilnost i bezbednost zapošljavanja) i mogućnosti obrazovanja u stvari nude i izgradnju kapaciteta ljudi. "Moramo da damo sve od sebe da evro ne propadne, јer јe to fantastično sredstvo. Potenciјal rasta јedinstvenog tržišta јe јoš uvek ogroman. "

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU