SUSRET ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA KOMORE ITALIJANSKO-SRPSKIH PRIVREDNIKA I PRIVREDNIKA SRBIJE

U Privrednoj komori Beograda održana je sednica Upravnog odbora Komore italijnsko-srpskih privrednika i susret članova Upravnog odbora sa privrednicima Srbije 14. septembra 2010.

Tom prilikom razmotrene se mogućnosti poboljšanja privredne saradnje, zajedničkog nastupa na druga tržišta i konkretni poslovni predlozi srpskih privrednika za saradnju sa italijanskim partnerima.

Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, gospodin Divella istakao je značaj povezivanja malih i srednjih preduzeća Italije sa srpskim kompanijama, pogodnosti koje nudi srpsko tržište potencijalnim investitorima kao i potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Turskom. Zajednički proizvod proizveden u Srbiji uz primenu novih italijanskih tehnologija i italijanski dizajn postaje konkurentiniji i obezbedjuje siguran plasman na rusko i druga tržišta.

Italija je naš prvorazredni privredni partner sa kojim nas vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i prirodno-geografska upućenost. Ako se uporede robne strukture u izvozu i uvozu, može se zaključiti da gro plasmana roba na italijansko tržište čine sirovine i njihove primarne prerade a sa uvozne strane je značajno učešće proizvoda široke potrošnje. Industrijska saradnja ostvaruje se u automobilskoj industriji, poljoprivrednoj mehanizaciji, procesnoj opremi za prehrambenu industriju, u oblasti gradjevinskih materijala, metalopreradjivačkom sektoru, industriji obuće, odeće itd.

Predložena je zajednička saradnja Centra izvrsnosti za auto industriju Zapadnog Balkana koji je osnovan kroz zajednički projekat Regionalne privredne komore Kragujevca sa Unijom evropskih komora iz Brisela sa italijanskim partnerima Komore italijansko-srpskih privrednika i Investicionog centra Privedne komore Piemonta koji će organizovati učenje i prenos znanja i iskustava i predstavljanje mogućnosti FIATA kao strateškog partnera srpskoj Vladi u ovoj inicijativi.

Predložena je zajednička saradnja u oblasti energetike pre svege u proizvodnji  solarnih panela, mini hidrocentrala, obnovljivih izvora energije imajući u vidu da je početkom ove godine donet Zakon koji stimuliše odredjene vidove proizvodnje električne energije.

Takodje su istaknute mogućnosti za saradnju italijanskih i srpskih partnera na realizaciji zajedničkih projekata finansiranih iz fondova EU (IPA programi, CIP program itd.).

Komora italijansko-srpskih privrednika  je pokrenula inicijativu za osnovanje  svojih predstavništava u odredjenim regionima Srbije, Predstavnici regionalnih komora Požarevca, Sombora, Valjeva, Leskovca, Niša uktratko su predstavili svoje regione i mogućnosti saradnje sa italijanskim partnerima.

Centar za ekonomske odnose sa inostranstvom

Info

Kineska sekcija

EU